Vissa saker förknippar man sådär alldeles särskilt med sin barndom och inte minst smaker. För mig är det (bl a) mormors rödavinbärs-och citronsaft som dracks till hembakat bröd med tjocka ostskivor på altanen på sommaren, farmors hembakade skorpor som vi åt till frukost när det bara var jag och mina syskon och farmor uppe på morgonen när vi hälsade på och mammas mjuka kardemummakaka som alltid bakades när det vankades gäster.

Dessa kakor är precis sådana barndomskakor. Jag tror att dessa fanns på varenda kalas jag var på som liten, tillsammans med kanelbullar och marängtårta. En klassiker som håller än. De är lite som hallongrottor fast med chokladig daimfyllning istället. Makalöst gott!

Daimkakor (25 st)
350 g smör (och det skall vara riktigt smör, våga inte använda margarin!)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
daimkulor
Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg.
Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter.Daim
300 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en liten daimchoklad

Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg. Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter. Recept från Linnéas skafferi.


Den urtjusiga gröna glasskålen på fot kommer från Indiska och inhandlades i helgen för exakt noll kronor. Min vän snäll-Ellen gav mig nämligen ett mycket uppskattat presentkort på Indiska i julas och attans vad roligt det är att gå och omsorgsfullt välja ut något riktigt fint (och alldeles onödigt) och inte behöva betala en enda krona för det. Tack Ellen!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se