Fruktig marängtårta

Men just ja, helt klar är jag ju inte med festmaten. Som Sanna påpekade i kommentarerna så har jag ju inte visat tårtan än! Jag kände mig lite trött på att baka vanlig tårta med sockerkaksbottnar och var sugen på att göra någon lite annorlunda variant, så det blev denna med margäng, smörkräm och frukt i massor. Marängbottnarna innehåller rice krispies (puffat, sockrat ris) och ger de sega marängbottnarna en god krispighet. Lägg helst ihop tårtan dagen före den ska serveras och garnera med grädde och frukt strax före servering!

Marängtårta med frukt (räcker till 10-12 port)

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rice crispies

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum. Vänd ner rice crispies och bred ut marängsmeten till två lika stora cirklar (ca 22 cm i diameter) på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i ca 30 minuter. Låt svalna. Koka under tiden smörkrämen:

  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 75 g smör

Vispa samman allt utom smöret i en kastrull. Smeten ska sjudas ihop på svag värme, koka inte för då skär det sig. Rör till sist i smöret och låt sedan kallna. 

Lägg den ena marängbotten på ett fat, bred på smörkrämen och lägg på den andra botten. (Plasta och ställ kallt över natten.) Spritsa eller bred ut vispad grädde över marängen och dekorera med frukter av olika slag skurna i bitar. Jag använde jordgubbar, mango, ananas, kiwi, physalis och färska fikon. 

Väldigt väldigt gott. Segkrispig botten, len smörkräm, fluffig grädde och frisk, färsk frukt = en himla bra tårtkombination! Denna tårta kommer jag garanterat att göra igen. Testa ni med!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search