Vegetarisk bouillabaisse med klyftpotatis och aioli

Kan man göra en fiskgryta utan fisk? Absolut, det går hur bra som helst. Det är nämligen den här vegetariska boulliabaissen exempel på. Bouillabaisse är ju klassisk fiskgryta med tomat, saffran, grädde, fänkål, morot, lök, timjan och fisk. 

Så är det bara fisken man plockar bort så är ju allt det andra goda kvar och blir en urgod vegetarisk gryta. Det bästa med grytan, förutom att den är urgod, är att den i princip lagar sig själv när alla ingredienser ligger i grytan. Och, den blir bara godare dagen efter. Så perfekt att förbereda dagen innan den ska ätas, eller göra matlådor av.  För maximal smakupplevelse; ät grytan med klyftpotatis och aioli.

Vegetarisk bouillabaisse med klyftpotatis och aioli (ca 6 port.)

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 3 medelstora morötter
  • 1/2 purjolök
  • olivolja att steka i
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 8-10 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1,5 msk torkad timjan
  • 1 ask körsbärstomater 
  • 2 msk citronsaft
  • salt & svartpeppar
  • ev. färsk timjan


Grovhacka gul lök, purjolök och vitlök. Skär morötter i bitar och strimla fänkålen grovt. Stek allt i en stor gryta/kastrull l i rikligt med olivolja tills att löken börjar mjukna utan att ta färg. Tillsätt tomatpurén och fräs några minuter. Häll på vatten, grädde, buljong och saffran. Låt koka upp och tillsätt i lagerblad, cayennepeppar, timjan och halverade körsbärstomater. Låt puttra på låg värme med lock på i minst 45 min, gärna längre. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Strö ev över färsk timjan.

Servera med klyftpotatis och aioli.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search