Svampbiffar med ugnsrostad färskpotatis

Något jag kan sakna i den vegeariska matlagningen är husmanskost. Det är liksom svårt att få till den typen av smaker utan vare sig kött eller fisk. Ni vet, potatis-och-sås-mat. Där passar sällan kikärtsbollar eller linsgrytor in, hur gott det än är i sig. Men ibland så springer man på ett sånt där urgott recept som passar strålande bra till potatis, gräddsås och kokta ärtor, och då smakar det fantastiskt! Svamp är det som framför allt sätter smaken på dessa biffar, tillsammans med morot, lök och oregano. Nästa gång ska jag testa att avända persilja som krydda, det kan nog nästan bli snäppet godae. Riktigt goda blev de i alla fall och som extra bonus smakar de minst lika bra dagen efter, vilket man verkligen inte kan säga om alla vegetariska biffar som har en tendens att bli torra vid uppvärmning.  

Receptet kommer från kokboken Vår gröna kokbok, en kokbok jag verkligen kan rekommendera! En rejäl kokbok med massor av vegetariska och veganska recept, såväl vardagsmat som festmat. En perfekt grund för den som vill börja laga mer vegetariskt, men även inspirerande för den inbitna vegetarianen. Hur som helst, till receptet!

Svampbiffar (ca 10 st)

  • 400 g champinjoner
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 dl havregryn
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde 
  • 2 dl riven ost
  • salt & peppar

Skiva svampen, skala och riv moroten, skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i en stekpanna i ca 5 min tills det mjuknat. Lägg i en matberedare och kör npgra sekunder, det ska fortfarande vara bitar kvar. Rör ihop havregryn, äggula och grädde och låt svälla några minuter. Kör ner detta tillsammans med ost i svampblandingen så att det precis blandar sig. Salt och peppra.

Forma smeten till ca 10 biffar och stek i smör/oljanågra minuter på varje sida tills de fått fin färg. Servera förslagsvis med ugnsrostad färskpotatis, gräddsås och kokta ärtor. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search