Apelsinpannacotta

Pannacotta var en efterrätt som var riktigt i ropet för några år sedan. På så gott som varje restaurangmeny fanns en variant på pannacotta med och jag gjorde titt som tätt i olika varianter. Men nu var det bra länge sen jag såväl gjorde det som åt det. Synd egentligen, för det är ju så gott! Det är dessutom superenkelt att göra och variationsmöjligheterna är ju oändliga. Till första advent som var i helgen tyckte jag att det skulle passa med en dessert efter maten och ville ha något juligt, så valet föll på en apelsinpannacotta och det blev så gott! Gräddigt och krämigt men ändå friskt av både skal och saft från apelsin.

Toppa med filéade apelsinklyftor- både fint och extra gott! Jag gjorde ganska små portioner, 1 dl grädde/ portion. Pannacotta är ju ganska mäktigt, så det blev alldeles lagom. Men det går förstås att använda mer till varje portion.

Apelsinpannacotta (4 port.)

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl grädde
  • 2 apelsiner1 vaniljstång
  • 1/2 dl strösocker 
  • 1-2 apelsiner

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. riv skalet på apelsinerna och pressa ur 1/2 dl saft. Häll grädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna och stången tillsammans med apelsinskal och saft. Koka upp och dra kastrullen från plattan. Låt stå och dra en stund (men låt det inte kallna för mycket gelatinbladen ska kunna smälta i den).

Sila av vaniljstången och apelsinskalen. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Rör ner i den varma gräddblandingen. Häll upp i små glas/koppar och låt stelna i kylen, minst 3 timmar. Filéa apelsinerna och toppa pannacottan med.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search