Idag har jag bakat bröd. Det känns som att jag gör det var och varannan dag, men grejen är att vi nästan aldrig köper bröd då det blir både billigare, roligare och framför allt godare att baka själv. Allt bröd i butikerna smakar ju i princip samma sak oavsett om de heter Javisst, Längtan, Fröjd eller andra klämkäcka namn. Bakar man sitt eget bröd så smakar det ju så mycket mer, och ofta olika från gång till gång beroende på vad hade i just denna gång. Ett av de få bröd jag gärna köper är dock hönökaka, ni vet sån ljus stor tunn brödkaka. Det med smör och ost, mmm! Men nu har jag hittat ett recept på det som jag måste prova, hoppas att det håller måttet bara!

Men, idag blev det ingen hönökaka utan klassiska källarfranskor. Ett ljust, fluffigt litet bröd som nog alla har ätit någon gång, för det är ju så gott! Och enklare bröd att baka själv finns nog inte, så det är ett perfekt nybörjarbröd. Enkla ingredienser, bara en jäsning och inget krångel. Prova!


Källarfranska
(14 st)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja
ungefär 12 dl vetemjöl

Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn deg. Knåda degen och forma den till en rulle, ungefär 50 cm lång. Dela den i 14 delar och vänd varje bit i lite mjöl innan de läggs upp på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under en handduk i 40 min, och grädda sedan 10-12 minuter i 250 grader.

Klart! Enkelt va?


Hos Kryddburken hittade jag även tipset att det går att ställa brödet att jäsa i kylen över natten. Då är det bara att grädda dem på morgonen sen så har man nybakat bröd till frukost! Kanske något att satsa på till påskledigheten till helgen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se