Saffranswienerbröd

Fredag är min, liksom många andras, favoritdag i veckan. Och just den här fredagen, innan första advent, är nog min favoritfredag på hela året. Äntligen är den ljuvligt mysiga adventstiden här och det är fritt fram för allt det jag längtat efter under hösten; adventsljusstakar, lussekatter, julmusik, glögg, julgodisbak, pyssel och pynt. Jag tänkte  rivstarta julmyset i helgen med såväl lussekattsbak och glöggdrickande som julmarknad och risgrynsgrötsätande. Härligt! 

Men faktum är att jag smygstartade med julbaket tidigare i veckan när jag gav mig på något jag länge varit sugen på att testa; saffranswienerbröd! Har ni hört något så gott? Jag har faktiskt aldrig sett det på något bageri men jag har haft ett recept liggande länge och i år gjorde jag ätnligen slag i saken och testade det! Man kan ju tro att wienerbröd ska vara jättesvårt att baka själv och visst, det kräver lite tid och pyssel, men det är ingen omöjlighet! Inget man slänger ihop på en kvart, men ack ett så roligt julpyssel för den som gillar att baka.

Riktigt lika frasiga som på konditori blir de inte, det ska jag ärligt säga, men absolut tillräckligt spröda och härliga. Fyllda med vaniljkräm, hallonsylt och glasyr och faktiskt helt fantastiskt goda och absout godast att äta nygräddade samma dag!

Saffranswienerbröd (ca 15 st)

  • 25 g jäst
  • 1 1/4 dl kallt vatten
  • 1 paket saffran, á ½ g
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1/4 dl socker
  • en nypa salt
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör

Vaniljkräm

  • 3/4 dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • hallonsylt

Pensling

  • 1 äggvita

Glasyr

  • florsocker
  • vatten 

Smula jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker, ägg och salt. Häll i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en bunke med plast över och ställ i kylen ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Låt kallna.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 20×30 cm. Lägg 200 g kallt smör mellan två bakplåtspapper och och platta till med kaveln så att det blir knappt hälften så stor som degen. Lägg smörplattan på ena hälften av degen, spara en kant på 2-3 cm, och vik över den andra halvan av degen. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden. Vik in kanterna av degen mot mitten så att de går helt omlott, ett så kallat treslag och kavla försiktigt ut igen. Upprepa detta fyra gånger till, vänd degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, lägg in den i kylen emellanåt. Efter kavlingen, lägg den i kylen ca 15 minuter.

Ta fram degen och lägg den på arbetsbänken. Kavla ut den till en rektangel, ca 25×40 cm. Skär i 2 cm breda remsor och tvinna remsorna lätt. Lägg dem i runda cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.

Pensla med äggvita och klicka/spritsa en klick med vaniljkräm och sylt i varje wienerbröd. Grädda i nedre delen av ugnen 8-10 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och vatten till en glasyr och ringla över wienerbröden.

Kavla ut degen och lägg på en smörplatta, hälften så stor som degen. Vik över och kalva ut till samma storlek. Glömde fota det s.k treslaget, men här finns en bra beskrivning. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search