Förra helgen hade vi en urmysig kräftskiva i syrrans lilla trädgård. Vi dukade under äppelträdet med lyktor och fårskinn och satt ute tills mörkret och regnet smög sig på. Jag är oerhört förtjust i kräftor och kan nästan äta obegränsat av dem, de är ju inte så mättande. Men några goda tillbehör vill man förstås ha till! Vi var ansvariga för sås, sallad och bröd vilket blev följande; dillaioli, brytbröd med frön och sallad med ädelost och päron. Först ut här  är dillaiolin. Och vilken aioli sen. Kanske kvällens höjdpunkt, om jag får hylla min egen rätt så mycket. Så himla god att doppa kräftorna i. Aioli är rysligt enkelt att göra själv och jag lovar att denna kommer göra succé!
 
 
 
Dillaioli
2 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 dl finhackad färsk dill
salt efter smak
 
Börja med att rumstemperera att ingredienser, viktigt! Blanda sedan äggulor och vinäger i en bunke. Häll sedan i oljan långsamt i en smal stråle och vispa samtidigt med elvisp. Se till att oljan börjar gå in i äggulorna och det börjar tjockna. Vispa tills all olja har gått in i smeten och aiolin är ljus och fluffig. Smaksätt med vilök, dill och salt. Aiolin kan förberedas någon dag innan, men vänta då med att röra ner dillen till strax före servering.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se