Såhär ser det ut på mitt sängbord just nu:


Igår somnade jag nästan med en kakbok i ansiktet och drömde om saffranskransar, kanelkakor, struvor och chokladsnitt hela natten. Jag håller på att spana på recept till julen i allmänhet och söndagens grann-glögg i synnerhet och jag vill baka ALLT! Jag vill baka mina favoriter som jag vet är jättegoda (bondkakor, jordnötscookies och brysselkex), gamla klassiker som min farmor bakade (mandelmusslor, klenäter och drömmar), riktigt juliga kakor (saffransskorpor, fruktkaka och biskvier) och nyskapande roliga bakverk (polkagrisbiscotti, lakritssnitt och saffranscheesecake). Vilket dilemma! Jag kanske får göra en från varje kategori... Svårt, men ganska härliga problem trots allt. 

Nytänkande- saffransrulltårta med lemon curd, från Sju sorters julkakor.

Visst använder jag internet i stor utsträckning när jag letar recept, men det är något speciellt med att bläddra i riktiga receptböcker och leta inspiration. Sju sorters kakor är en riktig klassiker med massor av bra recept, ett måste tycker jag. Som jag nämnt tidigare så var det alltid den boken jag och min syster bakade ur när vi var yngre (innan internet kom...) och när jag igår räknade på ur många recept vi provat i den kom jag upp i 58 (!) stycken. Det är ganska mycket kakor... Även uppföljaren Sju sorters julkakor som kom ut förra året är riktigt bra, fullspäckad med recept, både på traditionella kakor och modernare sådana. 


Gammalt och tjusigt, från "Nytt på kakfatet".

Men bäst tycker jag ändå om de riktigt gamla kakböckerna, som Nytt på kakfatet från 1953 som enligt baksidan kostade så mycket som 5,75 kr då.  Jag älskar hur kakorna på alla bilder är vackert uppradade eller lagda i avancerade mönster på tjusigt dukade bord med finporslin och vikta servetter. Långt ifrån dagens slarviga, lite nonchalanta uppläggningar. Recepten helt fantastiska, här finns allt, och dessutom underbara idéer om vilken tårta som passar bäst vilken månad och vilken komponering av kakor som är bäst om man ska bjuda på te under sommarhalvåret. Boken kommer från min farmor och är välanvänd med tummade sidor, mjöl i pärmen och små antackningar här och var. Jag önskar att jag hade kunnat läsa den sirkliga handstilen, för min farmor var fantastisk i köket och bakade de godaste kakorna. Har jag bara ärvt en liten gnutta av hennes kunskaper och talang så är jag nöjd.

För övrigt är den gamla Sju sorters kakor som syns på bilden (fån 1975) ganska rolig läsning med sina något kontroversiella namn på kakorna. Eller vad sägs om Frimurare, Judebröd och de klassiska Negerbollarna?

Kommentarer
Postat av: S.M

Visst låter saffransrulltårta med lemon curd GOTT!!Vill prova..

2011-12-03 @ 03:36:44
URL: http://sugarmanias.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se