Bloggen Söta saker har varje månad något som kallas Månadens sötsak, där andra bloggare får skicka in sina bidrag till månadens tema, vilket kan vara alltifrån 'frukt' till 'färgglatt', där man alltså ska baka/laga/pyssla ihop något som passar in på temat. Och i slutet av måndaden plublicerar Therésia alla bidrag med länkar till respektive bloggar så att alla kan ta del av recepten. Det blir som en stor receptbank på mängder av härliga bakverk!

Nu i april är temat 'brunch' och jag tänkte vara med och bidra för första gången. Och något som jag verkligen tycker hör till en god frukost eller brunch är en riktigt smarrig marmelad. Ett hembakt bröd med god ost kräver sin marmelad, helt enkelt. Min favorit är rabarber- och citronmarmelad som både är syrlig och söt och gudomligt god!


Rabarber- och citronmarmelad (ungefär 3 medelstora burkar)
1 liter rabarber i bitar
1 citron
4-5 dl socker

Skär rabarbern bitar. Skrubba rent citronen och skär den i fyra bitar på längden. Skiva varje bit tunt. Lägg rabarbern och citronen i en kastrull och blanda runt. Låt det koka ihop i ungefär 15 minuter, citronbitarna ska vara mjuka. Häll i sockret. Jag tog 4 dl för jag gillar när det är lite syrligt, men vill man ha en sötare smak tar man såklart lite mer socker. Koka ytterligare 5 minuter. Häll upp i väl rengjorda glasbrukar, sätt på locket direkt och låt svalna.


Marmeladen håller sig flera månader i kylskåp.
Detta är alltså mitt bidrag till Månadens sötsak som i april har temat brunch.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se