I helgen var jag på bröllop och fick en så god soppa till förrätt. Det var min moster som gjort den och jag bad om receptet, men hon hade lagat soppan (till ca 80 personer!) lite på känn, så något tydligt recept fanns inte. Däremot fick jag veta vilka ingredienserna var och gav mig på att koka ihop något liknande, och jodå, det blev bra det med. Väldigt bra faktiskt! En riktigt höstig soppa med rotfrukter, lök, mycket buljong och goda örtkryddor. Jag toppade soppan med rostade, saltade solfrosfrön och dillkrutonger, det borde ni också göra! 
 
Till krutonger använder jag alltid kant-skivorna från formfranska, ni vet de två tråkiga bitarna som alltid ligger och skramlar på slutet i påsen. Släng dem inte! Spara i frysen tills det är soppdags och gör krutonger av dem. 
 
 
Höstsoppa med frön och dillkrutonger (4 port.)
olja att steka i
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
6 medelstora potatisar
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk paprikapulver
2-3 tsk blandade örtkryddor (t ex franska örter eller timjan, persilja, mejram, rosmarin)
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
 
4 skivor ljust bröd, gärna torra kantbitar
ca 2 msk olja
2 msk fryst dill (eller annan örtkrydda)
en nypa salt
 
1 dl solrosfrön
flingsalt
 
Ansa och skiva purjolök, gul lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en stor gryta utan att det tar färg. Skala och skär potatis och morot i bitar. Lägg i grytan och låt steka några minuter. Häll på vatten så att det precis täcker grönsakerna och tillsätt buljong och kryddor. Låt koka tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
 
Under tiden soppan kokar: Skär brödet i små bitar och lägg i en skål. Ringla över olja och strö över dill och salt. Blanda runt och lägg i en ugnsform. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 10 min tills krutongerna fått fin färg.
 
Rosta solrosfrön i en torr och het stekpanna tills fröna fått fin färg. Häll i en skål och blanda med lite flingsalt. 
 
Mixa soppan slät med staxmixxer och rör ner grädden. Smaka av med salt och peppar. Servera med krutonger och solrosfrön.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se