Jag tycker för det mesta att det finns alldeles för många nya, spännande recept att testa för att laga samma maträtt två gånger. Men det är klart, ibland blir ju något så himla gott att det inte går att undvika. Ett sådan exempel är dessa svampbiffar som jag lagade för något år sedan för första gången och har lagat flera gånger sedan dess. Så goda är dem! Senast härom veckan lagade jag dem när jag var sugen på att göra en riktigt klassisk söndagsmiddag. Svampbiffarna fick sällskap av hasselbackspotatis, kantarellsås, gröna ärtor och svartvinbärsgelé. Antagligen det godaste du kan äta i höst!
 
 
Svampbiffar, hasselbackspotatis och kantarellsås (4 port.)
 
Svampbiffar
400 g champinjoner

1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjanoregano
3 dl havregryn
1 äggula
1 dl grädde
2 dl riven ost
salt & peppar

Skiva svampen, skala och riv moroten, skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i en stekpanna i ca 5 min tills det mjuknat. Lägg i en matberedare och kör några sekunder, det ska fortfarande vara bitar kvar. Rör ihop havregryn, äggula och grädde och låt svälla några minuter. Kör ner detta tillsammans med ost i svampblandingen så att det precis blandar sig. Salt och peppra. Forma smeten till ca 10 biffar och stek i smör/olja några minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Hasselbackpotatis

ca 10-12 potatisar
3 msk smör
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 dl riven ost

Skala potatisen och skiva den i cirka 3-4 mm tjocka skivor, men bara så att de fortfarande håller ihop i botten. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skivar. Lägg potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Vill du slippa disk så använd ett bakplåtspapper. Hyvla smöret med osthyvel i tunna skivor och lägg på potatisen. Baka i ugnen i 225 garder i ca 25 minuter. Ta ut och strö över ströbröd, salt och ost. Baka ytterligare 15 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och färdig och fått fin färg. Skeda då och då över smöret i formen, på potatisen.


Kantarellsås

ca 5 dl färska kantareller
smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 tärning svampbuljong
salt och peppar

Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Stek svampen släpps all vätska och den kokat in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och buljong. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera biffarna med potatisen, sås, kokta gröna ärtor och svartvinbärsgelé.

 

 
 


Just nu är det högsäsong för päron och är man riktigt lyckligt lottad har man ju ett eget päronträd. Men har man inte det kanske man har turen att hitta små, svenska päron i matäffären. De är de allra godaste! Och det finns ju så mycket gott man kan göra med dem. Skiva och ha på kex med god ost, koka marmelad eller kompott på, tärna och ha i sallad eller baka en mjuk kaka med. Eller varför inte steka i smör och koka ihop med en kolasås, och sen servera med vaniljglass? Där har ni en magiskt god höstdessert!
 
 
 
Kolapäron med vaniljglass (4 port.)

4 fasta päron
1/2 vaniljstång
2 msk smör
1 dl socker
1 dl vispgrädde

1/2 liter vaniljglass


Skala päronen och dela dem i klyftor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Smält smör i en stekpanna och lägg i päron, vaniljstång och vaniljfrön. Strö över sockret. Stek päronen så att de får fin färg och sänk sedan värmen. Sjud under lock på svag värme tills päronen är nästan mjuka (ca 5-15 min beroende på päronsort). Häll på grädden och låt koka 5 min utan lock. Servera päronen ljumna med vaniljglass.



Vissa kanske tycker att glass bara tillhör sommaren, men jag tycker att det är på tok för gott för att inte äta resten av året. Kanske inte så att jag tar mig en piggelin i november, men att göra och äta hemmagjord glass som efterätt tycker jag är helt rätt, oavsett årstid. Plockade ni några blåbär eller hallon i somras och har på lager i frysen så borde ni verkligen testa denna ljuvliga bärglass. Gräddig, krämig och supersnabb att göra! Toppa med havreflarn och bärsås för extra lyx.
 
 
Gräddig bärglass med havreflarn (ca 6 port.)
 
Glass
3 dl bär, t ex blåbär och hallon (frysta går bra)
ca 1/2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
 
Havreflarn

35 g smör
1 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 msk vispgrädde

1 msk ljus sirap
 en nypa bakpulver

Bärsås
1 dl bär
ca 3 msk strösocker
 
Glass
Tina bär och mosa ihop tillsammans med strösocker efter smak, bär kan vara olika söta i sig själv. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Vänd ner den kondenserade mjölken och blanda. Klicka ner de mosade bären och rör runt lite slarvigt, bären ska inte blanda sig helt. Häll allt i en form/låfa, t ex en sockerkaksform eller stor plastlåda. Frys minst 4 timmar. Ta fram glassen ca 15 min innan servering. 
 
Havreflarn
Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser och blanda till en smet. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min i 225 grader. Låt svalna.
 
Bärsås
Mosa ihop bär och socker till en sås. Ringla över glassen vid servering.
 
 


I helgen var jag på bröllop och fick en så god soppa till förrätt. Det var min moster som gjort den och jag bad om receptet, men hon hade lagat soppan (till ca 80 personer!) lite på känn, så något tydligt recept fanns inte. Däremot fick jag veta vilka ingredienserna var och gav mig på att koka ihop något liknande, och jodå, det blev bra det med. Väldigt bra faktiskt! En riktigt höstig soppa med rotfrukter, lök, mycket buljong och goda örtkryddor. Jag toppade soppan med rostade, saltade solfrosfrön och dillkrutonger, det borde ni också göra! 
 
Till krutonger använder jag alltid kant-skivorna från formfranska, ni vet de två tråkiga bitarna som alltid ligger och skramlar på slutet i påsen. Släng dem inte! Spara i frysen tills det är soppdags och gör krutonger av dem. 
 
 
Höstsoppa med frön och dillkrutonger (4 port.)
olja att steka i
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
6 medelstora potatisar
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk paprikapulver
2-3 tsk blandade örtkryddor (t ex franska örter eller timjan, persilja, mejram, rosmarin)
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
 
4 skivor ljust bröd, gärna torra kantbitar
ca 2 msk olja
2 msk fryst dill (eller annan örtkrydda)
en nypa salt
 
1 dl solrosfrön
flingsalt
 
Ansa och skiva purjolök, gul lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en stor gryta utan att det tar färg. Skala och skär potatis och morot i bitar. Lägg i grytan och låt steka några minuter. Häll på vatten så att det precis täcker grönsakerna och tillsätt buljong och kryddor. Låt koka tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
 
Under tiden soppan kokar: Skär brödet i små bitar och lägg i en skål. Ringla över olja och strö över dill och salt. Blanda runt och lägg i en ugnsform. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 10 min tills krutongerna fått fin färg.
 
Rosta solrosfrön i en torr och het stekpanna tills fröna fått fin färg. Häll i en skål och blanda med lite flingsalt. 
 
Mixa soppan slät med staxmixxer och rör ner grädden. Smaka av med salt och peppar. Servera med krutonger och solrosfrön.
 
 


Här kommer ett kalasbra vardagsrecept som jag blev så glad när jag hittade på en blogg för ett tag sedan. Vegetariska "pannbiffar" gjorda på kikärtor! Sojafärs är ju förvisso ett jättebra vegetariskt alternativ till köttfärs om man vill göra till exempel köttbullar, hamburgare eler pannbiff. Men att göra det (minst) lika gott på kikärtor är ju ännu bättre, såväl för miljön om för plånboken. Och dessa biffar var både smidiga att göra och jättegoda! 
 
De färdigkokta kikärtorna mixas med bland annat ägg, soja, grönsaksbuljong och grädde och steks sedan till mjuka fina biffar med lite krispig stekyta. Så gott! Serveras självklart med klassiska pannbiffstillbehör; kokt potatis, brunsås, lingonsylt och stekt lök. 
 
 
Kikärtspannbiffar med klassiska tillbehör (4 port.)

6 dl kokta kikärtor (ca 2 pkt färdigkokta)

1 lök

1 dl grädde

2 msk rapsolja

4-5 msk vetemjöl

2 ägg

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 tsk kinesisk soja

svartpeppar

smör/rapsolja att steka i

 

Skölj kikärtorna och mixa dem till ett smul (enklast i matberedare). Tillsätt resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en slät smet. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja i. Klicka ner smeten som små biffar direkt i pannan och stek på medelvärme några minuter på varje sida. Undvik att peta för mycket på dem under tiden de steks så att de inte går sönder. 

 

Koka potatis och brunsås, stek lite gul lök och ät upp alltihop med lingonsylt!

 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se