Nu såhär mot augusti är det hög tid att frossa i blåbärspaj. Jag har hunnit plocka en omgång bär men hoppas på att orka ut och slåss bland myggen en gång till. Att ha en rejäl laddning blåbär i frysen inför höstens filtallrikar och efterrättspajer är så fasligt lyxigt! Men innan de första bären frystes ner hamnade några i en pajform tillsammans med det godaste knäcktäcket som går att uppbringa. Jag upptäckte detta ultimata pajrecept förra året när jag gjorde äppelpaj, och det blev förstås minst lika gott med blåbär till! Råsockret och sirapen som ger en knäckig karamellig smak och havssaltet som bryter av... Detta är verkligen pajernas paj, ni måste testa!
 
 
 
Knäckig blåbärspaj med havssalt

150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
ca 6 dl blåbär

Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Hällblåbären i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda i ugnen ca 30 minuter i 200 grader, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Servera med glass, vispad grädde eller vaniljsås.

 

Kommentarer
Postat av: Jenny

åh jag älskar blåbärspaj!

2014-08-02 @ 18:14:01
URL: http://purebyme.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se