Är det någonting jag verkligen älskar att pyssla med på julen så är det julkort! Att få gå loss totalt med fina papper, glitter, lim och saxar, pärlor och ståltråd. Julkort har jag gjort så länge jag kan minnas och skickat till släkt och vänner, och visst är det himla roligt att få? Jag hoppas att julkortstraditionen får leva kvar trots mail och sms. 

Oftast när jag gör julkort så brukar jag snöa in på ett tema varje år. Kommer jag på en bra idé så brukar det sluta med att alla kort får en variant på detta. Det kan vara tema glitterramar, tema pärlor, tema kollage osv. Här är ett litet smakprov på årets skörd.


Ett Disney-inspirerat kort med polkagrisränder och en väldigt glittrig ram runt julönskningen. Mycket lim + små stjärnpaljetter är hemligheten.


En favorit i år- att linda ståltråd med uppträdda pärlor runt ena sidan av kortet. Hjärtat har jag gjort genom att "måla" ett hjärta med lim och sedan hälla över glitter som fastnat i mönstret. Enkelt och ger en snygg effekt!


Mer pärlor, här på rad. Blandade pärlor som jag trätt upp på en ståltråd och stuckit igenom ett stadigt pappreroch fäst på baksidan.


En liten guldig julkula som dinglar i en hjärtformade öppningen, och en julhälsning på insidan som skymtar fram. 


En annan favorit i år blev "3D-julkorten" med de utstående paketen. Paketen är egentligen julgransprydnader som jag limmat fast i en liten hög på kortet. Tjusigt, och dessutom kan kortet stå med själp av dem.


"3D"-paket på en svart stjärnhimmel.


Mer pärlor och glitter, här på svart bakgrund. Att riva en bit papper i en annan färg och skriva på tycker jag är riktigt snyggt! Roligare än raka, klippta bitar.


Men allra roligast att göra, och kanske finast, tycker jag att kollagekorten är. Får några år sedan satt jag och syrran och letade julkortsinspiration bland en massa gamla julkort, och kom på att man skulle kunna ta det finaste från varje kort och sätta ihop till ett ja, helt nytt julkort. Och sen dess brukar i alla fall hälften av mina julkort vara kollage. Ett kul sätt att ta vara på gamla julkort som annars bara ligger och skräpar (eller slängs) och fint blir det! Det är bara att klippa ut detaljer eller större motiv från olika julkort och klistra upp på ett hårt papper. Dessutom är det kul att göra olika teman och färgskalor på korten. Kanske tomtetema, änglar, guld, vinter eller granar? Här har jag försökt mig på ett kort med lite gammal känls utan tomtar men med mycket guld och hjärtan.

Visst behövs det en del pysselgrejer om man ska kunna tillverka kort. Stadiga papper, bra lim och en vass mindre sax att klippa detaljer med är bra grundgrejer, men utöver det funkar det mesta att pyssla med. Spara på fina snören, gamla kort, inslagningspapper och och komplettera kanske med att köpa lite glitter och pärlor så är det bara att sätta igång! Och just det, kom ihåg att inte bara leta pysselgrejer på typiska pysselbutiker som Panduro där det mesta är väldigt dyrt, kolla även stormarknader och affärer som Rusta, Ö&B och liknande. Där brukar det gå att hitta en hel del grejer till bra priser! Ytterligare ett tips är att fynda pysselgrejer efter jul på rea. Då brukar julgranspynt (som är himla fint att sätta på kort), silkespapper, snören och annat gå att hitta till vrakpriser.
Kom ihåg att posta julkorten innan 16 december, så att de kommer fram i tid!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se