De här små söta kakor kommer från bästa bakbloggen Söta saker och är ursprungligen ett recept från England där kakorna heter Molasses crinkles. Ingefära och kanel sätter julsmaken och doppar man dem i strösocker innan gräddningen får de ett gnistrande fint litet täcke. Jag gjorde mini-varianter men det går förstås att göra den storlek man själv gillar! Förutom att de är fina och goda så är de dessutom värda att baka bara för degens skull... Oj oj vilken kakdeg, det är ren självdisciplin som gjorde att det ens blev några färdiga kakor. Fasligt god!
 
 
Engelska kryddkakor (ca 30 st)

100 g mjukt smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1 ägg
4 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk malen ingefära

1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
strösocker att rulla kakorna i

Rör samman smöret med farinsockret och vaniljsockret och blanda sedan ner sirap och ägg. Blanda mjöl, bikarbonat, ingefära och salt för sig och rör sedan samman med sirapsblandningen. Rulla till små bollar och doppa halva i en skål vanligt socker. Lägg på plåt med sockersidan upp. Platta till försiktigt med lite vatten på fingrarna (de ska inte vara särksilt platta, proceduren är till för att de inte ska rulla iväg och för att sockret ska fastna ordentligt). Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Välfylld burk med julkakor i raka rader = härlig känsla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se