Välkommen december! Härligt att den riktiga julmånaden är här. Jag hade faktiskt tänkt pallra mig upp vid sju imorse för att kika på första avsnittet av julkalendern, men när klockan ringde fanns det inte chans att jag skulle släpa mig upp. Det får bli SVT Play istället! Det är ändå lite tradition att i alla fall se första avsnittet.

Men julkänsla har jag fått ändå då jag ställde till med lussekattsbak på eftermiddagen. Doften av saffran är väl ändå det mest juliga man kan tänka sig? Ljuvligt. Jag gjorde både vanliga lussekatter, som är min favorit, och saffransbullar med mandelmassefyllning. Smarrens!


Saffransbröd (ca 40 lussekatter/saffransbullar)
1 g saffran (2 paket)
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

ägg till pensling
russin
100 g mjukt smör
150 g mandelmassa

Smula jästen. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll över jästen och rör ur. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med en liten skvätt mjölk och häll sedan ner det i jästblandningen. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30 min.

Lussekatter: Dela degen i ca 40 bitar och rulla varje bit till en liten rulle. Rulla ihop från varsitt håll till lussekatter, tryck i två russin och lägg på en plåt.

Saffransbullar: Kavla ut degen till en stor rektangel (alt. två mindre). Bred på smöret och strössla över riven mandelmassa och russin. Rulla ihop till en lång rulle och skär i ca 40 bitar. Lägg i bullformar.

Låt bullarna/katterna jäsa ytterligare 40 min, pensla med ägg och strö pärlsocker över bullarna. Grädda sedan i 225 grader i 4-5 minuter.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se