Brukar ni som jag gå förbi blomsterbutiker och och sukta efter de där våriga, urfina gnissliga tulpanbuketerna som är ombundna med fina kvistar, och tyvärr kostar lite för mycket? Och istället kanske nöja sig med en ensam liten 39-kronors bunt? En helt vanlig packe tulpaner kan förstås också vara jättefint, men det finns enkla knep för att själv åstadkomma en såndär tjusig och spirande tulpanbukett uan att bli ruinerad.
 
För det första; leta efter billiga 10-pack tulpaner så att du kan köpa åtminstone två buntar för att få till en rejäl bukett. Oftast har mataffärer eller t ex Blomsterlandet/Plantagen kampanjpris på tulpaner såhär års. Här i stan finns det dessutom en blomsterbutik som alltid säljer så kallade dekorationstulpaner för 50 kr (för två 10-pack). Dekoratiostulpaner är helt enkelt kortare tulpaner, vilket jag bara tycker är fint. De blir ju ofta ändå snabbt gängliga. Hur som helst. Kombinera sedan blommorna med blåbärsris eller björkris. Har du egen trädgård är det bara att knipsa några grenar, annars går det bra att ta kvistar från nedfallna eller avverkade träd som ligger i skogen eller fråga den som äger marken. Kvistar eller ris gör buketten vårig och fin och ger dessutom den där lite extra piffiga blomsterbutiks-känslan.
 
 
 
 
Försök att binda ihop buketten som en spiral. Lägg tulpanerna och kvistarna lite snett över varandra åt samma håll så att stjälkarna vrids åt samma håll. Då får buketten ett fint "bundet" utseende och finare form. Kom ihåg att snitta om blommorna då (raka snitt med vass kniv) och byta vatten då och då. Ställ dessutom gärna buketten svalt på kvällen (t ex i ett svalt skafferi eller källare) då håller de sig längre.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se