Klassisk pannacotta (4 port)
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
- Koka upp grädde och socker i en kastrull.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter.
- Låt grädden svalna. Rör ner vaniljsockret.
- Fördela grädden i 4 portionsformar eller glas.
- Låt stelna i kylen minst 3 tim.
- Servera pannacottan direkt ur formen eller själp upp den på ett fat.
- Servera med med bär eller frukt som gör rätten lite lättare och fräschare, t ex hallon, blåbär eller mango.
Variant på pannacotta; gräddfilspannacotta- min favorit!
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl socker
3 dl gräddfil
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp grädde, vaniljfrön och socker.
.- Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen.
- Häll upp i glas/formar och låt stelna i kyl ca 3 tim.
- Servera som ovan.
En given på plats på favorit-köksprylar-hyllan som just nu går i vårigt blått och grönt.
Något jag verkligen gillar är kok- och kakböcker, och som den loppisfantast jag är så tycker jag att det är extra roligt med gamla sådana. Helst ska det vara riktigt gamla böcker, gärna från 50-talet eller tidigare som har kolorerade bilder. Jag har en liten samling med ljuvliga gamla kakböcker som jag har ärvt av min farmor som var helt otrolig på kakbakning. Det roligaste med dem är att det här och var står små anteckningar till recepten med små tips och ändringar. Mycket charmigt! Men jag letar vidare till min samling, och idag när jag var inne på Örebros finaste antikaffär Kavalkad där man skulle kunna handla sig pank hittade jag två kalasfina små böcker för en tjuga styck.

Modern (!) bakning- handbok i bakpulverbak (från 1941)

"Om Ni en kväll har gäster hemma, som skola stanna till en liten supé eller till en enkel vickning, så överraska dem med att bjuda på färska, nybakade scones direkt ur ugnen och så snabt gjorda, att knappast någon lägger märke till, att Ni varit frånvarande."

Och hur gör man då? Jo, först ta bort bakstycket på ramen och vänd sedan på den. På baksidan spikar man fast små spikar/nubb med jämna mellanrum på varje sida av ramen, så att spikarna sitter i "par". Mellan dessa fäster man nu en lagom lång bit ståltråd som i ändarna viras runt varje spik. Vänd på ramen och vips, så har du en praktisk örhängens förvaring!
(Det går att använda en vanlig tråd också istället för ståltråd, men då är risken att upphägnningen inte blir lika styv och att örhängena åker in mot mitten.)

Doften av blommande äppelträd.


Att plocka näckrosor vid sommarstugan.

Att ligga på en äng och fota ljuvliga blommor nära, nära.

Färska jordgubbar tillsammans med iskall hemgjord rabarbersaft

Att hitta smultron i vägkanten.

Att gosa med katterna i gräset.

Långa fikastunder under körsbärsträdet.

Att ligga i gräset och lyssna på fågelkvitter och hönskackel.

Att plocka små buketter av gullvivor och förgätmigej som lyser upp köksbordet.

Massor av jordgubbar med glass.

Långa promenader genom kohagar i kvällssolen.
I receptet ingår dock lakritsessens och de få essenser jag har är de som säljs i vanliga mataffärer så som mint och arrak. Men jag gick på essens-jakt på nätet och hittade Borgeby kryddgård som har massor av essenser till bra pris. Citron, kokos, viol, lakrits, melon mm. Givetvis kan man i många fall använda riktiga smaker av t ex kokos eller olika frukter, men i vissa recept passar essenser bättre. Och i fallet med lakrits är det ju lite knepigare då i alla fall jag har dålig koll på var lakritsroten växer.
Så tre smaker (och ett gäng goda kryddor) fick föja med i beställningen; cocos, saltlakrits och viol!
Denna smarriga kaka bakade alltid mamma när jag och mina syskon var små och det vankades kalas. Stora safitga bitar kardemummakaka tillsammans med hemgjord svartvinbärssaft- höjden av lycka som barn! Och fortfarande finns det inte mycket som slår detta bakverk.
200 g smör
2 ägg
3 dl socker
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
3-4 msk pärlsocker
ca ½ dl grovhackade sötmandlar
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och den mortlade kardemumman och rör ner i äggblandningen.
- Tillsätt smöret och mjölken och rör till en jämn smet.
- Klä en långpanna (ca 30x40 cm, funkar även med en mindre variant, då blir kakan högre) med bakplåtspapper och häll ut smeten. Strö över hackad mandel och pärlsocker.
- Grädda i ca 25 min.
- Låt svalna och skär i ca 25 bitar.
Ät och NJUT!
Finaste förklädet i massor av färger och med spetskantade fickor är såklart på vid bakning!
Morotsbröd blev det alltså. Ett riktigt saftigt bröd med solrosfrön och havssalt på toppen. Perfekt till kvällsmackan eller frukosten.
Morotsbröd (3 mindre limpor)
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
3 dl finriven morot
13-14 dl rågsikt
1 ägg
½ dl solrosfrön
½ msk flingsalt
- Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och rör ut med mjölken.
- Tillsätt honung, salt, morot, smör och det mesta av mjölet.
- Knåda degen lätt och låt jäsa under en handduk i 30 min.
- Själp upp degen på mjölat bänk och baka ut till tre mindre limpor.
- Låt jäsa ytterligare 20 min.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön och flingsalt.
- Grädda i 225 grader i ca 15-20 min.
- Låt svalna på galler med bakduk över.
Och medan degen jäser och kakan svalnar passade jag på att äntligen plantera lite blommor ute på trappen. Jag har längtat så efter det men hittills har det varit lite för kallt ute. Men nu så är borde väl våren äntligen vara här och mina små vårblommor borde klara sig ute.
Det blev påskliljor och gula och lila minipenséer. Ljuvliga små färgklickar i den numera ganska gråbruna vy som möter en utanför dörren. (Men hellre det än isande vitt, såklart!)
Det är verkligen lyx att som trädgårdslös i alla fall ha en egen trapp/balkong att kunna plantera lite blommor på och njuta av den första vårsolen.
Välkommen ljuvliga fredag! Är det inte alldeles extra härligt att vakna upp en solig fredagmorgon och veta att hela helgen ligger fram en? Vårat ljusgröna kök badade i sol imorse och är det någonting som får mig att bli alldeles upp över öronen på bra humör så är det solsken!
Imorse när jag vaknade var jag vrålhungrig så det fick blir en riktig kalasfrukost med både gröt, smörgåsar och ägg.
Idag är det inte bara fredag utan även våffeldagen! Ska ni äta några våfflor? Här blir det faktiskt inga våfflor, trots att det är gudagott! Vi åt det för inte alls så länge sen när vi invigde vårat nyinköpta våffeljärn, och dessutom är Gustav inte speciellt förtjust i våfflor. Och hur kul är det att äta våfflor själv? Precis. Men fredagsmysigheter blir det förstås ändå.
I helgen får vi härligt besök i form av ett gäng syskon till både mig och Gustav. På programmet står förutom häng på stan och mys hemma på Loftet konsert med Håkan Hellström som besöker Örebro i morgon. Och för att utfodra våra långväga gäster tänkte jag dels baka bröd och dels något fika-aktigt (muffinsen börjar redan ta slut...) i eftermiddag innan syskonen börjar trilla in. Mycket möjligt att resultatet hamnar här så småning om.
Äntligen är det helg! Jag brukar nämligen nästan alltid ta helg redan på torsdag eftermiddag. En mycket trevlig fördel man har som student, att själv kunna välja när helgen inträder. Men den riktiga helgkänslan infinner sig inte riktigt förrän torsdagens projekt är avklarat; städningen! Jag erkänner, jag tycker det är riktigt roligt att städa. Inte bara det tillfredsställande resultatet med ett skinande rent hem utan även just själva städandet med att damma, torka golv och bädda rent. Förut körde vi alltid fredagsstädning men när jag kom på idén att städa redan på torsdagen så att man på fredagen kan vakna till/komma hem till ett helgstädat hem var det klart, torsdagsstädning it is! Att ha en speciell dag för städning gör dessutom att man alltid vet att hemmet är fräscht, att t ex badrummet och köket blir städat en gång i veckan och aldrig hinner "gro igen".
Så idag har det fejats och svirats runt med dammsugaren och det blev även lite (ytterligare) vårpiffning av hemmet i form av byte av ljusstakar och ljuskoppar till våriga varianter i blått och grönt och några små tulpanarrangemang här och var.
Vårigt fönster med en liten pärlhyacint, glasflaskor, en tulpan, citronmeliss och en minipelargon på uppväxt. Utanför fönstret skymtas de sista förhatliga snöhögarna som bildats av all snö som rasat från ladan. Men med det väder som är nu med sol och 10 plus ska nog även de hinna försvinna innan midsommar.
Nu har jag varit krasslig ända sen i söndags och börjar bli riktigt trött på det, så igår ignorerade jag halsont och nysningar och svängde ihop en sats med muffins. Jag har fortfarande både blåbär, skogshallon och rabarber kvar i frysen sen i somras så det börjar blir dags att göra slut på dem så att det finns plats för årets skörd. Så muffinsen fylldes med hallon och rabarber och blev kalasgoda!
Bärmuffins (ca 12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk eller mjölk
ca 2 dl bär eller frukt
- Rör smör och socker poröst.
- Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning.
- Rör i vätskan.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.)
- Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt, annars krävs lite stadigare formar t ex liknande dessa avsedda för amerikanska muffins.
- Gör en liten grop i mitten av smeten och lägg i bären. Rör runt lite i formen så att det blandar sig.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min.
Fina formarna kommer från Lagarhaus, som har massvis med saker som gärna skulle få finnas i mitt skafferi.
Efter bakningen hoppade jag upp på cykeln med ett gäng muffinsar i cykelkorgen och trampade hem till min vän Musikalälskaren. Där kastade jag mig i hennes rosa soffa och lät mig serveras både hembakade chokladbollar och en stor balja med te förutom mina medtagna muffinsar. En perfekt sysselsättning en blåsig och snorig onsdageftermiddag!
Chokladbollar, en av mina topp-tio-bästa-bakverk. Jag måste göra en sådan lista!
Vilka är era bakverksfavoriter?
Nu under vinterhalvåret tycker jag att det är svårt att få tag på grönsaker som dels inte kostar en halv förmögenhet och som dels smakar någonting så då får man komma på andra sätt att få i sig lite grönt. Självklart kan man köpa frysta grönsaker men jag vill gärna ha någon grönsak på mackan och då passar smörgåskrasse alldeles utmärkt! För en ynka tia får man en påse med frön som man sedan sår på ett runt lager jord och ställer i ett fönster. Lite vattning och några dagar senare börjar små groddar spira och efter ungefär en vecka finns det massor av god krasse att klippa och ha på smörgåsen eller i salladen!
För tillfället hasar jag runt i fårskinnstofflor och kofta och nyser så att Gustav hoppar högt och katterna springer och gömmer sig. Sjuk var ordet och vad är man då värd om inte en tallrik med varm nyponsoppa, vaniljglass och små mandelbiskvier? Varmt och lenande med nyponsoppan, svalkande med glassen och bara himla gott med mandelbiskvier. En riktig barndomsklassiker.
Man måste vara ruksigt snabb som matfotande bloggare för att få fina bilder, tio sekunder efter att bilden var tagen hade glassen flutit ut till en enda röra. Men gott var det ändå!
Lakritsknäck (många!)
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl krossade lakritsgodisar, t ex turkisk peppar
1 burk violströssel
Låt socker, sirap grädde och lakritsen koka ihop tills de klarar ett kulprov (häll en sked smet i kallt vatten, går smeten att forma till en kula är smeten klar). Häll upp i knäckformar och strö över violströssel. Ställ kallt och låt stelna.
I julas fick jag av min bror något som genast kvalificerade in sig som Skafferiets Bästa Produkt, nämligen mintchokladpulver. Pulvret är egentligen avsett för att göra varm eller kall chokladdryck på men går även att använda i bakning, vilket blir fullkomligt ljuvligt. Jag testade att göra mina favoriter bland muffins, kladdkakemuffins, med mintchokladpulvret som fick ersätta en del av kakaon. Resultatet? Bland det godaste jag ätit i fika-väg, någonsin. Nog för att choklad och mint är en välkänd smakkombination, men dessa små kladdiga skapelser gav begreppet muffins en helt ny innebörd.
Receptet på de allra bästa kladdkakemuffinsen kommer från bästa matbloggen Kryddburken:
Mintmuffins (ca 14 st)
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao (mintchokladmuffins: ca 3 msk mintchokladpulver och 2 msk kakao)
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt.
- Vänd ner i smeten och rör om.
- Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
- Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min.
- Ta ut ur ugnen. Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet.
Godast är fördsås att servera dem kalla med vispad grädde och krossade mintkulor ovanpå!
Nu ska jag testa att göra kladdkakor, småkakor, chokladkola och jag vet inte allt med mintchoklad. Mintchokladpulvret vet jag finns att köpa på vissa välsorterade te- och kaffeaffärer, men jag såg nu att Åre Chokladfarik även har en webbshop där det (och en massa annat smarrigt) finns att köpa.
De underbara rosa och blåa papprena med rosor på är egentligen tapeter. De är tapetprover som jag beställt hem helt gratis från Måleributiken. Där får man beställa två provbitar à 1 meter av vilka tapter man vill, kostnadsfritt. Ett bra tips till er andra som också suktar efter alla ljuvliga men ack så dyra pysselpapper på Panduro.
Mitt favoritpapper är det vita med blåa slingriga blommor. Jag tycker att det ser ut som en fladdrig sommarduk och blir till jättefina paket med vitt papperssnöre runt.
För några veckor sedan släpade mannen i huset hem en gammal elorgel i modell tyngre, som han fyndade för 100 kr, som vi efter många om och men lyckades hissa upp på vårat loft nästan tre meter upp. Där står den nu och pryder sin plats och lägenheten fick plötsligt en touch av kyrka med en alldeles egen orgelläktare.
Men någon pall till orgeln fanns inte med så efter en sväng på Bra & Begagnat hade jag inhandlat en liten pall för den överkomliga summan 20 kr. Tyget över sitsen var dock ett fruktansvärt nopprigt brunt överdrag, så efter en räd i mammas enorma tyglåda hittade jag ett blåblommigt gammalt gardintyg som fick ersätta det skruttiga tyget. I all min iver glömde jag att fota pallen före sin make over, men såhär fin blev den i sin nya kostym.
Att klä om möbler är både roligt och för det mesta lätt. Det enda som behövs är ett fint tyg i lagom storlek och en häftpistol. Men just runda möbler är lite trixigare då det är svårare att få tyget slätt runt om. Jag lyckades inte helt den här gången, några små veck blev det. Men då tänker jag bara på vad konstnären Karin Larsson (konstnären Carl Larssons fru) sa; "Handen ska synas". Ett bra citatat att ha i bakhuvudet när man pysslar och det inte blir precis som man tänkt sig!
Appropå pall, här kan ni lyssna på bästa pall-sången (om det nu finns flera?). Barndomsminnen någon?
Björkkvistar i en enkel zinkkruka med några stenar i botten så att den inte välter.
(Fläckarna på dörren har Katten åstadkommit genom att envisas med att krafsa med sina leriga tassar när hon vill in.)
En fin krans på dörren, som för tankarna vill fågelbon och vår, är lätt att göra. Tag en lagom lång kvist och vira ihop till en cirkel. Fäst ihop ändarna med snöre eller ståltråd. Sen är det bara att sticka i mindre kvistar runt omkring. Dessa behöver inte göras fast med snöre/ståltråd utan fastnar lätt av sig själv om man "virkar in" kvistarna i stommen. Fäst ett snöre och häng upp på dörren.
Sen kan man förstås ta in riset också och sätta det i en vas eller kruka. Antingen utan vatten så att riset fortsätter vara kalt eller med lite vatten så att det små småning om börjar komma små musöron. Ett enkelt sätt att få lite vårkänsla inomhus med spirande gröna knoppar.
Ljusgröna små ljuva blad som ger vårlänslor!
Citrongrottor (ca 50 st)
5.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
11.5 dl florsocker
300 g kallt smör
0.5-1 msk kallt vatten
ca 1 dl lemon curd
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
- Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
- Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
- Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.
- Dela degen i ca 50 bitar och rulla varje bit till en boll. Platta ut bollarna något och gör en liten fördjupning i mitten.
- Fyll fördjupningen med en lite klick lemoncurd eller sylt. Se till att det inte blir för mycket, då rinner det lätt över när kakorna gräddas.
- Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 min tills kakorna fått lite färg.
Både klassikerna med hallon och nykomlingarna med citron.
Låt svalna något, lägg upp på ett fint fat och bjud någon, eller knapra i dig alla själv!
I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
