Kolapaj med havssalt

Igår åt vi en riktigt smarrig middag. 80-talsklassikern Flygande Jakob till mat och sedan en kolapaj med havssalt till dessert. Den sistnämnda hade jag inte gjort tidigare men det var riktigt gott. Tänk att sött och salt kan vara så gott ihop! Kolapajen hade ett frasigt havreskal runt sig och lite vispad grädde som tillbehör. Egentligen skulle man servera lingon eller röda vinbär till men det glömde jag att köpa vilket var lite synd. Syrliga bär till hade passat perfekt till den i övrigt ganska söta pajen. Men i övrigt en riktig fullträff! Då vi bara var tre stycken som skulle äta så gjorde jag en varsin liten minipaj, men receptet nedan är för en normalstor pajform (ca 22 cm i diameter) och räcker till ca 8 portioner.

Kolapaj med havssalt (ca 8 port)

  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl

Kolafyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 25 g smör
  • flingsalt

Till servering

  • vispad grädde
  • lingon eller röda vinbär

Pajdegen: Smält smöret. Blanda med socker, havregryn och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen i 200 grader. Låt svalna. Gör under tiden kolafyllningen: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. Obs, koka inte för länge- då blir pajen stenhård. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt. Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. 

Servera med en klick vispad grädde och gärna några syrliga bär. Gott!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search