Första gången vi grillade i år, på Valborg, så tände vi grillen alldeles för sent, orkade inte vänta på glöd utan hivade på alla grillgrejer (kött, grönsaker, ost) kylskåpskallt på den stekheta grillen. Ja, ni förstår ju. Bränt och inte sådär väldigt genomgrillat. Gott tyckte vi att det var ändå sådär som man gör när det är allra första grillningen. Men nu har jag och fästmannen bestämt oss för att bli grillmästarna själva! Eller i alla fall anstränga oss lite mer. Så en riktig grilltång har införskaffats (istället för stekspade och gaffel...) och en grillguide med diverse tips, tider, temperaturer mm. Eldprovet blev således i lördags när vi gav oss på att grilla hel fläskfilé, foliepaket med getost och bröd (!). Och bra gick det! Vi lät tändvätskan ligga och dra i kolet 10 minuter, tände grillen lååångt innan (nästan en timme), la bara kol i halva grillen för att kunna få fin yta på köttet på ena sidan och eftergrilla kött + grilla bröd/ost på den andra sidan och hade dessutom en kökstermometer till köttet. = Lyckat resultat!


Helgrillad fläskfilé marinerad i hickory, chili och vitlök.


Grillat bröd! Åh så gott. Lite bränt på ena sidan så nästa gång blir det ännu kortare tid på grillen.

Grillat bröd
(4 stora eller 8 små)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och till sist mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa 45 min under en handduk. Kavla ut till tunna kakor och låt jäsa ytterligare 30 min. Lägg på grillen och grilla snabbt (ca 1 min) på varje sida. 

Ät nygräddat med smör. Kanske sommarens godaste grilltillbehör!


Ytterligare ett gott tillbehör- melon- och mynta sallad! Tärna vattenmelon och blanda med saft och skal från lime, hackad färsk mynta, salt och vitpeppar. Enligt receptet skulle det även vara fetaost i, vilket jag tror är jättegott, men då vi hade grillad getost (skivad i foliepaket med honung på= ljuvligt gott!) så körde vi utan ost i salladen. Det kanske låter konstigt att äta melon som mat med salt och peppar, men testa. Det är fantastiskt gott och blir ett fräscht tillbehör bland kött och tunga såser.


Och såklart, nya favoritsåsen: Honungs- och örtdipp!

God grillmat, kall dryck, tända ljus och nyplockade gullvivor...

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se