En dag i höstas när vi nyligen flyttat in så traskade en liten katttjej in genom dörren och verkade tänka "här ser det ut att vara varmt och mysigt, här vill jag bo", och så blev det. Hon hoppade upp i sängen och snurrade ihop sig till en liten boll och somnade. Och sen dess är hon, till min lycka, vår lilla inneboende.
Det visade sig att Katten, som hon kallas, tidigare varit stallkatt på gården, men blivit kvar när stallet och hästarna försvann. I den gamla sadelkammaren har hon sen dess haft sitt lilla krypin med mat och en korg, men det är klart att när det erbjöds ett varmt hem med en stor fluffig säng så var inte valet så svårt.
Att hon mest haft hästar som sällskap tidigare verkar ha gjort henne utsvulten på kärlek, för gosigare katt får man leta efter. Varje natt sover hon bredvid min kudde där jag ligger och håller henne i tassen...
Katten tyckte jag inte var något värdigt namn för en cool liten kattbrud som henne, så jag döpte henne på eget bevåg till Jenny som var mitt favoritnamn som barn. Dock kallar vi henne mest för Krafsan då hon har som intresse att riva och krafsa på precis allt.
Dock har vi en till katt boende här hemma, men hur han hamnade här är en annan historia...
En klassiker när det gäller grillat är ju den obligatoriska potatissalladen. Dock tycker jag att affärernas varianter inte är så mycket att hänga i julgranen. Mest en imponerande samling E-nummer och konstigheter, när det enda som egentligen behövs är potatis, något krämigt som gräddfil eller creme fraiche, majonäs och ett gäng goda kryddor.
Enkel potatissallad (4 port)
6 potatisar
1 dl gräddfil
½ dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ finhackade rödlök
salt, peppar, paprikapulver
ett knippe gräslök och dill
Skala och skär potatisen i små kuber och koka i lättsaltat vatten några minuter.
Blanda ihop gräddfil, creme fraiche, majonäs och blanda med potatisen. Smaksätt med kryddor efter behag! Ställ i kylen en stund före servering så att den får gosa ihop sig lite.
Kött är inget jag känner att jag riktigt behärskar då jag inte äter allt för mycket kött. Men denna rostbiff som Gustav gjorde en kalasgod limemarinad till och grillade blev otroligt god.
Mina grillfavoriter; sparris och majskolv. Alldeles nygrillade med smör och salt på, mmm...
Godaste drycken fick såklart vara med.
Goda tillbehör i form av chips, chili-ailoi och godaste osten Saint Agur.
Gott gott gott.
Marshmallows att grilla till efterrätt tycker jag är ett måste vid grillning.
Åh vad jag är glad över att bo på en gård där man kan grilla i kvällssolen med katterna lekandes runt fötterna och det enda som hörs är barnen som leker på andra sidan ladan och ett och annat fågelkvitter. Mer idylliskt studenthem får man nog leta efter.
Igår var flaggan här på gården hissad för lilla G som fyllde två år. Jag är så glad att vi har gulliga barn att umgås med, för då får man ju chansen att pyssla ihop riktigt barnsligt goda saker. För som en liten present fick G ett helt gäng med marshmallowsklubbor att smaska på, och såklart fick både syskon och kusiner smaka.
Till dessa söta saker behövs marshmallows, choklad, strössel/kokos och grillpinnar. Stick en grillpinne i varje marshmallow och doppa ungefär hälften i smält choklad. Doppa därefter i något fint strössel eller kokos och stick ner i ett glas/en burk fylld med socker så står klubborna säkert. Låt stelna i kylen en stund, och sen är det bara att äta upp!
Med ett fint snöre på burken blir det här en (i dubbel bemärkelse) söt present att ge bort. Det roliga formatet med pinnar och färgglatt strössel faller nog de flesta barn i smaken, men jag tror nog att även äldre personer än så kan uppskatta denna sötsak!
Ikväll blir det grillpremiär här hemma. Jag är verkligen ingen mästergrillare och tycker nog att tillbehören så som sallad, såser, bröd och efterrätt egentligen är roligare att fixa med. Men när man står vid grillen och är nära ett nervsammanbrott för att det antingen inte brinner alls eller slår ut lågor på flera meter, ja då är gott att ha något läskande att svalka sig med.
Sötsyrlig tranbärsdrink (4 glas)
2 dl koncenterad tranbärsjuice
1 lime
isbitar
1 liter fruktsoda
Fördela tranbärsjuice i fyra glas. Dela limen i fyra klyftor och pressa en i varje glas och lägg sedan i limeklyftan. Lägg i isbitar och fyll på med fruksoda. Servera direkt!
Efter vårstädningen igår åkte den stora röda mattan vi har framför soffan ut på vinden till förmån för en ljus trasmatta och det blev genast ljusare och vårigare.
Jim ligger och tvättar sig förnöjt i den nystädade soffan. Vit soffa + svart katt är inte den bästa kombinationen...
Och att följa ett sådant tjusigt bröllop kräver förstås ett tjusigt tilltugg. Ljuvligt goda och fina små halloncupcakes som är lätta att svänga ihop men ändå känns härligt lyxiga passar ju perfekt.
Halloncupcakes (ca 12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl hallon
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
röd karamellfärg
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning och rör i vätskan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.) Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt. Gör en liten grop i mitten av smeten och lägg i hallonen. Rör runt lite i formen så att det blandar sig och grädda sen mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min.
Låt muffinsen svalna och rör sedan ihop frostingen till en slät kräm. Bred den över muffinsen och dekorera med ett hallon och kanske lite strössel.
Det andra brödet jag bakade är ett av mina absoluta favoritbröd. Supersaftigt och smakrikt. Och då det är ett bröd bakat på bikarbonat istället för jäst behövs ingen jäsning eller knådande, utan det är bara att röra ihop och in i ugnen. Så snabbt går det dessutom! Och skräms inte av den långa ingrediens-listan, man behöver inte ha alltihop i. Det här är lite av ett man tager vad man haver-bröd. Fröna kan bytas ut mot nötter, russinen kan uteslutas osv. Släng i det du själv tycker är gott helt enkelt!
Russin- och lingonlimpa
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl riven morot
4 dl filmjölk
½ dl lingonsylt
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i morot, fil och lingonsylt. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång bakform och klicka i smeten. Grädda 45 minuter i 200 grader. Låt brödet svalna i formen.
Ett enkelt och gott recept på fukostfrallor är himla bra att ha liggande när frysen behöver fyllas på men skafferiet inte erbjuder allt för mycket. Såhär gör ni dessa kalasgoda bröd.
Frukostfrallor (16 st)
50 gram jäst
6 dl vatten
3 tsk brödkryddor
2 tsk salt
2 msk sirap
6 dl grovt vetemjöl eller grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
havregryn och sesamfrön
Sirap i degen gör brödet saftigt och lite sött.
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Rör i salt, sirap och brödkryddor. Ha i mjölet och arbeta sen ihop det tills degen släpper kanterna. Låt degen jäsa i en halvtimme under en handduk och dela en degen i 16 bitar som formas till små bollar och läggs på bakplåtspapper på en plåt. Jäs igen i 30 minuter och pensla sen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och havregryn. Grädda därefter i 10 minuter i 250 grader.
Glas på glasfat funkar fint ihop.
Idag stod en rejäl vårstädning på schemat. Varenda liten vrå skurades och putsades, kyskåpet fick sig en rengöring, alla filtar, kuddar, överkast och fårskinn åkte ut på en avdammning och i garderoben blev det urrensning av diverse vinterkläder. Väldigt skönt att få det gjort och nu njuter jag av såpadoftande trägolv och kuddar med fräsch vårdoft.
Efter städningen tog jag en cykeltur till ett hav av vitsippor och plockade ett par buketter som nu står lite här och var och sprider ännu mer vårstämmning.
Man behöver inte alltid ha blommor i vaser. Här har jag petat ner några vitsippor i en liten flaska som tidigare innehöll en riktigt läskig dryck. Men som vas blir den ju perfekt!
På lördag är det ju som bekant Valborgsmässoafton, och jag tycker att minsta lilla högtid är värd att uppmärksamma, för då får man ju en anledning att kalasa till det lite extra! Och hur firar man då in våren och maj månad? Med en ljuvligt god tårta förstås. Vit choklad är både snyggt och gott, och tillsammans med en seg mandelbotten och friska bär på toppen blir det en riktigt vårig och härlig tårta som räcker till många.
Vit chokladmoussetårta
400 g riven mandelmassa
4 ägg
rivet skal från en apelsin
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor (av vitorna gör man förstås ryska kyssar!)
blandade bär
Blanda mandelmassa, apelsinskal och ägg. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda kakan 20 minuter i 175 grader. Låt svalna, men låt kakan sitta kvar i formen. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Rör ihop chokladen med äggulorna. Vispa grädden och blanda försiktigt ihop med chokladsmeten. Häll moussen i formen och frys några timmar. Ta fram kakan ungefär en halvtimme innan den ska serveras så att den hinner mjukna lite, och dekorera med dina favoritbär.
Inte speciellt krångligt och förföriskt gott. Prova!
Ryska kyssar är en lite lyxigare variant av maränger som är härligt frasiga men ändå sega och har knapriga bitar av mandlar i. För att lyxa till marängerna lite extra gör jag dem tjusigt ljusrosa, då blir de mer kyss-aktiga dessutom! Marängerna kan man ha som tillbehör till glass, som dekoration på en tårta eller kaka eller såklart äta som de är!
Ryska kyssar (ca 40 st)
3 dl socker
3 äggvitor
röd karamellfärg
150 gram mandlar
Koka upp vatten i en kastrull, stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar på plattan. Ställ en skål med rund botten över kastrullen och vispa äggvita + strösocker i ungefär 10 min tills det blivit ett hårt skum. Droppa i lite karamellfärg tills du fått den färg du vill ha. Hacka mandlarna grovt och blanda ner i marängsmeten. Klicka ut smeten i "toppar" på en plåt med bakplåtspapper och grädda sedan marängerna i 100 grader 30 min. Låt de sen stå kvar i ugnen med luckan lite öppen så att de torkar.
Snälla svärmor hade varit på loppis innan påsk och tänkte på mig och mitt skafferi när hon såg denna burk, och tänkte att den nog skulle passa mig. Att den gjorde! Nu ska vaniljsockret få flytta över till denna gamla, fina raritet.
Det roliga var att när jag kom hem såg jag att det var precis denna burk som det görs reklam för på ett av de fina korten jag fick av min syster för inte så länge sen. Väldigt passande!
Inte nog med burken, jag fick även med mig en fin gammal sockerlåda hem. Det stog nämligen flera sockerlådor i svärföräldrarnas hus när de flyttade in för 20 år sen och har mest stått och samlat damm. Detta upptäckte jag först nu och blev helt till mig, och fick såklart ta med mig en hem. Himlans så snällt!
Vad den ska användas till har jag inte bestämt mig för än. Den passar ju överallt, både ute och inne. Här har jag provisoriskt placerat några blommor i den, och det blev ju inte så tokigt.
Hemma igen efter påskhelgen, och alla vitsippor hade vissnat i sina vaser och påskriset hade börjat sloka. Men finaste pelargonen hade inte gett upp utan tvärtom växt ur sin kruka och fått massor med små blommor. En fin välkommen hem-gest tycker jag!

2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron









Varför bara ge bort blommor i krukor? Här har jag dekorerat en liten egemålad kruka med silkespapper i olika färger och sedan fyllt den med godis. På en tunn bit ståltråd har jag trätt små träpärlor och satt fast en liten Glad påsk-lapp.
Marmeladen jag kokade i måndags dekorerad med silkespapper, papperssnöre och en liten etikett.
I en liten kartong med ett påskbokmärke och fina snören gömmer sig några av mina marsipanägg.
Påskägg med choklad.
Två ihopfällbara IKEA-stolar som blir lite skönare med två omaka kuddar som fyndades i en bortglömd låda på vinden. Till det en liten loppispall som får agera bord och som har piffats till med ett loppistyg och en glas med vitsippor.
Inspirerad av fiffiga Leila så dekorerade jag dem med små fågelbon med ägg i. Men först en egenkomponerad chokladfrosting ovanpå. Basen var en ask (200 g) med philadephia-ost som jag smaksatte med chokladsås (på tub), kakao och florsocker. Jag vet inte exakt hur mycket jag använde av varje, men på ett ungefär 3/4 dl chokladsås, 3 msk kakao och 3 msk florsocker. Jag smakade mig helt enkelt fram tills det var lagom sött och chokladigt (och tills Gustav gav smeten betyget "himmelskt!").
På med chokladkrämen och sen pressade jag mandelmassa genom en (väldiskad) vitlökspress och formade det till små fågelbon som sedan fylldes med färgglada godisägg!
Jag hoppas att de är lika goda som fina!
Men, idag blev det ingen hönökaka utan klassiska källarfranskor. Ett ljust, fluffigt litet bröd som nog alla har ätit någon gång, för det är ju så gott! Och enklare bröd att baka själv finns nog inte, så det är ett perfekt nybörjarbröd. Enkla ingredienser, bara en jäsning och inget krångel. Prova!
Källarfranska (14 st)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja
ungefär 12 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn deg. Knåda degen och forma den till en rulle, ungefär 50 cm lång. Dela den i 14 delar och vänd varje bit i lite mjöl innan de läggs upp på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under en handduk i 40 min, och grädda sedan 10-12 minuter i 250 grader.
Klart! Enkelt va?
Hos Kryddburken hittade jag även tipset att det går att ställa brödet att jäsa i kylen över natten. Då är det bara att grädda dem på morgonen sen så har man nybakat bröd till frukost! Kanske något att satsa på till påskledigheten till helgen?
Igår tog vi årets första promenad i naturreservatet som ligger alldeles där vi bor. Kossorna hade ännu inte släppts ut, men hagarna var fulla av vitsippor, isen på sjön hade släppt helt, en och annan båt skymtades och picknick-njutande människor blandades våryra fåglar av alla sorter. Det är så himla härligt att ha en sjö nära, att kunna cykla ner till stranden och spana ut över horisonten och höra vågorna klucka.
Nu dröjer det inte länge förrän vi beger oss ner med en filt och en picknick-korg i högsta hugg. Tänk att picknick-säsongen äntligen är här, hurra!
Nu i april är temat 'brunch' och jag tänkte vara med och bidra för första gången. Och något som jag verkligen tycker hör till en god frukost eller brunch är en riktigt smarrig marmelad. Ett hembakt bröd med god ost kräver sin marmelad, helt enkelt. Min favorit är rabarber- och citronmarmelad som både är syrlig och söt och gudomligt god!
Rabarber- och citronmarmelad (ungefär 3 medelstora burkar)
1 liter rabarber i bitar
1 citron
4-5 dl socker
Skär rabarbern bitar. Skrubba rent citronen och skär den i fyra bitar på längden. Skiva varje bit tunt. Lägg rabarbern och citronen i en kastrull och blanda runt. Låt det koka ihop i ungefär 15 minuter, citronbitarna ska vara mjuka. Häll i sockret. Jag tog 4 dl för jag gillar när det är lite syrligt, men vill man ha en sötare smak tar man såklart lite mer socker. Koka ytterligare 5 minuter. Häll upp i väl rengjorda glasbrukar, sätt på locket direkt och låt svalna.

Detta är alltså mitt bidrag till Månadens sötsak som i april har temat brunch.
Tre fina kort med gamla reklammotiv.
Mazetti vanilinsocker, Falken läskedrycker och Hushållsdroppar.
Mazetti-bilden hänger löst i en tom ram med hjälp av en sytråd som är fasttejpad på baksidan av kortet och sedan fäst på baksidan av ramen. Ramen har nämligen inget bakstycke, så då får man uppfinna nya sätt!
Läskedrycksbilden blev inramad och fick ta plats på tavellisten tillsammans med Hushållsdropparna.
Gustav fick dessutom en egen present i form av en gammal reklamaffisch för Läkerol, Läkerol-beroende som han är...
Nog för att det finns ett oändligt utbud av godis i affärerna runt påsk, men att göra sitt eget påskgodis är bra mycket roligare än att sleva upp ferarribilar och Dumle i en papperspåse, och det behöver inte vara särskilt avancerat heller. Med lite mandelmassa, choklad och fint strössel kommer man långt!
Viol är en av mina absoluta favoritsmaker när det gäller godis. Tyvärr finns det ju inte alltför många olika sorters violgodis, så då får man göra sin egen variant, violkyssar som är lite av julgodiset mintkyssens kusin.
Violkyssar (ca 30 st)
1 msk smör
4 dl florsocker
2 msk mjölk
violessens
röd och blå karamellfärg
ca 50 g mörk choklad
strössel
Smält smöret i en panna och häll i florsockret.
Tillsätt mjölken och rör ihop till en trög massa.
Häll upp massan i en bunke och blanda i violessens och karamellfärgen så att massan blir lila och smakar lagom mycket viol.
Klicka ut små plattor på en plåt och ställ att stelna i kylen.
Smält chokladen och klicka ut på plattorna och strö över lite strössel.
Låt stelna och förvara kallt.
Stekta ägg
Vit choklad
Gula nonstop
Detta är busenkelt, och gott! Smält vit choklad (jag gör det alltid i vattenbad, det bränner lätt i mikron) och klicka ut på bakplåtspapper. Lägg på en gul nonstop och voila, ett stekt ägg! Fast såklart mycket godare än riktiga stekta ägg.
Marsipanägg
Mandelmassa
Karamellfärg
Choklad (vit, ljus eller mörk, eller allihop!)
Strössel
Dela mandelmassan i olika bitar och färga med karamellfärgen. Jag gjorde gröna, gula, rosa och orangea. Forma till små ägg och doppa halva i smält choklad. Jag gjorde både med vit och mörk choklad, så får man variation i både smak och utseeende. Doppa sedan chokladsidan i ett fint strössel och du har massor av fina små påskägg som kan ätas som de är eller användas som dekoration på t ex en tårta i påsk.
Goda och fina ägg i grönt, rosa och gult.

Gör man dessutom, som jag, en väldans massa godis så är det ju perfekt att lägga i ett påskägg eller en fin ask och ge bort till någon i påskpresent.
Extra glad blev jag av att hitta små burkar som passar till exempelvis strössel och kryddor. Min favorit är den lilla åttakantiga burken med korklock.
De tjusiga små burkarna fyllda med små tårtljus, kanel & socker-blandning, chokladströssel och pärlsocker.

Inte vidare snygg, men ack så god (men bra mycket större än vad den ser ut) hamburgare på Leilas vis med bacon, ost och grillat bröd.

Världens godaste mintchokladmousse toppat med björnbär. Detta är den ultimata efterrätten och jag kan inte tänka mig att någon inte kan gilla denna. Krämig och chokladig utan att vara för mastig. Såhär gör ni den:
1 burk Kesella
2 äggulor
100 mörk choklad
4 msk florsocker
2 msk kakao
1 dl Marianne-karameller
- Vispa grädden och blanda med kesellan.
- Blanda äggulorna med kakaon och florsockret i en bunke.
- Smält chokladen och blanda med äggsmeten.
- Blanda smeten med lite av grädden/Kesellan och rör sedan i resten av grädden/Kesellan.
- Krossa Marianne-karamellerna och blanda i moussen.
- Häll upp i glas eller skålar och ställ kallt någon timme.
- Dekorera med något fint som strössel, godis eller bär. Klart!
Ni förstår nog att denna middag var fullkomligt fantastiskt god, och att vi var tvugna att kvällspromenera efter maten för att få plats med efterrätten. En kalasgod trerätters som dessutom var hyfsat budgetvänlig- bästa kombinationen!
Bricka full med godsaker. I karaffen bakom finns vanligt vatten som piffats till med frysta lingon och limeklyftor. En riktigt fräch och god kombination.
Hoppas ni får en skön vårlördag!
Imorgon vankas loppisturné och andra trevligheter i vårsolen!
Sesamfrallor (ca 14)
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl/grahamsmjöl/grovt vetemjöl (vilket jag tog)
flingsalt
sesamfrön
- Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet.
- I med olja, salt och mjölet i en bunke och rör ihop det tills degen släpper från bunken.
- Lägg över en handduk och jäs 45 minuter.
- Baka ut till ungefär 14 små frallor som läggs på bakplåtspapper på en plåt.
- Jäs ytterligare 30 min.
- Pensla frallorna med vatten och strö över flingsalt och sesamfrön och grädda 10 minuter i 250 grader.
Gustav insisterade härom dagen på att vi skulle köpa det största ägget Åhléns hade att erbjuda. Och varför protestera? Ju större ägg, desto mer godis.
På köksön pryder påskriset (tillsammans med lite blåbärsris för att få in lite grönt) sin plats.
Frukten i fruktfatet fick flytta på sig till förmån för ett helt gäng fina påskägg. Ägget högst upp har jag haft sen jag var liten och faller snart i sär, de små äggen har jag fått och det gulprickiga ägget fick Gustav av mig förra året.
Gula tulpaner på soffbordet.
En knubbig liten humla som förnöjt satt och sniffade på en krokus.
Nu när påsken snart är här så finns det ju en hel massa trevliga tillfällen man kan baka till. Till påskfikat med grannarna har jag tänkt bjuda på påskiga cupcakes, så idag förberedde jag själva grunden till dem. Vilket sorts muffins det skulle bli hade jag inte riktigt bestämt mig för, tills jag såg två små ledsna bananer i fruktskålen. Lite lätt övermogna bananer är perfekt att göra saftig banankaka på, men jag gissade att det skulle fungera precis lika bra i form av muffins. Sagt och gjort, bananmuffins blev det!
Bananmuffins (12 stora)
100 g mjukt smör
3 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 mogna bananer
½ dl kallt kaffe
- Rör ihop smör och socker till en jämn smet.
- Tillsätt ett ägg i taget och blanda.
- Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ihop med äggsmeten.
- Mosa bananerna och ha i dem smeten tillsammans med kaffet.
- Fyll 12 muffinsformar och ställ dem gärna i en muffinsplåt så håller de sig höga och fina.
- Grädda i 175 grader i ungefär 15 minuter.
- Klart!
H&M's presentkartonger är fullkomligt värdelösa att slå presenter in i, men klipper man av den övre delen får man en perfekt stadig och fin påse. På varje sida gjorde jag två hål och trädde igenom ett pappers snöre och knöt en knut på insidan så att handtagen sitter kvar. I med lite tjusigt silkespapper (som jag fyndade på Ica Maxis halva-priset-på-reapriset-på-julsaker) och sen i med skorporna. En kalasfin present är fixad i ett nafs!
Det fina ljusgröna glaset som här får agera vas är munblåst och varje glas är därför helt unikt med lite olika nyans och utseende. Från Åhléns.
Även badrummet måste ju få sin beskärda del av vårifierandet. Att vårifiera- att fixa det vårfint hemma.
Ibland känns det som att dagarna består av ett evigt i- och urplockande av diskstället, så då gäller det att ha fint porslin som gör det hela lite roligare.
Och i som hade lagt till mig på Bloglovin får gärna göra det igen HÄR.
Morotssoppa (4-5 portioner)
6 st morötter (ungefär 500 g)
2 potatisar
1 gul lök
lite olja/smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljontärningar
1 dl mjölk eller grädde (jag brukar blanda lite)
Skala och skiva morötter, potatis och lök. Fräs detta lätt i olja eller smör i en kastrull. Häll i vattnet och smula i buljontärningarna. Lägg på lock och koka tills allt är mjukt, ungefär en kvart. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt mjölk eller grädde. Voila! Servera i en fin tallrik med en god smörgås till och middagen är fixad!
Som jag skrev i fredags så tänkte jag göra ett försök med att baka cookies på Marabous polkachoklad, och hur blev resultatet då? Alldeles alldeles underbart, såklart. Goda, knapriga cookies med stora mjuka chokladbitar och små bitar polkagris i. Detta måste ni bara prova! Självklart fungerar det att ta vilken choklad som helst, mörk som ljus, smaksatt eller inte, men denna variant blev verkligen en höjdare.
Den fina smörasken i porslin köpte min mamma i England i sin ungdom.
Julias polkagriscookies (25 st)
125 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker/råsocker
1 ägg
½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g Marabou Polka
- Rör ihop smör och socker till en smetig röra.
- Knäck i ägget och rör kraftigt.
- Blanda ihop havregryn, mjöl, bakpuler och salt och rör ner i smeten.
- Hacka chokladen grovt och blanda ihop allting.
- Häll ut degen på ett bakplåtspapper och forma till en rulle, ungefär 5 cm i diameter. Rulla in den i pappret och lägg i frysen en halvtimme. Detta gör det lättare att skär fin bitar sen.
- När rullen har stelnat, skär den i ungefär 25 bitar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Humöret steg betydligt när hela hemmet började dofta kakor och polkagris. Grannarna fick i vanlig ordning agera försökskaniner på mina bakexpriment och kakorna fick högsta betyg, även av 2-åringen som nöjt mumsade i sig så att smulorna flög.
Mattan före tvätt.
Irriterad slängde jag ut den missfärgade mattan i bilen och där fick den agera frostskydd på vindrutan under vintern. Men när jag började vårifiera här hemma och kände att fårskinnet på golvet bredvid sängen kändes alldeles för vintrigt och funderade på vad jag skulle byta det mot så slog det mig att mattan kanske inte var så dum ändå... Ut i bilen, hämta mattan, in i tvättmaskinen och sen på plats. Och visst fungerade det! Där gjorde sig de gröna färgerna plötsligt jättebra och gav sovhörnan en vårig ton.
Mattan efter tvätt, bredvid sängen.
Dessutom matchar mattan kuddarna på sängen himla bra. De vita stora kuddarna kommer från IKEA och de prickiga har jag sytt själv.
Man vet att det är vår när även lataste katten i stan frivilligt befinner sig utomhus mer än en kvart i taget, även om utomhusvistelsen mest består av att ligga och sola sig på dörrmattan ute på lilla balkongen.
Eftersom jag påbörjade mitt semmelfrossande strax efter jul så gick hela min sats med hembakade semmelbullar inte riktigt åt som jag hade trott, och att äta semlor när det snart är påsk, nej där går gränsen. Så vad gör man då med överblivna semmelbullar? Jo, busenkla skorpor förstås!
Dela bullarna på hälften genom att sticka in en gaffel runt omkring, in mot mitten tills delarna lossnar från varandra. Detta gör att man får en "skorpig" yta istället för en helt slät som det blir om man delar bullarna med en kniv.
Sen är det bara att slänga in halvorna, med snittytan uppåt, på en plåt i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter. Detta gör att skorporna får en fin färg. Och för att få en jämn yta på över- och underdelarna kan man grädda dem på olika plåtar. Ta sen ut plåten och sänk värmen till 100 grader och torka därefter skorporna med ugnsluckan lite på glänt i 2-3 timmar.
Så enkelt är det att fixa riktigt knapriga och goda skorpor som passar perfekt till mellanmålet med ost och marmelad på och en balja te till. Åt man dock upp alla sina semmelbullar i februari kan man förstås göra skorpor ändå. Då svänger man helt enkelt ihop en vanlig vetedeg som man gräddar släta vetebullar av som man sedan delar och gör skorpor av.
Vetedeg (till 48 skorpor)
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
- Smält smöret och tillsätt mjölken ch värm blandingen till ca 37 grader.
- Smula jästen och blanda med vätskan så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Låt jäsa under en handduk i en halvtimme.
- Pensla bullarna med ägget och grädda ca 6-7 minuter i 250 grader.
- Låt bullarna svalna och dela dem sedan på hälften, och fortsätt som ovan.
- Dela degen i 24 delar och forma till runda bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ytterligare en halvtimme och pensla sen bullarna med ägget.
- Grädda bullarna 6-7 minuter i 250 grader.
- Låt bullarna svalna och gör sedan skorpor av dem enligt ovan.
Tidningen Isabellas är ett livsstilsmagasin inriktat på inredning, trädgård och mat som har sitt ursprung i Danmark. Där har den funnits i flera år, men nu har den alltså lanserats även i en svensk version. Ellen med kollen tipsade mig om denna och trodde att det skulle vara en riktig Julia-tidning, och det trodde jag med. Dock blev jag en aningens besviken. Den var absolut godkänd, men jag hade hoppats på mer handfasta tips och gör-det-själv-pyssel, men förutom något enstaka tips så var Isabellas som inredningstidningar är mest med vanliga reportage, köp-tips-sidor och en hel del reklam.
Reportagen var det inget fel på, alla bilder himla fina och det var en hel del mysiga recept. Men det som jag nog störde mig mest på var att den var så inriktad på dansk-fransk inredning och shabby chic som jag är så less på. Visst gillar jag gamla saker och vitt i stor usträckning, men det finns en gräns. Så vad det gäller den biten så läser jag hellre någon annan inredningstidning som t ex Hus & Hem där variationen är större och det inte är vita skavda fågelburar och väggord på varannan sida.
En annan invänding mot Isabellas är att texten på många ställen var alldeles för liten. Förutom i reportagen där texten var normalstor så liknade texterna mer bildtext än vanliga text, vilket jag tycker gjorde det lite svårläst och "plottrigt".
Sammanfattat en trevlig och fin tidning som dock inte kändes så speciell som jag hade hoppats. Rätt lik t ex Lantliv och Drömhem & Trädgård. Dock ett plus för det låga priset, 29 kr!
Om fredagskvällarna innebär snabblagad mat och godis i soffan så är lördagarna mer till för att testa nya recept, laga en god middag och såklart avsluta med en smarrig efterrätt. För det mesta brukar jag testa på nya recept på desserter, för det finns ju så mycket roligt och gott! Men sen finns det ju vissa givna favoriter som man alltid återkommer till. Som smulpaj med vaniljsås, kladdkaka med vipsgrädde, hemmagjord glass och- panna cotta. Igår blev det den fräscha gräddfilspannacottan jag skrivit recept på här. Lite lättare än den traditionella panna cottan som är gjord enbart på grädde, och så god. Här toppad med blåbär och hallon. Lika fint som gott!
De fina portionsformarna fick jag i julklapp och kan användas både som formar till tex potatisgratäng, till minipajer, till desserter och som små skålar. Piffar till vilken rätt som helst.
Tussilagos i Gustavsbergskoppen Bungalow. Eller påskkoppen, som jag kallar den!
Vilken vårdag! Förutom att vi vårpiffat bilen med sommardäck, städning och tvättning så har vi även promenixat i det ljuvliga vädret och promenaden bjöd på följande vårtecken;
* För varmt med jacka
* Sopade gator
* Årets första tussilagosar
* Rabatter fulla med krokusar
* Massor av fågelkvitter av okända arter
* Fullt ös på kolonilottsområdet
* En citronfjäril och en nässelfjäril
* Doften av bränt gräs
* Vitsippor!
Det finns helt klart fördelar med att ha flyttat något längre söderut från Dalarna. Att redan i början av april få sticka ner näsan i en bukett vitsippor gör nästan att jag förlåter Örebro för att det ständigt blåser och luktar korv här (vi bor nära Scan...). För doften av vitsippor (och tussilagos med för den delen) är så speciell. I flera månader har naturen varit fullkomligt doftlös, och så plötsligt får man känna lukten av natur, skog, sol, växter-som lever! Doft som för tankarna till soliga mornar med frukost på trappen, valborgsbrasor, att cykla hem från skolan i bara linne och första picknicken på bryggan efter att isen har släppt.
Amerikanska pannkakor (8 st)
3,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1 tsk bakpuver
2,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk smör
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt mjölken och ägget och rör till en jämn, tjock smet. Smält smöret i stekpannan och häll i smeten. Häll ut smeten i klickar i en vanlig stekpanna (jag fick plats med tre per stekning) och stek några minuter på varje sida. Servera nystekta med lönnsirap.
Bättre start på en söndag får man inte!
Igår var vi en sväng på IKEA för att fylla på ljus-förråden. Trots att den mörka delen av året nu är förbi så är det behövs det ändå en hel del ljus till kvällsmyset. Men vad hittade jag förutom 200 värmeljus om inte ett trepack finfina burkar i olika färger. Kunde jag låta dem förbli oköpta? Nej men visst, de liksom hoppade ner i min kasse av sig själv och vips stod jag utanför kassan 69 kr fattigare. Som att jag inte har nog med burkar? Men å andra sidan, kan man egentligen ha för många fina och praktiska burkar? Jag har svårt att tro det.
Den lilla gula fick ta plats på pysselhyllan och fylldes med divers presentpynt som snören och rosetter.
Bredvid spisen placerade jag den gröna och i den finns lite kryddor.
Under den gröna knäckebrödsburken står den blåa nu, full med kex!
Har man inte plats eller använding för alla burkarna är de ju annars perfekta att ge bort som present med några fina kakor i, till exempel.
Bredvid trälådan en glasburk med diverse snören och band (ja, det är himla trixigt att få upp snörena längst ner), en burk med knappar i olika form och färg och en burk med paljetter och glitter. I korgen finns häftpistol och hålslag.
I min familj brukar det vara jag och syrran som står för efterätterna och så även i påsk, så nu är det dags att börja klura på årets påskdessert. Helst ska det ju vara något som känns vårigt och påskigt både i smak oh utseende. Förra året gjorde vi en zuleikatårta med citronkräm formad som ett ägg som vi gick loss totalt på vad det gällde dekoration.
I år funderar jag på citronkladdkaka och lakrits- och citronmoussetårta och hemmagjord rabarberglass med kolasås och key lime-paj och...
Efter att ha tröttnat totalt på fredagstjatiga tacos så har vi istället gått över till kycklingfajitas då och då. För på fredag kväll orkar man oftast inte med något allt för avancerat och det är himla skönt att bara slänga ihop något snabbt, men för den delen inte mindre gott såklart.
I fajitasen har vi marinerad, strimlad stekt kyckling, sallad, gurka, paprika, avocado och rödlök i bitar och till detta gräddfil och salsa. Fräscht, enkelt och hur gott som helst!
Och nu mina vänner ska ni få ett busenkelt recept på hemmagjorda tortillabröd. Har ni en gång gjort dessa så kommer ni aldrig vilja gå tillbaka till affärernas tråkiga, vakuumförpackade bröd. Dessa är så mycket godare.
Hemmagjorda tortillabröd (8 st)
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
60 g smör
2 dl vatten
Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt smöret i små bitar och smula ihop. Ha i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt den vila några minuter innan den delas i åtta bitar som kavlas ut till rundlar, ungefär så stora som stekpannan. Stek bröden i torr, het stekpanna någon minut på varje sida.
Lägg bröden mellan rena kökshanddukar så håller de sig mjuka, och servera med massa goda saker i! Fungerar såklart även till vanlig tacos också.
Inspirerad av fina Ebba slog jag till på knallgula tulpaner idag. Nu börjar verkligen min påsklängtan komma och dessa får lysa upp köksbordet så länge. Bland tulpanerna petade jag ner några kvistar av blåbärsris som jag hoppas det kommer komma små blad på snart.
Som belöning för dagens skrivna tenta fick både härliga tulpaner, en sprillans ny inrednings/pysseltidning och, såklart, fredagsgodis följa med hem. Idag är det förvisso soligt ute men det blåser full storm, så jag ser fram emot en kväll i soffan (med nytvättade överdrag=lyx!) med tidning, te och godis i mängder. Bättre fredag blir det inte!
Ett fiffigt sätt fixa snygg förvaring för tex köksredskap, bestick eller pennor är att diska ur använda, fina konservburkar. I denna otroligt fina burk från Saltå Kvarn (som har massor av fina och bra ekologiska produkter) har det varit krossade tomater, och de har även en likadan burk fast i grönt med hela tomater i. Jag får klura ut någon maträtt med hela tomater i så att jag får anledning att köpa en sådan burk att förvara mina pysselsaxar i.
Jag tycker alltid det är himla roligt när det kommer ut nya sorter av godis, glass, kakor och så vidare. Limited edition-varianter eller smaker som blir kvar. GB sandwich med pepparkaka, Singoallakex med lakrits, Marabous vita choklad vintervit och liknande produkter. Helt enkelt för att det är så kul med nya smaker och variationer. Vissa dock mer lyckade än andra. Men en chokladsmak som verkligen föll mig i smaken var Marabous Polka- mjölkchoklad med polkagrisbitar i. Det bästa av två godisvärldar i en förpackning, choklad och söt mint! I helgen tänkte jag ge mig på att baka med denna choklad, vad tror ni om det? Det bara måste ju bli gott!
Resultat kommer...
Dock ekade frysen tom på faktiskt det mesta idag och i synnerhet bullar, så bullbak fick det bli! En laddning vanliga kanelbullar, men jag blev även sugen på att exprimentera lite och tanken slog mig att hallon kanske kan fungera som bull-fyllning? Jag bakade för några veckor sedan kalasgoda blåbärsmuffins, och att byta ut blåbären mot hallon borde ju fungera alldeles ypperligt. Och visst gjorde det det!
Recept på Julias hallonbullar (24 st)
25 g röd jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
100 g smör
ungefär 3 dl hallon
lite potatismjöl
½ dl socker
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret och häll i mjölken. Låt blandingen bli fingervarm, ca 37 grader. Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Häll i socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda ihop till en smidig deg, tills den släpper från kanterna av bunken. Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter.

Kavla ut degen till en stor rektangel, kanske 25x 50 cm. Blanda hallonen med socker och lite potatismjöl så att de inte vattnar sig så mycket. Blir det väldigt mycket vätska kan man sila av hallonen lite.

Bred smöret ut på rektangeln och bred över hallonblandingen.
Rulla ihop från långsidan, som en rulltårta, och skär den i 24 bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt i formar och låt jäsa 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i ungefär 6 minuter.

Gulligaste minibunken designad av Sigvard Bernadotte är perfekt att vispa ägg i.

Tadaa, vårens godaste bullar är klara!De blev saftiga och precis lagom söta med hallonen i, kalasgott!
Servera dem sprillans nybakta med ett glas kall mjölk eller som jag nyss, med en stor kopp te. Såklart går det finfint att frysa dem och bjuda på senare, kanske redan i helgen?

När alla andra bygger och inreder sina walk-in-closets så pysslar jag i vårat walk-in-skafferi! Det är verkligen bland det bästa med vårat Loft, som vi kallar det eftersom vi bor på ett gammalt höloft. Det är liksom mer loft- och vindskänsla än lägenhetsskänsla. Hur som helst, gå-in-skafferiet är inte bara oerhört praktiskt och rymmer alltifrån vanliga skafferisaker som mjöl och andra torrvaror till städgrejer, verktygslåda, krukor och kökshanddukar. Det är dessutom himla roligt att "inreda". Har man ett tjusigt stort skafferi kan man gott låta allting föraras i fina burkar av olika slag, och det är precis vad jag gör. Jag är ständigt på jakt efter fler burkar, gamla som nya, glas som plåt. Här är en liten del av samlingen, och en smygtitt i skafferiet.
Bakprodukter som mandlar, bakpulver och socker förvarar jag i glasburkar av olika slag. Alla är loppisfyndade och blir himla fina tillsammans med sina olika detaljer.
En färggrann samling av plåtburkar i olika form och färg från diverse loppisar. I dessa finns knäckebröd, skorpor och kryddor. Den röda stora burken har blommor på locket och är min favorit då den var mina allra första i samlingen. Den hittade jag på en loppis och när jag frågade vad den kostade och fick svaret 50 kr sa min pappa som var med att "fint, då tar vi den för 40", och då blev det. Så ska det vara på loppis!
I burken närmast finns vetemjöl och hör också till en av favoriterna med de fina klöverblommorna och rutorna. Burkarna därefter innehåller müssli och mannagryn.
Fler glasburkar. Jag ser att havregrynen måste fyllas på, annars blir det ingen gröt imorgon...
En liten trädlåda till kryddor och buljong.
De små runda burkarna på andra hyllan är nya och kommer från Åhléns.
Krokar till förkläden, och utsikt ut från skafferiet.
När jag var hemma hos mina föräldrar för några veckor sedan gick jag på jakt bland pappas gamla LP-skivor för att se om det där fanns något av värde, och minsann! Jag hittade ett helt gäng snygga och dekorativa fodral som numera pryder lite olika platser här hemma och byts ut då och då. Eftersom jag inte gärna vill förstöra dem på något sätt så har jag inte satt upp dem på väggen utan de står på diverse hyllor och tavellister istället.
Vilka artister eller band som döljer sig i fodralen var för mig inte allt för viktigt, men för min musiker till pojkvän ansåg däremot att det spelade roll, så vi plockade ut ett gäng skivor som uppfyllde kraven från oss båda; snygga OCH bra!
The Hoople pryder sin plats bredvid samlingen av inredningstidningar.
Det är förresten The Hoople's Roll away the stone som är intromusiken till världens bästa Mia & Klara.
Bob Dylans färgglada Shot of love.
Beatles snygga omslag står på hedersplatsen, pysselhyllan.
Annat fint att pryda sitt hem med är vackra böcker, tyger, egna foton och annat som man själv gillar.
Härom dagen när jag traskade runt på mataffären var jag sådär olidiligt sötsugen man bara kan vara en måndageftermiddag efter en hel dags tentapluggande. Jag lyckades dock slita mig från lösgodislådorna och chokladhyllan och kom istället hem med en stor ananas. Hur tänkte jag där? Förvisso är det väldigt gott med ananas, men en stor ananas på säkert ett kilo. Första kvällen skar jag upp en tredje del i småbitar och smaskade i mig i en hel skål i soffan och blev väldigt... mätt. Så vad skulle jag göra med resten då?
Jo, ytterligar en tredje del blev i eftermiddags en smarrig smoothie av det som fanns hemma;
- Ca 1,5 dl ananas i bitar
- En ekolgisk banan
- En skvätt apelsinjuice
Mixa ihop och servera direkt! Det bästa är om ananasen är kylskåpskall så att smoothien blir sval och god. Kändes väldigt vårigt och härligt med ett fruktigt, ljusgult och uppiggande mellanmål.
Och den sista delen av ananasen skar jag i mindre bitar och lade på en bricka och ställde i frysen. Min tanke är att dessa styckfrysta små bitar dels kan användas till framtida smoothies, men framför allt som ett roligare alternativ till isbitar i ett glas juice till en lyxig helgfrukost. Tänk vad gott!
I julas lanserade Clara sin alldeles egna almanacka och jag beställde en bums!
Att få vända blad i denna underbara skapelse är som att öppna en present, varje gång. Färgglada sidor men pigga mönster och vid varje månad ett nytt recept.
Mitt bästa recept (4 port)
4 potatisar
1 gul lök
1 purjolök
1 msk smör
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
ca 4 msk grädde
salt och peppar
- Skala och skiva potatis och lök.
- Snitta upp purjolöken, skölj och skiva.
- Fräs alltihop i smöret någon minut utan att det tar färg.
- Häll i vattnet och smula i buljongtärningarna.
- Koka tills allt är mjukt, kanske 15 min.
- Mixa med stavmixer och smaksätt med grädde, salt och peppar.
Klart!
Serveras helst med en klick gräddfil, en knäckemacka med ost och ett glas mjölk till.
... är att köpa en liten klargul våreld och komma hem och hitta senaste Hus & Hem i brevlådan, som är en prenumeration jag fått i present= ännu lyxigare.
ca 200-300 g skalade räkor
½ liten purjolök
½ gul eller röd paprika
1 förpackning sockerärtor (ca 2 nävar)
2 vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche
1 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
olja eller smör
salt och vitpeppar
spagetti eller tagliatelle
- Koka pastan.
- Skär purjolöken och vitlöken i strimlor och fräs i olja eller smör.
- Tillsätt vattnet, creme fraichen och buljongen och låt koka någon minut.
- Tillsätt paprikan, sockerärtorna och räkorna och låt bara bli varmt.
- Krydda med salt och peppar tills det smakar GOTT!
- Blanda ihop med pastan i en stor skål och servera direkt.

Serverat i finaste tallrikarna från Rörstrand.
Helgen bjöd på mysigheter i hemstaden tillsammans med syster som numera bor i vår gamla ljuvliga lägenhet. Ett gammalt stenhus med fem lägenheter i en vildvuxen trägård med knotiga äppelträd och hallonsnår. Och i det lägenheten med fönster åt tre olika håll, gamla skjutdörrar och charmiga fönsterhakar. Det är tur att någon som verkligen uppskattar detta nu har tagit över den, och det med råge.
För Julias pyssligheter har en minst lika pysslig lillasyster, som har en förkärlek för mycket färg och många detaljer. Häng med!
Krokus i gammal kaffeburk.
Nejlikor i små glasflaskor och porslinsbjörnar.
En av alla porslinsdjur i samlingen.
En till bland böckerna.
Pyssel-material.
Studentskor tillsammans diverse fina prylar pryder en hylla.
I det här hemmet kan man verkligen gå på upptäcktsfärd, alltid finns det något nytt man inte har sett eller något man inte har pillat på. Väldigt inspirerande, även om jag skulle bli galen på att damma bland alla småpryttlar!
Detta är ett bra tips om man vill förändra hemma men inte har tillräckligt med pengar för några större utsvävningar. Testa att lägga soffans kuddar på sängen, placera om några blommor eller häng en tavla på en ny höjd. Ibland krävs det inte mycket för att få till en "ny" känsla hemma.
Tavellister finns att köpa billigt lite här och var, t ex IKEA.
I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare.
Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.
Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!
Kontakt: pyssligheter@live.se
