För några veckor sedan fick jag en bit västerbottenost i gå borts-present (så trevlig present!) och den har jag nu använt tillsammans med kantareller på tre olika sätt; toast med smörstekta kantareller och riven västerbottenost, kantarellpasta med västerbottenostsås (som den här med västerbottenost i såsen) och nu senast kantarellrisotto med västerbottenost. Så makalöst goda rätter, alla tre! Men det är ju svårt att misslyckas med två så oerhört goda ingredienser. Och höstiga! En stor gryta med den krämiga risotton här nedan förgyller vilken ruskig höstkväll som helst. Addera tända ljus och en god äppelmust för det ultimata höstmyset.
 
I det här receptet har jag använt mestadels kantareller men även lite champinjoner som utfyllnad eftersom kantareller är så himmelens dyrt. Gott med champinjoner också såklart, men känner du dig rik så kör på bara kantareller!

 
 
Risotto med kantareller och västerbottenost (4 port.)

ca 400 g kantareller
ca 200 g champinjoner

smör att steka i

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl arboriris
2 dl vitt vin/matlagningsvin
12 dl varm svampbuljong
1,5 dl riven västerbottenost
salt
svartpeppar
hackad gräslök (eller persilja)


Skär svampen i mindre bitar. Stek i en torr, ganska het stekpanna tills svampen släppt all vätska. Tillsätt en klick smör och stek svampen några minuter. Ställ åt sidan. Finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i smör på medelvärme i några minuter, det ska inte ta färg. Tillsätt riset och låt fräsa under omrörning i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka in helt. Häll på ca 2 dl buljong och pytsa sedan på med buljong allt eftersom det kokar in. Rör under tiden. Riset är klart när det är mjukt men har en liten kärna i mitten. Rör ner västerbottenost och den stekta svampen. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad gräslök/persilja och lite extra riven västerbottenost.

 

 


Om det finns motsatser i mat, så skulle jag nog säga att motatsen till kålpuddingen jag skrev om härom dagen är den rätt jag tänkte tipsa om idag. Så vad är motsatsen till en typiskt svensk, brun och rejäl maträtt? Jo, kanske krispiga orangegula bönbiffar med majs och morot invirade i ett libanesiskt tunnbröd tillsammans med färska grönsaker och dilltzatziki? Och tänk att två så olika saker ändå kan vara så goda, båda två! 
 
Bönbiffarna är som sagt smaksatta med riven morot och majs som båda ger god smak och härlig färg. Jag slängde i lite riven ost bara för att det är extra gott, men det går bra att utesluta om man vill. Smeten till biffarna blir ganska lös (annars blir det lätt torrt) så det enklaste är att bara klicka ut smeten till små biffar direkt i en oljad stekpanna. Stek krispiga och ät med tzatziki (gärna med dill i, min nya favorit!) och dina favoritgrönsaker. 
 
 
Libawrap med minibönbiffar och tzatziki (4 port.)
5 dl kokta vita bönor
1 grovriven morot
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 tsk paprikapulver
0,75 dl riven ost
1,5 dl majs
salt & peppar
rapsolja att steka i
 
Tillbehör
4 libabröd
hackad isbergssallad
finstrimlad rödkål
strimlad gul lök
 
Dilltzatziki
2 dl matyoghurt
ca 8 cm gurka
1 vitlöksklyfta
ett litet knippe färsk dill
salt och peppar
 
Mixa ihop bönor, riven morot, ägg, mjöl, paprikapulver och riven ost till en smet, antingen i matberedare eller med stavmixer. Rör ner majskornen (de ska vara hela) och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt minst 15 min. Klicka sedan ut små biffar i en upphettad stekpanna med olja. Stek på båda sidor tills biffarna fått en krispig utsida och är genomvarma.
 
Tzatziki: Riv gurkan grovt och krama ur så mycket vätska som det går. Blanda med yoghurt, finriven vitlök, hackad dill, salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.
 
Servera minibiffarna i libabröd tillsammans med grönsaker och tzatziki.
 
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se