Det verkar vara ett riktigt äppel-år i år! I var och varannan trädgård dignar träden av frukt och ligger i drivor på marken. Och har man ingen egen trädgård finns det ju nu så fiffiga sidor som t ex pallafrukt.se eller Fruktförmedlingen där man som trädgårdsägare kmed frukt i överflöd kan annonsera ut till fruktsugna att här finns äpplen (och päron, plommon mm) att plocka gratis. Hur smart som helst! Så har ni ingen egen trädgård så sök på er egen stad och se var närmaste träd finns. Här i Örebro har jag även sett trädgårdsägare ställa ut stora korgar med äpplen längs cykelvägar så att det bara är att ta. Fint tycker jag!
 
Nu har jag dock lyxen att bo på en gård med flera fina äppelträd och har fri frukttillgång såhär års. Äppelmos har jag gjort, imorgon ska jag baka äppelbullar och härom dagen gjorde jag äppelringar/äppelchips. De senare fick ta plats i en höstig hemmagjord müsli tillsammans med kanel för maximal höstkänsla. Egen müsli är väl kanske bland det trevligare man kan äta till frukost, och svårt är det inte! Mixa frön och gryn från skafferiet och hiva in på en plåt i ugnen och rosta till fin färg. Smaksätt med kanske torkad frukt eller kryddor (t ex kanel, kardemumma, vanilj) och toppa frukosfilen med!
 
Äppelringar är ett gott snacks eller müslismaksättare som helt enkelt görs genom att kärna ur och skiva äpplen tunt (gärna på mandolin) och sedan torka på plåtar i ugnen några timmar på ca 75 grader Hyvla supertunt för krispiga äppelchips och lite tjockare för mjuksega äppelringar.
 
 
Äppel- och kanelmüsli
5 dl havregryn
1 dl vetegroddar
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
3 tsk kanel
1 näve torkade äppelringar
 
Blanda allt utom äppelringarna på en plåt. Rosta i 200 grader i ca 5 min tills blandingen har fått fin färg. Passa noga, det bränner lätt! Låt svalna och blanda sedan med äppelringar klippta i bitar och häll upp på en burk.
 

Kommentarer
Postat av: Milla

Men hallå, ta äpplen åt mig om du ser några! :)

Svar: Fixar! :)
Julia Hellquist

2014-09-04 @ 21:17:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se