Även fast vi är inne i november nu och det börjar nalkas mot advent så kör vi väl ändå höst ett litet tag till tycker jag. Och vad hör hösten till mer än äpplen? Jo, äppelfyllda bullar! Addera dessutom vaniljkräm, smör och kanel i fyllningen och smält smör och socker på toppen och du har den lyxigaste bullen du kan tänka dig. Jag vill inte vara all för skrytsam, men en kompis som fick smaka bullarna gav dem fakiskt omdömet "de godaste bullarna jag ätit i hela mitt liv". Så roligt att höra, och kanske en bra anledning för er att testa dessa godingar? 
 
Vill man vara ambitiös gör man sitt eget äppelmos (recept HÄR) och sin egen vaniljkräm (recept HÄR), men köpt äppelmos och vaniljkräm gjort på marsanpulver går ju precis lika bra.
 
 

Fyllda äppelbullar med kanel och vaniljkräm (ca 20 st)
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl


Fyllning

100 g mjukt smör
socker + kanel
ca 1,5 dl äppelmos 
ca 1,5 dl vaniljkräm 


Topping

ca 50 g smör
strösocker


Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kyl till 37 grader. Slå över jästen och rör tills allt är upplöst. Tillsätt salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kanel efter tycke och smak. Skär degen i ca 20 rutor och klicka ut 1-2 tsk äppelmos och 1-2 tsk vaniljkräm på varje ruta. Nyp ihop till ett knyte och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) med skraven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 45 min under handduk. Gräda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. Smält smöret och pensla på bullarna och doppa sedan i strösocker.

 

Ska bullarna inte ätas direkt- frys bullarna "naturella" utan toppingen och ha istället på smält smör och socker när de ska ätas.

 
Smör, socker, kanel, äppelmos (vår röda äpplen från trädgården ger äppemoset sån fin färg) och vaniljkräm bakas in i bullarna.
 
Grädda, pensla med smör, doppa i socket och hugg in!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se