Jordgubbsparfait med jordgubbssås och chokladbiscotti. Ja, det var lördagens dessert. Alldeles fasligt somrig, svalande och god! Parfait är en glass som görs "stående", dvs inte under omrörning som när man gör vanlig glass. Parfait låter ju väldigt tjusigt och avancerat, men faktum är att det faktiskt är precis hur lätt som helst att göra. Fyra ingredienser behövs: bär, äggulor, socker och grädde. Socker och ägg vispas. Bären mosas och blandas med socker- och äggblandningen. Grädden vispas och blandas med resten. Ner i en form och in i frysen- voila, parfait!

Jag har testat att göra parfait på både hallon, blåbär och rabarber förutom jordgubbar och allting blir precis lika gott, så det är bara att välja sin favoritsmaksättning!Jordgubbsparfait (6-8 port)
1 liter jordgubbar
3/4 dl socker
5 äggulor
4 dl grädde

Vispa äggulor och socker luftigt. Mosa jordgubbarna till en puré och blanda ner i äggsmeten. Vispa grädden fast och vänd ner i smeten. Häll i en form klädd med plastfolie. Täck över och ställ i frysen, minst 4 timmar.
 
Om man vill kan man ta undan några jordgubbar och hacka i bitar istället och röra ner i smeten, så blir det lite jordgubbsbitar i glassen.

Ta fram parfaiten ca 20 min innan servering så att den inte är stenhård. SKär i bitar ett ta ut kulor med en glasskulare. Jordgubbssås görs på detta enkla sätt: Mixa jordgubbar, socker och lime/citronsaft till en slät och lagom söt/syrlig sås. Häll över parfaiten och servera gärna med en chokladbiscotti. Bon apetit!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se