Som sagt så var det Den stora pepparkaks- och lussekattsbakardagen i söndags. Sex personer, flera kilo mjöl, bara tre kavlar, en ugn, två plåtar, deg överallt och säkert 200 pepparkakor och 100 lussekatter... En stor härlig julröra som faktiskt slutade riktigt bra med prydligt förpackade lussebullar och spritsade pepparkakor i lådor och ett mjöligt, trött och nöjt gäng som provsmakade bakverken till en kopp glögg framåt kvällen.
 

Pepparkakor är en av mina absoluta favoritkakor och även om köpevarianterna är helt okej så finns det väl inte mycket som går upp mot nygräddade, knapriga och kryddiga peppisar? Och nu hörni ska jag lära er en sak som jag tror många har en felaktig uppfattning om. Det är ENKELT att göra egen pepparkaksdeg. Det är precis som en vanlig kakdeg. Japp, det är sant! Jag vet inte varför så många tror att det är så krångligt och svårt. Självklart kan man köpa färdig deg om man nu bara vill åt själva utbakandet, men jag som verkligen gillar att baka kan inte förstå varför man ska utesluta ett så roligt moment ur bakningen. Och sen är det ju faktiskt så att hemmagjord deg är ungefär hundra gånger godare, både att äta som den är (viktigt!) och såklart som färdiggräddad kaka.

Här kommer mitt bästa recept på pepparkaksdeg, och att det är bäst kan söndagens bakningsgäng intyga då jag vann omröstningen Godaste pepparkaksdegen. Inte helt fel!

Pepparkakor (många, typ 100 st)
300 g rumstempererat smör
5 dl socker
1 dl sirap
Blanda allt detta först - och blanda sen också i:
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
Blanda sen också i:
2 dl vatten
1,5 l (900 g) vetemjöl
150 g mjukt smör
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk ingefära
1 msk kanel
0,5 msk nejlika
1 tsk kardemumma
0,5 msk bikarbonat
ELLER 3 msk färdigblandad pepparkakskrydda
1 dl vatten
ca 6-7 dl vetemjöl

Rör ihop smör, socker och sirap och därefter kryddorna och blanda väl. I med vatten och mjöl tills degen är smidig och inte allt för kladdig. Lägg i en burk eller sätt plast över bunken och in i kylen, helst i ett dygn men några timmar funkar också. 

Det bästa med att ha den i kylen i ett dygn är ju att man hinner gå och provsmaka den fler gånger. Och, hur svårt var detta? Precis.

Sen är det bara att baka ut och grädda i 225 grader i 4-5 min. Några av peppisarna fick lite bli spritsade med kristyr. Mest för att det är roligt, men God jul-hjärtanen (böjning?) har jag tänkt pynta paket eller andra julpresenter med. En fin (och ätbar!) detalj som är garanterat uppskattad. Förklaring: LIF är fästmannens favorithockeylag Leksand och jag vet att Katten och Jim inte är några grisar utan just katter, men jag har ingen kattform så det fick bli grisar istället.


Recept på kristyr
1 äggvita
1 krm ättika (ska man äta kristyren är det godare att byta ättikan mot citronsaft)
4 dl florsocker

Rör ihop allt, fyll en sprits (eller plastpåse med ett litet hål i ett av "hörnen") och gå loss på pepparkakorna!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se