Lite mer julgott orkar ni med va? Jag tycker att småkakor hör julen till och här är en riktigt julig sort med mandel, kanel och hallonsylt. Inte alls en tokig kombination vill jag lova! Degen delas i två och smaksätts med mald mandel respektive kanel och fogas sedan ihop med lite äggvita till en enda "kaklängd". En skåra görs i mitten som fylls med hallonsylt och sedan ringlas glasyr på efter gräddning. Och så att ni vet, det låter mycket krångligare än vad det är! Receptet kommer från tv-programmet Hela Sverige bakar.
 
 

Kanel- och mandelkakor (ca 25 st)
100 g smör
2.5 dl mjöl
0.5 dl socker
15 g mald mandel
2 tsk kanel

äggvita

ca 0.5 dl hallonsylt
florsocker + vatten

Mal mandel antingen i mandelkvart eller i matberedare. Blanda smör, mjöl och socker och arbeta ihop till en deg. Dela den i två delar. Smaksätt den ena med drygt 1 tsk kanel och andra delen med mandel.  Rulla båda degarna till fingertjocka längder och tryck ut dem lite. Lägg mandeldelen underst och pensla med äggvita. Lägg på kanellängden och tryck ihop de båda degarna så att de sitter ihop. Gör en skåra i mitten, ca 1.5 cm bred och fyll med sylt.

 

Grädda i ca 12 min i 175 grader. Låt svalna och glasera sedan kakorna med florsocker utrört i lite vatten. Skär upp kakorna innan de svalnat helt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se