






Kan det finnas någon som inte gillar en riktigt tung och saftig chokladkaka med massor av chokladsmak? Med fluffig vispad grädde till? Jag har svårt att tro det. Jag tycker nämligen att det är bland det godaste man kan fika. Det här är ingen seg kladdkaka utan en kompakt kaka med "kort" konsistens och rejäl chokladsmak tack vare mörk choklad istället för kakao. Ljuvligt gott! Kakan kan antingen göras som en rund kaka i en springform, eller skäras som brownierutor om den gräddas i en fyrkantig form, typ ugnsform. Oavsett form så är det här en kalasgod kaka, perfekt att bjuda på i juletid med snövita gräddtoppar och röda lingon strösslade på toppen.

Mörk chokladkaka
75 g smör
200 g mörk choklad
1.5 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt
Till servering
vispgrädde
frysta lingon
florsocker
Smält smör och choklad på svag värme. Rör ihop ägg och socker och rör ner chokladblandningen. Vispa till en jämn smet. Vänd ner mjöl och salt. Häll smeten i en smord och bröad form, med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) eller motsvarande storlek på en fyrkantig form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sedan kallt för att kakan ska bli riktigt kladdig. Skär upp i bitar eller servera hel. Ät med vispad grädde, pudrat florsocker och gärna lite lingon!


Att sött och salt är en synnerligen lyckad kombination är ju ingen nyhet. Så att denna sötsalta jordnötsfudge blev en riktig höjdare gjorde mig inte förvånad, men glad! För det här är kanske årets bästa julgodis. Perfekt krämig fudge med mjölkchoklad och salta, knapriga jordnötter i. Mums! Använd ett osötat men saltat jordnötssmör, gärna med lite crunch i. Bäst resultat får man om man använder en kökstermometer för att veta hur länge fudgen ska koka, men det går att använda sig av det gamla hederliga kulprovet. Men jag rekommenderar verkligen att använda termometer för äkerhets skull.
För att få höga och fina bitar är det bäst att använda en ganska liten burk eller form att göra fudgen i, Jag använde en glasmatlåda (13 x 19 cm) som blev perfekt!











Falafel är så himla bra mat på många sätt. Det går fort att göra, det går att variera på en massa sätt, det är billigt och kanske det bästa; man kan (ska!) äta det i bröd. Den här gången testade jag att "försvenska" min falafel lite och bytte ut spiskummin och persilja mot dill! Och som sås gjorde jag en tzatziki med rivet äpple i istället för gurka och vitlök. Dill och äpple blev verkligen en mycket lyckad smakkombination! Serverat i bröd med sallad och rödlök. Nästa gång jag gör detta kommer jag nog att äta det med lite strimlad rödkål också, det skulle passa perfekt. Men rödkål eller ej, det här var riktigt gott. Testa!

Dillfalafel med äppeltzatziki (4 port.)
Ca 400 g kokta kikärtor
1 msk vetemjöl
1 liten gul lök
3/4 dl dill
salt och peppar
rapsolja att steka i
2,5 dl tjock yoghurt
1 äpple
salt & peppar
ev en nypa socker om äpplet är syrligt
libabröd
sallad
rödlök
ev strimlad rödkål
Lägg alla ingredienser til falafeln i en matberedare och mixa till en slät smet. Låt gärna smeten stå i kylen en stund. Rulla sedan till bollar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg.
Riv äpplet grovt och krama ur det mesta av saften. Blanda med yoghurt och smaka av med salt,
peppar och ev socker.
Servera falafeln med äppeltzatziki, bröd, sallad och strimlad rödlök.




När jag planerar vad vi ska äta i veckan så börjar jag alltid med att ta en titt i kylskåpet, frysen och skafferiet och tänker igenom följande frågor; Vad finns? Vad behöver ätas upp? Vad kan jag göra av detta? För är det något som är helt värdelöst för både miljön och ens egen ekonomi så är det ju att slänga mat. Så med att planera sin matlagning och handling och att regelbundet "äta ur" kyl och frys kommer man långt med för att minska matsvinnet. Dessutom får jag oftast den bästa inspirationen till vilken mat jag ska laga genom att hitta en eller flera ingredienser som jag då "måste" utgå ifrån. Det var t ex så den här otroligt smarriga pastarätten kom till, då vi hade en bit ädelost i kylen kvar sen vi åt det till pepparkakor. Ädelosten fick bli en del av en pastasås som serverades med spagetti och så hyvlad färsk broccoli stekt i olivolja, citron och flingsalt på toppen. Jättejättegott kan jag lova! Ädelost och broccoli är så gott ihop och extra härligt blir det med både krämig sås och lite knaprig, citronsmakande broccoli.

Ädelostpasta med citronfräst broccoli (4 port.)
4 port. pasta
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk smör
ca 100 g ädelost
salt och peppar
1 färsk brccolibukett
1 citron, skalet
olivolja
flingsalt
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en astrull. Slå i resten av mjölken och klicka ner smöret. Koka upp och låt koka några minuter tills såsen tjocknat, rör hela tiden så att det inte bränner i botten. Dra kastrullen från plattan och smula ner ädelosten. Rör till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
Bryt broccolin i bitar och skiva tunt. Stek i olivolja så att den får lite färg och mjuknar något. Vänd runt med citronskal och flingsalt. Servera med såsen tillsammans med nykokt pasta.








Förra helgen var jag bjuden på något så härligt som en adventsmiddag hos min syster. Hon bjöd på Thanksgivinginspirerad middag i vegetarisk tappning; marinerat quorn, hasselbackspotatis, brysselkål, äppelcidersås och gelé. Så rysligt gott! Och till efterrätt magisk saffransglass. Kanske julens bästa dessert! Mitt recept hittar ni HÄR. Men det jag framför allt vill tipsa om var den ljuvliga fördrink vi bjöds på när vi kom. Nämligen en bubblande, iskall glöggdrink! Bland det godaste jag druckit och helt klart en ny julfavorit! Såhär gör ni:

Bubblig glöggdrink (4 st)
1 citronklyfta
strösocker
4 dl vit glögg
4 dl fruktsoda
1 citron
1 apelsin
kanelstänger
is
Börja med att dra citronklyftan runt kanten på fyra fina glas. Doppa glasen i socker och låt torka. Skär citron och apelsin i skivor. Fördela glöggen i glasen och lägg o rejält med is. Toppa med fruktsoda, apelsin- och citronskivor och en kanelstång. Servera direkt!
Såhär i adventstider tycker jag att det är lite för tidigt att börja äta traditionell julmat, jag vill ju inte riskera att tröttna till jul. Men jag kan ändå längta efter juliga smaker och tycka att det är mysigt att äta något mer passande till advent än typ tacos. Och då passar exempelvis denna grönkålspaj perfekt! Jag har fastnat totalt för grönkål den här hösten och vill äta det till allt! Men i paj passar det hur som helst perfekt, särskilt ihop med en god lagrad ost. Vill man ha det extra juligt så väljer man cheddarost, men prästost eller någon annan smakrik ost funkar lika bra. Pajen blir därmed ganska salt och "rejäl", så då passar det perfekt med en krispig sallad med syrliga äpplen i. Smula över lite ädelost och du har en urgod, julig sallad till. Rödlök hade jag tänkt ha i, men det glömde jag helt bort! Det passar nog också väldigt bra till.

Grönkålspaj med äppelsallad (4-5 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk iskallt vatten
1 gul lök
250 g grönkål
2 dl riven stark ost
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt & peppar
1 påse krispig sallad (ca 70 g)
2 röda små äpplen
en bit ädelost
1 liten rödlök
Mixa snabbt ihop smör och mjöl och tillsätt vatten tills degen går ihop. Låt vila i kylen 30 min. Kavla ut och klä ett pajskal och förgrädda i 200 grader i 10 min.
Skala och finhacka lök och stel mjuk och glansig i lite olja/smör. Ställ åt sidan. Ansa och strimla grönkålen och förväll genom att koka den i två minuter så att den mjuknar. Häll av och krama ur vattnet. Blanda lök och grönkål med riven ost och fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda ca 30-40 min i 200 grader tills pajen stannat och fått fin färg. Låt gärna stå under folie 10 min så att pajen sätter sig.
Klyfta äpplena och blanda med sallad, strimlad rödlök och smulad ädelost. Servera till pajen.


Hamburgare kan ju vara riktigt mastig, fettdrypande och tung mat. Men det kan också vara fräscht och grönt. Alltså, missförstå mig inte. Jag kan också vilja ha en riktigt ostig och kompakt hamburgare med massor av dressing ibland, men som lunch eller vardagsmiddag tycker jag att det sistnämnda passar bättre. Dessa gröna biffar består av gröna linser och bokade och har dessutom fått smak av citronskal och lite chili. Biffarna får ju förstås att äta som de är med t ex matvete, bulgur eller annat gryn, eller hur man nu vill äta sina linsbiffar. Men jag kan lova att med bröd, en drös grönsaker och en god yoghurtdressing gör de sig himla bra. Inspirationen till receptet kommer från Sandra, men jag har smaksatt min burgare på ett annat sätt. Och även ni ska känna er fria att göra det! Är inte citron och chili någon favorit så ta vitlök och persilja. Eller lime och koriander. Eller timjan och svartpeppar. Ja, ni fattar!

Gröna linsburgare med avokado (6 burgare)
1,5 dl gröna linser
1 avokado
1 liten gul lök
0,5 dl potatismjöl
skalet av 1 citron
0,5 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
Blötlägg linserna över natten, skölj dem noga och häll av vattnet innan du tillsätter resten av ingredienserna. Mixa allt till en slät smet och låt gäna stå i kylen en timme. Forma till biffar och stek i olja på medelvärme tills biffarna fått fin färg.
Servera med bröd, grönsaker och dressing. Jag gjorde min dressing på enklast möjliga sätt; turkisk yoghurt+majonäs+kryddor. Låt stå en stund i kylen en stund innan servering. Vi åt även smörstekt brysselkål till- gott!







I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
