Jag har den lyxen att att få plocka hur mycket hallon och vinbär jag vill hos våra snälla grannar, så nu är frysen precis proppfull av både röda och svarta vinbär och trädgårdshallon, skogshallon och hösthallon (gula). Perfekt för hösten och vinterns filtallrikar, smoothies, kakor och pajer. Denna goda paj är fylld med hallon och persikor. Jag använde mig av färska persikor som jag kokade och skalade (enligt receptet) men det gå lika bra att använda konserverade och hoppa över kokningsmomentet. Sensomrig och urgod är den i alla fall, speciellt med vispad grädde till!
 
 
Hallon- och persikopaj

4 dl vetemjöl,
1 msk strösocker
125 g smör
1 ägg
ca 2 msk vatten


Fyllning
4 persikor
2 dl vispgrädde
1 dl hallon
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
1/2 vaniljstång

Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa. Blanda ner ägg och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ den i kylen ca 30 min.

Fyllning: Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan. Skär halvorna i klyftor. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min i 200 grader med folien kvar och sedan ytterligare 10 min utan folie. Ta ut formen ur ugnen och minska värmen till 150 grader. Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 min.


Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna. Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och den varma grädden i äggsmeten. Häll blandningen över persikorna. Strö mandel på pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se