Eftersom jag påbörjade mitt semmelfrossande strax efter jul så gick hela min sats med hembakade semmelbullar inte riktigt åt som jag hade trott, och att äta semlor när det snart är påsk, nej där går gränsen. Så vad gör man då med överblivna semmelbullar? Jo, busenkla skorpor förstås!


Dela bullarna på hälften genom att sticka in en gaffel runt omkring, in mot mitten tills delarna lossnar från varandra. Detta gör att man får en "skorpig" yta istället för en helt slät som det blir om man delar bullarna med en kniv.

Sen är det bara att slänga in halvorna, med snittytan uppåt, på en plåt i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter. Detta gör att skorporna får en fin färg. Och för att få en jämn yta på över- och underdelarna kan man grädda dem på olika plåtar. Ta sen ut plåten och sänk värmen till 100 grader och torka därefter skorporna med ugnsluckan lite på glänt i 2-3 timmar.


Så enkelt är det att fixa riktigt knapriga och goda skorpor som passar perfekt till mellanmålet med ost och marmelad på och en balja te till. Åt man dock upp alla sina semmelbullar i februari kan man förstås göra skorpor ändå. Då svänger man helt enkelt ihop en vanlig vetedeg som man gräddar släta vetebullar av som man sedan delar och gör skorpor av.

Vetedeg (till 48 skorpor)

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
ca 8 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

- Smält smöret och tillsätt mjölken ch värm blandingen till ca 37 grader.
- Smula jästen och blanda med vätskan så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Låt jäsa under en handduk i en halvtimme.
- Pensla bullarna med ägget och grädda ca 6-7 minuter i 250 grader.
- Låt bullarna svalna och dela dem sedan på hälften, och fortsätt som ovan.
- Dela degen i 24 delar och forma till runda bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ytterligare en halvtimme och pensla sen bullarna med ägget.
- Grädda bullarna 6-7 minuter i 250 grader.
- Låt bullarna svalna och gör sedan skorpor av dem enligt ovan.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se