Nu ska ni få tips på en riktigt enkel och billig vardagsrätt som nog de flesta kan svänga ihop på det som finns hemma i kylskåpet, nämligen en ugnsomelett. En ugnsomelett, till skillnad från en vanlig omelett som görs i stekpannan, görs med mycket mer mjölk och blir därmed hög och fluffig i konsistensen. Väldigt gott tycker jag! Det mest klassiska tillbehöret är svmapstuvning, men jag gjorde den ännu enklare för mig och stekte istället upp bitar av svamp och kokt färskpotatis i smör och fördelade över den färdiga omeletten. Det gör det mer matigt och näringsrikt, och det går förstås att byta t "toppingen" mot t ex stekta/kokta grönsaker, stuvning, tomater eller något annat man gillar. Ät med med en krispig sallad om kylskåpet erbjuder det!
 
 
Ugnsomelett med svamp och potatis (4 port.)

6 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
5 ägg
½-1 tsk salt

ca 5 dl champinjoner

10-12 kokta färskpotatisar

salt & peppar


Vispa ihop mjölet med ca 1 dl mjölk. Koka upp resten av mjölken. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner mjölblandningen. Vispa noga så inga klumpar bildas. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp på nytt. Ställ därefter kastrullen åt sidan för att svalna. När mjölken svalnat vispar man ner ett ägg i taget och salt. Om man ska ha stuvning över behövs inte så mycket salt. Grädda i 200 grader i ca 25 min. Stick försiktigt med en gaffel för att kolla om den stannat.


Skiva svamp och potatis och stek i smör tills de fått fin färg, smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över omeletten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se