Puh, vilken härlig helg! Finfint besök av både vänner, familj och grannar. Jag har dessuom gfått massor av julkänsla tack vare julgransleverans från Dalarna i fredags, julklappshandling igår och glöggmys med grannarna hela eftermiddagen idag.

 

Tre sorters glögg och fem sorters kakor stod på bordet, och fy tusan vad roligt det är att få ställa till med ett riktigt kakkalas! Mjuk saffranskaka, polkagrisbiscotti, struvor, pepparkakor med ädelost och bountybollar kom jag till slut fram till, efter många om och men. Och gott var det, alltihop! Först ut är saffranskakan. En mjuk, saftig sockerkaka med saffran som jag ringlat glasyr över och gjort julfin med röda cocktailbär.

 
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
1 msk rom
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Saffranskaka
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
smör och kokosflingor till formen
florsocker och vatten till glasyr
cocktailbär
 

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten. OBS! Jag fick faktiskt inte plats med all smet i formen, så jag fyllde några muffinsformar med en del smet. Formen ska bara var fylld till 2/3, annars svämmar det över i ugnen. Jag vet inte om jag råkade vispa smeten för fluffigt, men tänk på det om ni få också får för mycket smet.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något dekorera sen gärna med glasyr (blanda florsocker och vatten till en lagom tjock konsistens) och kanske några cocktailbär på toppen!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se