Om det finns motsatser i mat, så skulle jag nog säga att motatsen till kålpuddingen jag skrev om härom dagen är den rätt jag tänkte tipsa om idag. Så vad är motsatsen till en typiskt svensk, brun och rejäl maträtt? Jo, kanske krispiga orangegula bönbiffar med majs och morot invirade i ett libanesiskt tunnbröd tillsammans med färska grönsaker och dilltzatziki? Och tänk att två så olika saker ändå kan vara så goda, båda två! 
 
Bönbiffarna är som sagt smaksatta med riven morot och majs som båda ger god smak och härlig färg. Jag slängde i lite riven ost bara för att det är extra gott, men det går bra att utesluta om man vill. Smeten till biffarna blir ganska lös (annars blir det lätt torrt) så det enklaste är att bara klicka ut smeten till små biffar direkt i en oljad stekpanna. Stek krispiga och ät med tzatziki (gärna med dill i, min nya favorit!) och dina favoritgrönsaker. 
 
 
Libawrap med minibönbiffar och tzatziki (4 port.)
5 dl kokta vita bönor
1 grovriven morot
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 tsk paprikapulver
0,75 dl riven ost
1,5 dl majs
salt & peppar
rapsolja att steka i
 
Tillbehör
4 libabröd
hackad isbergssallad
finstrimlad rödkål
strimlad gul lök
 
Dilltzatziki
2 dl matyoghurt
ca 8 cm gurka
1 vitlöksklyfta
ett litet knippe färsk dill
salt och peppar
 
Mixa ihop bönor, riven morot, ägg, mjöl, paprikapulver och riven ost till en smet, antingen i matberedare eller med stavmixer. Rör ner majskornen (de ska vara hela) och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt minst 15 min. Klicka sedan ut små biffar i en upphettad stekpanna med olja. Stek på båda sidor tills biffarna fått en krispig utsida och är genomvarma.
 
Tzatziki: Riv gurkan grovt och krama ur så mycket vätska som det går. Blanda med yoghurt, finriven vitlök, hackad dill, salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.
 
Servera minibiffarna i libabröd tillsammans med grönsaker och tzatziki.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se