Pappas dubbla (världens godaste småkaka)

Förra helgen var vi på släktträff och förutom det trevliga sällskapet så nog var allt gott vi åt det bästa med helgen. Mat i stora lass och oändligt med fika. Och inte vilket fika som helst utan min svär-farmors hembakade småkakor och bullar. Finns det något godare än farmödrars bakverk som utarbetats till perfektion under flera decennier? Jag tror inte det. Och godast av allt detta var en spröd mördegskaka med mandel, fylld med len vaniljsmakande smörkräm. Så gott så att man nästan tappar andan. Jag bad om receptet och bakade omedelbart en sats hemma och jodå, de blev faktiskt precis lika goda! Jag utser nu denna kaka till världens godaste småkaka för jag har på riktigt aldrig ätit något så gott i den kategorin. Så det här måste i bara testa!

Och namnet på dessa godingar då? Jo, på receptet som jag fick står det kort och gott ”Pappas dubbla”. Dubbla är ju kakorna, men vem pappa är i sammanhanget har jag inte lyckats klura ut än. Men vi kör på det!

Pappas dubbla (ca 30 dubbla kakor)

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 200 g smör

Smörkräm

  • 75 g smör
  • 1 1/2 florsocker
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker

Skålla mandeln och mal till ett fint mjöl, antingen i mandelkvarn eller i matberedare. Blanda mandeln med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och mixa sedan med smöret till en deg. Enklast är att göra det i matberedare men det funkar såklart även förhand.

Forma degen till en rulle och vira in i plastfolie/bakplåtspapper och lägg i kylen tills den är hård. Rör ihop alla ingredienser till smörkrämen, enklast i matberedare eller med elvisp. Rör slätt och ställ åt sidan (ej i kyl).  Ta fram degrullen och skär i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Lägg på bakplåtspappersklädd plåtar och grädda i 175 grader i ca10 min. Håll koll så att de inte bränns, de ska bara få en ljus, ljus brun färg.

Ta ut och låt svalna på galler. Klicka eller spritsa på smörkrämen på hälften av kakorna. (En enkel sprits: lägg smörkrämen i en plast/fryspåse och klipp ett hål i ena hörnet.) Lägg på resten av kakorna och tryck ihop lätt. 

Mina kakor blev något tjocka tycker jag, nästa gång ska jag göra dem ännu tunnare. Så våga skära degen riktigt tunt, max 3 mm tjockt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search