Jitterbuggare är en riktigt klassisk kaka med anor från 1940-talet. Kakan har fått sitt namn från dansen jitterbugg, som på 30- och 40-talet var väldigt populär, med tanke på kakans oregelbundna "svängar" i mönstret. God är den hur som helst med en kombination av spröd mördeg och frasig maräng.Jitterbuggare (ca 35 st)
2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör
1 äggula
1 äggvita
1 dl strösocker

Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt smöret skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåpet i minst 1/2 timme. Vispa äggvitan till fast skum och vänd i sockret.
Kavla ut degen till en platta ca 50 x 30 cm. Bred marängsmeten över plattan och rulla ihop. Ställ i frysen i ca 1/2 timme så att rullen blir riktigt kall. Skär rullen i drygt 1-2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 150 grader.


Avnjuts med fördel ur en plastlåda med kaffe på termos på vårutflykten.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se