
Fyllda äppelbullar med kanel och vaniljkräm (ca 20 st)
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
Fyllning
100 g mjukt smör
socker + kanel
ca 1,5 dl äppelmos
ca 1,5 dl vaniljkräm
Topping
ca 50 g smör
strösocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kyl till 37 grader. Slå över jästen och rör tills allt är upplöst. Tillsätt salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kanel efter tycke och smak. Skär degen i ca 20 rutor och klicka ut 1-2 tsk äppelmos och 1-2 tsk vaniljkräm på varje ruta. Nyp ihop till ett knyte och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) med skraven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 45 min under handduk. Gräda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. Smält smöret och pensla på bullarna och doppa sedan i strösocker.
Ska bullarna inte ätas direkt- frys bullarna "naturella" utan toppingen och ha istället på smält smör och socker när de ska ätas.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
