200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
0,5 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
100 g grovt hackad mörk choklad
1,5 dl jordnötssmör
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör, socker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg och vatten.
Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Blanda ner i smör- och äggblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt havregryn, choklad och jordnötssmör.
Klicka ut degen på bakplåtsklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut.
Låt kakorna svalna på plåten. Lägg sedan över på galler och låt svalna helt.
Våra grannar här på gården brukar få agera försökskaninen titt som tätt när jag testar nya bakverk. Denna gång fick de prova mitt nya recept på havrekakor med choklad OCH marshmallows. En riktig godiskaka med andra ord! Jag blev så sugen igår på att baka och gärna nåt lite pyssligt och roligt, gärna nåt med choklad med tanke på förrådet och havrekakor är ju en fantastiskt god kaka, så ja, så fick det bli!

 
Havrekakor med choklad och marshmallows
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 ägg
1 msk vatten
1 dl vetemjöl
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
1/2 tsk bikarbonat
3,5 dl havregryn
100 g grovt hackad choklad
2 nävar minimarshmallows

Rör smör, socker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg och vatten. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg- och smörblandningen. Rör ner den hackade chokladen. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut kakorna och tryck ner 2-3 minimarshmallows i varje kaka och grädda ytterligare 2 minuter så att godiset mjuknat. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sen över kakorna på ett galler och låt svalna helt.

Små kakpåsar blir en trevlig liten helgpresent.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se