Fredagens bakande resulterade i detta:

En helt fantastiskt god kardemummakaka med vaniljfyllning. Alltså, det kanske inte låter sådär jättespännande och lite väl pensionäraktigt. Men vet ni vad, detta var faktiskt bland det godare jag har bakat! Kakan blir riktigt saftig och med en krämig vaniljfyllning i mitten blir det helt gudomligt gott. Kardemumma + vanilj är en himla bra kombination! Vi bjöd kakan både till eftermiddagens fika och även efter maten till Melodifestivalen igår, och med tanke på att det bara är en liten bit kvar av kakan så var det ett lyckat bak. Testa detta nu, omedelbums!

Kardemummakaka med vaniljfyllning
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma
vaniljsås:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker
Rör i hop alla ingredienserna till kakan. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).
Gör vaniljsåsen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätta vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och plasta in kakan. Låt stå i kyl, helst över natten. Pudra över lite florsocker vid servering och bjud gärna färska jordgubbar eller hallon till samt en klick vispad grädde.
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma

Vaniljsås
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och kardemumma och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).

Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.


Låt helst kakan stå i kylskåp över natten innan den ska serveras, då blir den allra godast! Och servera den kylskåpskall med lite pudrat florsocker över. Några övriga tillbehör behövs egentligen inte då den är så god i sig, men vill man servera kakan mer som en dessert passar det bra med lite vispad grädde och kanske lite bär till.

Denna kaka kommer jag helt klart att göra igen, snarast.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se