Ljuvliga pioner dekorerade kaffe- och tebordet där det fanns massor av trevliga tesorter. Jag gillar verkligen när man anstränger sig lite extra med t ex färska blommor, det gör så himla mycket för intrycket.
Marmeladbuffé. Ja, ni hör ju själva hur mysigt det låter. Nästa gång blir det helt klart afternoon tea med scones och te som de serverar på eftermiddgarna.
Men idag blev det en kladdig chokladskapelse med kokostäcke. Behöver jag berätta att det var hur gott som helst? Till det en svalkande fläderdryck i finaste glasflaskan. Blåbäret och citronmelissen är ytterligare en sån där mysig detalj som man blir lite extra glad över.
Den lilla butiken med en hel massa fina saker. Jag ville köpa... allt!
Till exempel dessa söta porslinskålar som man skulle kunna ta till frukostfilen, såser, godis...
Mysiga kuddar i ljuva pasteller att luta sig mot.
Fika i mängder, och allt är bakat på plats! Hallonpaj, kardemummabullar, pecannötkaka med marshmallows, kladdkakemuffins, smörgåsar, pannkakor och jag vet inte allt. Det måste helt klart bli fler besök här.
Så nu syster, bror och bästa vän som bosätter sig i Örebro till hösten (hurra!), nu vet ni var vi ska fika på fredags eftermiddagarna!
Söta tallrikar i finaste kombinationen blått och vitt, glasburkar till skafferiet och finfint retrotyg jag tänkt använda till kommande syprojekt.
Dock fanns det inte en smula mandelmassa hemma och då jag ville verkligen göra denna kaka så fanns det inget annat sätt än att göra en egen mandelmassa. Såklart hade jag kunnat åka och handla, men idag befann jag mig hos mina föräldrar som bor en bra bit ut på landet, och då är det ett helt projekt att ta sig till en affär. Och jag har länge velat testa att göra egen mandelmassa, så detta var ett ypperligt tillfälle att testa!
Rabarberaka (8-10 bitar)
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g rabarber
100 g mandelmassa
Smält smöret, ta kastrullen från platten och rör ner socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skölj och skiva rabarbern tunt och fördela över smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över smeten. Rör runt lite med en gaffel i formen så att allting blandar sig. In i ugnen i 175 grader i 25-30 min.
Njut med vispad grädde eller vaniljglass och allra helst utomhus- på picknickfilten, i trägården eller på balkongen.
Och här komer receptet på mandelmassan, om ni blir sugna på att testa.
Mandelmassa (ca 200 g)
1 ½ dl sötmandel
1 dl strösocker
en skvätt vatten
Skålla mandeln genom att låta den ligga i kokhett vatten några minuter, sedan är det bara att pilla loss skalet. Kör mandeln, sockret och lite vatten i en mixer/matberedare eller med stavmixer i några minuter tills det blivit en tjock och jämn massa. Klart! Nästan enklare än att köpa färdig mandelmassa i affären, eller hur?
Pizzadeg (2 bakplåtsstora pizzor
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
Smula jästen och rör ut i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjölet. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30-60 minuter. Ta upp degen och kavla ut till två stora rektanglar, stora som bakplåtar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller smörj lite med olja först. Bred sedan på en riktigt god tomatsås.
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
salt, peppar, basilika, oregano
Hacka löken och vitlöken. Fräs i lite olja. Häll på krossade tomater och tomatpure och krydda. Låt koka ihop i ungefär 10 minuter. Bred på degen.
Fyll sedan på med goda pålägg och strö sedan över rikligt med riven ost. Grädda i 250 grader i 10-15 minuter.
Mmm...
Och till en hembakad pizza passar ju såklart en hemmagjord pizzasallad allra bäst.
Pizzasallad
Ett litet vitkålshuvud
2 msk olja
2 msk vatten
salt och svartpeppar
Riv vitkålen fint antingen i matberedare eller med osthhyvel. Rör ihop ingredisenerna till dressningen och häll över vitkålen och blanda väl.
Lantlig utsikt bakom en tapper liten pelargon.
Fina detaljer.
Färgglada textilier livar upp.
Sötaste sänglampan från IKEA.
Urtjusig fåtölj i grön sammet med blommönster.
Skira gardiner som förhindrar allt för mycket insyn.
En riktig dalastol med kurbitsmålning.

Min godaste smulpaj (4 port)
125 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl kokos
½ dl socker
ca 4 dl bär
1 msk socker
1 msk potatismjöl
Rör ihop alla torra ingredienser. Skär smöret i bitar och tryck ihop med resten av ingredienserna till en smulig massa. Elvisp eller matberedare fungera förstås också att använda, men jag tycker händerna funkar bäst här. Rör ihop socker och potatismjöl och blanda med bären så att de inte vattnar sig så myclet. Lägg bären i en pajform och fördela smuldegen över. Skjuts in i ungnen på 225 g i ungefär en kvart!
Låt pajen svalna något och servera sen med vaniljssås eller glass.

Något som var lite tråkigare var all disk som blev kvar som jag tog tag i imorse och som resulterade i detta diskberg...
Den fina kökshandduken kommer från min farmor som har broderat sina initialer på den.
Vitlöksbaguetter (2 st)
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olja
½ tsk salt
1 dl gramhamsmjöl
5 dl vetemjöl
50 g mjukt smör
2 pressade vitlöksklyftor
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt olja, salt och mjölet. Knåda till en smidg deg och låt jäsa unde en handduk i ungefär en timme. Dela degen i två bitar och forma varje bit till en rulle, ungeför 30 cm lång Kavla ut rullarna så att de blir platta och ungefär 10 cm breda. Rör ihop smöret och vitlöken och bred på degen. Vik ihop degen på längden och nyp ihop sidorna så att smöret inte flyter ut. Tvinna rullarna några varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 20 min och grädda sedan baguetterna i 225 grader i 15-20 minuter.
Avnjut som de är som tillbehör till en sallad, som plockmat på picknicken eller som vi gjorde igår, till en smarrig grill-middag.
Igår fyndade jag jordgubbar för 15 kr/litern på stan så efter maten blev det efterrätt i form av jordgubbar med kall mjölk och en nypa socker. Enkelt och så gott!

Eller varför inte som katt-korg? Lilla Humlan som ännu inte vågar promenera långa sträckor utomhus tyckte att korgen var perfekt att sitta i på promenad.

Rutig lampskärm i rödrosa och blått fick ersätta den tidigare helvita skärmen.

Plastburken med lock- en riktig raritet (tydligen) som jag fyndade för 5 kr!
Potatissalladen närmast och melonsallad bakom.
Melonsallad (4 port)
Skala och skär melonen i små bitar, ungefär 1 x 1 cm. Finhacka rödlöken och riv citronskalet fint och blanda med melonen. Pressa över citronsaft och smaksätt med salt och peppar.
Nygårdas hallonsoda är inte bara god utan dessutom söt. Lite gammeldags sådär.
Grekinspirerad potatissallad (4 port)
Skala och skär potatisen i små bitar och koka i lättsaltat vatten några minuter. Skölj i kallt vatten så att den svalnar och låt "torka". Blanda gräddfil och creme fracihe. Mosa fetaosten med en gaffel, finhacka rödlöken och kärna ur och hacka oliverna. Blanda med gräddfilsblandingen. Rör försiktigt i potatisen så att den inte mosas och smaksätt sedan med kryddor, salt och peppar.
Denna måste ni testa till sommarens grillkvällar! Ett lite roligare alternativ till den vanliga potatissalladen och hur gott som helst!
I fredags när jag anlände med tåget till Dalarna hade bästa systern dukat upp en våffel-brunch under de blommande äppelträden i trädgården, hur mysigt som helst! Till våfflorna bjöds det vispad grädde, blåbärssylt, jordgubbssylt och årets första färska jordgubbar.
Om man har det finaste rosenporslinet, varför inte använda på alla tänkbara sätt?
Mitt bästa våffelrecept (10-12 st)
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sen ner resten av mjölken och sedan äggen och smöret. Hetta upp våffeljärnet och pensla det med lite smör till första gräddningen, sen går det bra utan. Grädda gyllengula våfflor som avnjuts med t ex ovanstående tillbehör.
Våfflor till frukost en solig fredag i maj- mysigare än så tror jag inte att det kan bli.
Det blev plötsligt en liten babyboom i min närhet, så med denna tårta vill jag säga grattis till min kära vän som fick två små tvillingtjejer igår, och till mina kära kusin som i november bidrar med släktens första kusinbarn, hurra!
Pesto
2 dl färska basilikablad (ungefär en kruka)
1 dl olivolja
2 st skalade vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter/solroskärnor
4 msk riven ost
en nypa salt
lite svartpeppar
Mixa allt till en slät kräm i en matberedare och späad eventuellt med lite mer olja om peston blir för tjock. Klart! Pesto är gott att ha som pålägg på en fylld smörgås eller som tillbehör till nykokt pasta, vilket blev kvällens middag. En rätt som är kalasgod, smakar lite lyxigt och tar 10 minuter!
Receptet på dessa bananmuffins var detsamma som jag använde till mina påskcupcakes.
Bananmuffins (12 stora)
100 g mjukt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 mogna bananer
½ dl kallt kaffe
Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ihop med äggsmeten. Mosa bananerna och ha i dem smeten tillsammans med kaffet. Fyll 12 muffinsformar och ställ dem gärna i en muffinsplåt så håller de sig höga och fina. Grädda i 175 grader i ungefär 15 minuter.
Dessa söta muffinsformar med jordgubbar fick jag av syrran i helgen som hittat dem på Lagerhause. Såklart borde jag ha bakat jordgubbsmuffins i dessa, men eftersom jordgubbssäsongen inte riktigt är här än så får det vänta. Men i sommar så!
Och med tanke på att dessa är riktiga ta-till-vara-muffins så får detta bli mitt bidrag till Månadens sötsak där temat i maj är just "Återvinning"!
Pappa hade hittat denna fina gamla konservburk i ett övergivet gammalt hus. Fin att plantera t ex en kryddväxt i, eller som här förvara fina fondue-spett i.
För de gulliga spetten med färgglada ändar var också ett fynd i källar-gömmorna.
Fynd nummer tre; en liten trälåda som det har varit mandariner i och som jag tror att vi hade som docksäng när vi var små. Nu får den agera säng åt mina små pelargoner.
Vi fick dessutom med ett litet trädgårdsbord med tillhörande söt äppel-duk. Bilden är under all kritik, men den togs i all hast innan vi kastade i oss hämt-pizzan som står på bordet. Hungern tog helt enkelt över.
Något som jag tyvärr inte fick ta med mig hem var Wilmas fyra ljuvliga små kattungar som bara är en vecka gamla. Vilken ljuvlig sommar det kommer bli med dessa små knyten!
I helgen bjöds det förutom finfina fynd och kattungemys dessutom på en riktig kalastårta. Mandelbottnar med mörk choklad och limekräm emellan. Bättre helg får man leta efter.
Jag är inget fan av prydnadssaker utan tycker att det är mycket roligare att dekorera och göra fint med saker man faktiskt använder. Porslin, böcker, fina förpackningar, tidningar och varför inte fina glasburkar med godis till bakning?
Chokladtryffelkaka
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min i 175 grader (kakan ska vara lite lös i mitten). Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan och låt stå kallt minst 1 timme före servering.
Dekorera med tex bär och frukt. Jag använde mig av hallon och apelsinbitar tillsammans med grovt hackade choklad. Ta det du tycker blir fint och gott!
Nu i helgen är vi hemma till Dalarna för diverse trevligheter, bl a för att fira min storebror som fyllde år nyligen. I paketet döljer sig en himla fin orange 50-tals som vi hittade på en antikbutik här i stan. Presenten är inslagen i ett enkelt vitt presentpapper och dekorerat med en gammal restbit av ett scrapbookpapper jag använde till min systers studentkort för två år sedan och bandet kommer från en förpackning med body lotions jag fick i julklapp. Kortet är gjort av ihopskramlade papperbitar i olika färger som jag ritat och skrivit på med en svart tuschpenna och vanliga färgpennor som jag köpt på Ica Maxi för 29 kronor en gång i tiden. Mer fancy grejer än så behövs inte för att göra ett tjusigt paket!
Ett smart sätt att ta vara på skvättar av överbliven grädde efter matlagning eller bakning är att frysa in den i isbitsfack. Då är det sen bara att plocka fram önskat antal bitar och slänga i en soppa, en gryta eller en sås för lite extra smaksättning.
En skvätt grädde som blev över efter kycklinggrytan får åka in i frysen i väntan på nästa grädd-behov.
Citronkycklinggryta med oliver (4 port)
2 stora kycklingfiléer
smör
salt & peppar
3 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk/matlagningsgrädde
rivet skal och saft från 1 citron
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl oliver
½-1 dl grovhackad persilja
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Bryn dem i lite smör och salta och peppra. Finhacka och stek med kycklingen. Strö mjölet över kycklinge. Vispa ihop gräddmjölk (dvs hälften grädde, hälften mjölk)/matlagningsgrädde, citronsaft, citronskal och smulad buljongtärning. Slå blandingen över kycklingen och låt puttra ungefär 10 minuter. Rör i oliver och persilja precis på slutet.
Blåbärs/chokladgrottor (25 st)
125 g smör
3/4 dl socker
3/4 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjöl
½ dl vaniljsåspulver
ca 1 dl blådär
socker
100 g mjölkchoklad
Rör ihop smör, socker, bakpulver och mjöl och ha till sist i vaniljsåspulvret. Allra enklast är det att köra allt i en matberedare om man har det, men det går förstås bra för hand också. Gör runda bollar av kakdegen och lägg i småbrödsfomar (såna pappersformar som har storleken mellan knäckform och bullform, ungefär) Gör dem inte allför stora då de jäser en del. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av ett finger och fyll hälften av kakorna med blåbären blandat med lite socker, låt resten vara "tomma". Grädda sedan kakorna i ca 15 minuter i 175 grader.
Hacka chokladen medan kakorna är i ugnen och när de är färdiggräddade fylls de tomma kakorna med chokladhack så att hålet fylls igen, och resten av chokladen strös över blåbärskakorna. Låt svalna. De avnjuts bäst sedan med ett glas saft i solen!
Chokladgrottorna har jag dekorerat med en non-stop.
Blåbärsgrottor med smält choklad, mmm...
På morgonens promenad plockade jag årets första riktiga sommarbukett! Knappt har vitsipporna blommat över så dyker smörblommor, kråkört och små små knoppande liljekonvaljer upp. Tänk att det är lika fascinerande varje år att naturen börjar slå ut, och hänfört följer vi (eller i alla fall jag) varje steg. Det måste vara den långa kalla vintern som gör att det nästan känns magiskt när det bröjar grönska och blomstra igen. Jag tycker att det här är årets bästa tid!
En söt och saftig liten nätmelon som skärs i bitar är perfekt som en liten efterätt efter maten.
Och till det passar förstås ett te med smak av jordgubb, melon och tamarillo alldeles utmärkt. Te köper jag alltid i Stallbackens handelsbod som är en ljuvligt söt liten bod med teer, gammaldags godis, kryddor, fina burkar, marmelader och en massa annat smått och gott.
Såhär såg termometern ut igår, och gör även idag. Jag kan knappt tro det. Är evighetsvintern verkligen över och är det sant att sommaren knackar på? Jag tror det minsann.
Och vad passar då bättre än att hänga tvätt ute, och fram emot kvällen plocka in ren och torr tvätt som doftar sol och varma vindar?
Och i hallen blommor och doftar det för fullt av en blomstrande torntaggskvist som ytterligare ett tecken på sommarens ankomst. Hurra!
När vi slingrade oss fram på småvägarna runt Lidköping i helgen så hittade vi på en loppis längs vägen. Det var sent på dagen och det var ganska urplockat, men två finfina plåtburkar hittade jag! Tjusigt 70-taliga med blommigt mönster i turkost och ljusgrönt. En tjuga styck fick jag betala efter lite obligatoriskt loppis-prutande.
Promenera i grönskande skog full med hägg, vitsippor och skogsvioler.
Fika saft och smörgåsar och ha sångtävling ute i skogen. (Vilken bloggamatör jag är som åt upp nästan allt innan jag kom på att jag skulle fota...)
Promenera på en sandstrand med glittrande blått vatten.
Dock var det bara barnen som vågade doppa fötterna och det var tydligen K-A-A-A-L-L-T!
Och äta massor av god mat och fika, bl a en fullkomligt ljuvlig buffé med allt gott man kan tänka sig. Salladen med jordgubbar, fetaost och balsamvinäger var riktigt god!
Nu är det snart ny vecka och med det utlovade sommarvädret som ska fortsätta i veckan känns tentapluggandet inte så farligt ändå.

Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
2 msk honung
25 g mjukt smör
250 g kesella
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
Är inte smöret tillräckligt mjukt är det bara att slänga in det i mikron några sekunder så får man ett alldeles lagom mjukt smör.
Smula jästen i en bunke och lös i vattnet. Rör i salt, honung, smör och kesella. Rör därefter i grahamsmjöl och sedan så mycket vetemjöl som behhövs för en smidig, men ganska lös, deg. Låt degen jäsa under en handduk i 40 min. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med högakanter och häll ut degen. Platta ut den i kanterna och strö över lite mjöl. Skär degen i önskat antal rutor och jäs ytterligare 30 minuter.
Stora saftiga brödrutor som passar perfekt att fylla med något gott plägg och ta med på picknicken.
Nu har påskliljorna på trappen gett upp och det var dags för lite upprensning och förnyelse. Istället för påskliljorna fick ytterligare ett gäng små violer/minipenséer i mörklila flytta in i baljan.
Violer och penséer är väldigt tacksamma blommor att plantera, dels för att de tål lite kyla och klarar av skugga och dels för att de står sig så länge. Håller man bara efter och vattnar blommor de lätt en hel sommar!
Ledsna påskiljor.
Nya blommor på gång...
Blomstrande balja.
Nu har den fina sockerlådan äntligen fått lite innehåll i form av somriga vita blommor.
Vit lobelia till vänster som kommer växa över kanten så småningom, och margeriter till höger.
Mandeltårta med smörtryffel
300 g riven mandelmassa
3 ägg
rivet skal och saft av 1 apelsin
2 msk mjöl+ ½ tsk bakpulver
100 g smör
150 g av din favoritchoklad (jag tycker apelsinkrokant blir riktigt gott!)
Blanda samman mandelmassa, ägg, apelsinskal, apelsinsaft och mjöl + bakpulver. Häll smeten i en smord, mjölad form med löstagbar kant. Grädda 25 min i 175 grader. Låt svalna. Smät smöret, ta kastrullen från värmen och smält ner chokladen. Rör ihop och låt svalna till en bredbar konsistens. Bred tryffeln flödigt över kakan och garnera med frukt, bär, strössel eller kanske något fint godis.
Låt gärna kakan stå till sig i kylskåp ett tag och servera sedan eventuellt med en klick vispad grädde. Men kakan är så god och saftig så den är även väldigt god som den är.
Detta är riktigt starkt och inte speciellt gott, men det fungerar! En riktig bakteriedödare.
Riv färsk ingefära på den grova delen på ett rivjärn, det behövs ungefä ½ dl riv. Lägg ingefärsrivet i en stor tesil, lägg i en kopp och häll på hett vatten- Låt stå och dra i ungefär 10 minuter. Pressa därefter i ½ lime eller en klyfta citron och tillsätt en tesked med honung. Ingefäran och citrusen har en bakteriedödande effekt och honungen är len och snäll mot halsen. Men som sagt, det är inget man dricker för nöjes skull....

Det är fredag och SMHI lovar sol och närmare 20 grader i hela Sverige under helgen. Blir det bättre än så?
Ikväll är vi bjudna på mysigt kvällsfika hos våra vänner Sjuksköterskan och Musikern, två studener som kan behöva ta sig en te-paus i studierna.
Ser ni vilken trevlig överraskning jag sprang på på ICA idag; Marabou Caribbean! Som jag skrivit tidigare tycker jag är det är himla roligt med nya smaker och varianter på glass, choklad osv och dagens fynd (som jag inte ens visste skulle komma) var en riktig höjdare. Oj oj så gott! Kokos och choklad är ju som bekant en lyckad smakkombination, och min favorit bland naturgodis är just torkade bananer/bananchips, så en mjölkchokladkaka fylld med dessa läckerheter kan inte bli annat än rysligt gott! Knaprigt med bananbitarna och alldeles lagom mycket kokossmak som inte tog över chokladen för mycket.
Jag har redan börjat klura på vad för roligt man skulle kunna baka eller laga med denna med denna choklad. Chokladmuffins med bitar av denna i, vaniljglass med karibisk chokladkross och kanske en exotisk chokladmousse med kokos och banan?
Underbara Clara är en ljuvlig blogg om Claras liv i ett hus på landet utanför Umeå. Massor av fiffiga husmorstips, vackra bilder, smarriga recept, pyssel och ja, allt man kan önska sig. Att Clara dessutom då och då skriver tänkvärda och kloka inlägg om bl a jämställdhet och miljö gör ju inte saken sämre. Bloggarnas blogg. Måste läsas!
Kryddburken är en en sprudlande matblogg skriven av Linda som jag mer än gärna skulle äta veckans alla måltider hos. Allt hon lagar ser så oerhört gott ut och jag vet inte hur många recept jag har sparat ner för att provlaga. Hon kan konsten att sätta piff på vilken vardagsmat som helst och lagar en massa spännande grejer som får det att vattnas i munnen. Extra plus för kanonfina bilder och steg-för-steg-instruktioner till recepten.
Spiderchick skriver den mest underhållande och fnissframkallande bloggen av alla. Jag sitter alltid och småskrattar för mig själv när jag läser hennes briljanta inlägg om alltifrån att mata fåglar och barnsånger till pizzabeställningar. Jag skulle kunna länka hur många roliga inlägg som helst, så in och läs på momangen! Att Spider/Moa dessutom verkar vara bloggvärldens trevligaste och mest ödmjuka tjej gör knappast bloggen sämre.
Linnéas skafferi är ett bloggskafferi fullt med läckra maträtter och bakverk. Vet man inte vad man ska laga till mat en dag är det bara att kika in i det fullspäckade arkivet och frossa bland härliga recept. Dessutom ger Linnéa snart ut sin alldeles egna bok Gott att ge bort och smakprov ur boken kommer att dyka upp på bloggen framöver. Det ser jag fram emot!
Ebba Kleberg von Sydows blogg där Ebba skriver mysigt om livet som nybliven mamma, ger inressanta och glamouriga inblickar i den kungliga världen, inspirerar med fina kläder och visar fina bilder på alltifrån hennes tjusiga hem till gulliga bebisbilder. Extra plus för mycket matbilder, det gillar jag! Ebba har jag följt länge länge och efter att hon varit proffsig programledare för både Det kungliga bröllopet och Gokväll lördag gillar jag henne ännu mer. En riktig powerkvinna!
Söta saker har jag redan hyllat både en och två gånger. Här finns mängder av underbara bilder och recept på just söta saker av alla de slag. Det verkar inte finnas något som Theresia inte har bakat eller lagat. Eller vad sägs om chokladmarmelad eller bananbakelser?
Vilka är era bloggfavoriter?
Middag i kvällssolen i trädgården hos min syster.
Yatzy! Förra sommarens besatthet.
Äta grillade hamburgare på klipporna vid älven med bästa vännerna.
Lösa korsord i bilen på väg mot semester i Skåne.
Ha picknick med bara ben och melon vid närmaste sjö.
Dricka te i trädgårdsmöblerna länge länge på kvällen.
Grädda pannkakor i sommarstugan.
Men pinnar och strutar till trots, den allra godaste glassen tycker jag ändå är den man gör själv och här kommer ett supersnabbt recept på fruktig ananas- och hallonsorbet.
Ananas- och hallonsorbet (1 port)
1 dl fryst ananas i bitar
1 dl frysta hallon
2 msk frysta lingon (kan uteslutas, jag tycker att det dock är gott med lite syrlighet)
2 msk apelsinjuice
Mixa allting med stavmixer/matberedare till en slät kräm och skeda upp i en skål. Ät på momangen!
Att ha en prenumeration på en bra tidning är verkligen lyxigt, och Hus & Hem är min absoluta favorit bland inredningstidningar. Visst köper jag andra tidningar då och då, men faller alltid tillbaka på Hus & Hem. Den innehåller alltid snygga och intressanta reportage, roliga detaljer och inspirerande att-göra-själv-tips. Och det jag nog gillar allra mest är att den inte är så nischad utan berör så många olika inredningsstilar, alltifrån romantiskt fransk-danskt till stilrent och grafiskt. För läser man Lantliv som förvisso är en mysig tidning så är det bara shabby chic och avskavda vita stolar, och i Elle Interiör visas det upp en massa snygga saker men som i princip bara är svindyra prylar från Svenskt Tenn och dyra danska designers som ingen vanlig människa har råd med.
Nej, då är det roligare med en tidning som blandar dyrt och billigt, avskalat och färgglatt och gammalt och nytt.
I denna månads Hus & Hem följde tidningen Siljan- magasinet om Dalarna med, och det passar ju bra för en dalkulla som mig!
När jag jobbade på ett café för ett par år sedan lärde jag mig ett knep med chokladbollar, och det är att tillsätta lite sirap i smeten. Det är svårt att förklara skillnaden i smaken, men det blir himla gott och får en lite annan sorts sötma. Testa!
Mitt bästa chokladbollsrecept
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
3 msk kallt kaffe
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
kokos
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ihop med smör, kaffe och sirap. Rulla till bollar och rulla sedan i kokos och låt stelna i kylskåp ett litet tag.
Nu går det äntligen att förgylla balkonger och trappor med blommor och växter i alla former. Men varför bara plantera i krukor? En gammal soppskål eller en fin hink fungerar minst lika bra, eller varför inte som här, i två stora gamla plåtburkar (kakburkar?) som jag hittat i ett gammal ödehus.
I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
