Till varmrätt bjöd jag på helstekt lamm med smak av timjan och vitlök och till det en kämig riosotto med sparris och mängder av parmesan. Och så ugnsrostade kvisttomater på toppen! Risotto är ett favorittillbehör, så himlans gott på alla sätt och särskilt med sparris såhär i primörtider. Lammet tyckte jag blev en aaaningen för rosa, hade gärna haft det en gnutta mer stekt. Detta var 55 grader så runt 58 hade nog varit perfekt! Men men, helheten blev riktigt god i alla fall!
 
Tomaterna är supernekla att göra: Lägg hela kvistar med tomater i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över lite salt och socker. Låt steka långsamt i ugnen på låg värme, ca 1,5 timme, förslagsvis samtidigt som lammet.
 
Helstekt lamm med timjan & vitlök
1 lammstek utan ben, ca 1 kg
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
3 vitlöksklyftor, finrivna
1/2 kruka färsk timjan, finhackad
flingsalt & svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och smörj in lammet. Stek runt imkring i en het stekpanna så att alla sidor får fin färg. Lägg steken i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i ca 130 grader tills köttet nått en temperatur på 55-60 grader. Slå in köttet i bakplåtspapper och låt vila ca 10 min innan det skärs upp.
 
Sparrisrisotto

1 msk smör
2 st schalottenlök
6 dl vatten
250 g grön sparris
2 krm svartpeppar
2,5 msk koncentrerad kycklingfond el. motsvarande tärning
2 dl vitt vin
2 msk olivolja
2 st vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
3 dl arborioris

 

Skölj sparrisen och ta bort nedersta delen (ca 2 cm). Skär sparrisen i ca 1 1/2 cm långa bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken på svag värme i olja i en kastrull, 1–2 min. Tillsätt riset och vänd runt det tills grynen är genomvarma. Riset ska inte ta färg. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt. Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning och låt den koka in. Upprepa proceduren tills vätskan är nästan slut. Lägg i sparrisen tillsammans med sista omgången vätska. Tillsätt smör och parmesan när risotton har en krämig konsistens. Salta, peppra och rör om.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se