Nog för att det finns ett oändligt utbud av godis i affärerna runt påsk, men att göra sitt eget påskgodis är bra mycket roligare än att sleva upp ferarribilar och Dumle i en papperspåse, och det behöver inte vara särskilt avancerat heller. Med lite mandelmassa, choklad och fint strössel kommer man långt!

De sorter jag gjorde idag när jag stod med fönstret öppet och lyssnade på fågelkvitter och barnrop var Underbara Clara-inspirerade violkyssar och 'stekta ägg', och ett helt gäng små marspianägg i olika färger.

Viol är en av mina absoluta favoritsmaker när det gäller godis. Tyvärr finns det ju inte alltför många olika sorters violgodis, så då får man göra sin egen variant, violkyssar som är lite av julgodiset mintkyssens kusin.

Violkyssar (ca 30 st)
1 msk smör
4 dl florsocker
2 msk mjölk
violessens
röd och blå karamellfärg
ca 50 g mörk choklad
strössel

Smält smöret i en panna och häll i florsockret.
Tillsätt mjölken och rör ihop till en trög massa.
Häll upp massan i en bunke och blanda i violessens och karamellfärgen så att massan blir lila och smakar lagom mycket viol.
Klicka ut små plattor på en plåt och ställ att stelna i kylen.
Smält chokladen och klicka ut på plattorna och strö över lite strössel.
Låt stelna och förvara kallt.


Stekta ägg
Vit choklad
Gula nonstop

Detta är busenkelt, och gott! Smält vit choklad (jag gör det alltid i vattenbad, det bränner lätt i mikron) och klicka ut på bakplåtspapper. Lägg på en gul nonstop och voila, ett stekt ägg! Fast såklart mycket godare än riktiga stekta ägg.


Marsipanägg
Mandelmassa
Karamellfärg
Choklad (vit, ljus eller mörk, eller allihop!)
Strössel

Dela mandelmassan i olika bitar och färga med karamellfärgen. Jag gjorde gröna, gula, rosa och orangea. Forma till små ägg och doppa halva i smält choklad. Jag gjorde både med vit och mörk choklad, så får man variation i både smak och utseeende. Doppa sedan chokladsidan i ett fint strössel och du har massor av fina små påskägg som kan ätas som de är eller användas som dekoration på t ex en tårta i påsk.

Goda och fina ägg i grönt, rosa och gult.

 

Orangea ägg med färgglatt strössel.
 Gör man dessutom, som jag, en väldans massa godis så är det ju perfekt att lägga i ett påskägg eller en fin ask och ge bort till någon i påskpresent.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se