Rödbetspaj är något som jag kanske konstigt nog förknippar med julen. Vi har nämligen haft rödbetspaj på julbordet på släktens stora julkalas i alla år, så nu är rödbetspaj julmat för mig! Men det är ju faktiskt så gott att det måste ätas oftare så härom dagen testade jag att göra en ny variant än den jag brukar äta. I den här pajen är det ingen klassisk äggstannig utan en krämig yoghurtröra istället och dessutom två sorters ost, honung och timjan. Hur gott som helst! Ett riktigt enkelt recept, men paj tar ju alltid lite tid att göra. Vill man göra det enklare för sig kan man köpa färdigkokta rödbetor (brukar finnas på grönsaksavdelningen) så slipper man kokningsmomentet. 
 
 
Rödbetspaj med fetaost och timjan (4-5 port.)
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 msk vatten
 

4-5 normalstora rödbetor
150 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg
1 msk honung
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
1,5 dl riven ost


Koka rödbetorna tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Mixa snabbt ihop mjöl, smör och vatten till en smidig pajdeg. Lägg i kylen i 30 minuter. Skiva rödbetorna tunt. Smula fetaosten och blanda med yoghurt, ägg, honung, timjan, salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä en pajform med degen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Ta ut pajskalet och sprid ut rödbetorna i formen. Bred över fetaostkrämen och strö över den rivna osten. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.



Även fast vi är inne i november nu och det börjar nalkas mot advent så kör vi väl ändå höst ett litet tag till tycker jag. Och vad hör hösten till mer än äpplen? Jo, äppelfyllda bullar! Addera dessutom vaniljkräm, smör och kanel i fyllningen och smält smör och socker på toppen och du har den lyxigaste bullen du kan tänka dig. Jag vill inte vara all för skrytsam, men en kompis som fick smaka bullarna gav dem fakiskt omdömet "de godaste bullarna jag ätit i hela mitt liv". Så roligt att höra, och kanske en bra anledning för er att testa dessa godingar? 
 
Vill man vara ambitiös gör man sitt eget äppelmos (recept HÄR) och sin egen vaniljkräm (recept HÄR), men köpt äppelmos och vaniljkräm gjort på marsanpulver går ju precis lika bra.
 
 

Fyllda äppelbullar med kanel och vaniljkräm (ca 20 st)
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl


Fyllning

100 g mjukt smör
socker + kanel
ca 1,5 dl äppelmos 
ca 1,5 dl vaniljkräm 


Topping

ca 50 g smör
strösocker


Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kyl till 37 grader. Slå över jästen och rör tills allt är upplöst. Tillsätt salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kanel efter tycke och smak. Skär degen i ca 20 rutor och klicka ut 1-2 tsk äppelmos och 1-2 tsk vaniljkräm på varje ruta. Nyp ihop till ett knyte och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) med skraven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 45 min under handduk. Gräda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. Smält smöret och pensla på bullarna och doppa sedan i strösocker.

 

Ska bullarna inte ätas direkt- frys bullarna "naturella" utan toppingen och ha istället på smält smör och socker när de ska ätas.

 
Smör, socker, kanel, äppelmos (vår röda äpplen från trädgården ger äppemoset sån fin färg) och vaniljkräm bakas in i bullarna.
 
Grädda, pensla med smör, doppa i socket och hugg in!


Kan man göra en fiskgryta utan fisk? Absolut, det går hur bra som helst. Det är nämligen den här vegetariska boulliabaissen exempel på. Bouillabaisse är ju klassisk fiskgryta med tomat, saffran, grädde, fänkål, morot, lök, timjan och fisk. Så är det bara fisken man plockar bort så är ju allt det andra goda kvar och blir en urgod vegetarisk gryta. Det bästa med grytan, förutom att den är urgod, är att den i princip lagar sig själv när alla ingredienser ligger i grytan. Och, den blir bara godare dagen efter. Så perfekt att förbereda dagen innan den ska ätas, eller göra matlådor av. 
 
För maximal smakupplevelse; ät grytan med klyftpotatis och aioli.
 
Originalrecept av Tuvessonskan, men jag har ändrat lite.
 
 

Vegetarisk bouillabaisse med klyftpotatis och aioli (ca 6 port.)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 medelstora morötter
1/2 purjolök
olivolja att steka i
3-4 msk tomatpuré
8-10 dl vatten
2,5 dl grädde

1 pkt saffran (0,5 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
1 krm cayennepeppar
1,5 msk torkad timjan

1 ask körsbärstomater 
2 msk citronsaft
salt & svartpeppar

ev. färsk timjan


Grovhacka gul lök, purjolök och vitlök. Skär morötter i bitar och strimla fänkålen grovt. Stek allt i en stor gryta/kastrull l i rikligt med olivolja tills att löken börjar mjukna utan att ta färg. Tillsätt tomatpurén och fräs några minuter. Häll på vatten, grädde, buljong och saffran. Låt koka upp och tillsätt i lagerblad, cayennepeppar, timjan och halverade körsbärstomater. Låt puttra på låg värme med lock på i minst 45 min, gärna längre. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Strö ev över färsk timjan.

Servera med klyftpotatis och aioli.

 

 
 
 


Jag tycker att vi firar att det är helg med ännu mer bakverk. Antagligen det godaste jag bakat på väldigt, väldigt länge. Det här är en riktig godisbit till kaka; biskviruta med mjölkchokladsmörkräm. Biskvier är ju himla gott men det är ju lite pilligt att göra och tar lite tid, så vill man ändå äta biskvi men göra det lite lättare för sig gör man helt enkelt en enda stor biskvi och skär i rutor. Så smart! Så finns alltså ingen anledning att inte laga dessa godbitar bestående av mandelmassebotten, mjölkchokladsmörkräm och mörkt chokladtäcke. Har ni börjat dregla nu så är det hög tid att sätta igång och baka!
 
 
Några tips innan ni sätter igång:
* Den mörka chokladen ska vara sval men inte kall när den bres ut. Är den för varm smälter smörkrämen, är den för kall stelnar den för snabbt.
* Skär kakan i bitar innan den mörka chokladen har stelnat.
* Skär kakan i små bitar, ca 3 x 3 cm, den är ganska mäktig.
* Går fint att frysa!
 
(Receptet kommer från Matplatsen.)
 
 
Biskvirutor med mjölkchokladsmörkräm (ca 25 bitar)


Botten

500 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor


Fyllning

100 g mjölkchoklad
250 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor


Topping

200 g mörk choklad


Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvita och socker. Rör till en smidig smet och tryck ut i botten på en form (20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15 min tills botten fått lite färg. Låt svalna helt.


Smält mjölkchokladen till fyllningen och låt svalna med inte stelna. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula fluffigt. Vänd ner de smälta mjölkchokladen i krämen. Bred smörkrämen över mandelbottnen och låt kallna i kylskåp. Smält den mörka chokladen till täcket och låt svalna. Bred snabbt ut den över den kalla kakan. Skär kakan i rutor innan chokladen stelnat helt och ställ sedan kallt.

 

Tryck ut mandelmassesmeten i en ugnsform med bakplåtspapper.
 
Bred chokladsmörkrämen på den gräddade botten.
 
På med den smälta mörka chokladen och skär i rutor. Klart!
 
Mer biskvier:
 


Brysselkex är en av mina favoriter bland småkakor. Spröd och härligt tantig i sin smak. Och nu har jag tagit brysselkexet till nya höjder genom att byta ut det rosafärgade sockret runt om mot kardemumma. I det närmaste ett genidrag skulle jag vilja säga, för det blev så gott! Det är viktigt att det är kardemummakärnor som man mortlar själv och inte mald kardemumma, det ger varken samma smak eller konsistens.
 
 

Spröda kardemummakakor (ca 20 st)

100 g kylskåpskallt smör

0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
Ca 2 msk nystötta kardemummakärnor


Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Alternativt använd elvisp med degkrokar eller händerna, det tar bara lite längre tid. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Strö ut kardemumman på en skärbräda och rulla rullen i kardemumma så att hela rullen täcks. Rulla in rullen i plastfolie och lägg i kylen minst en timme.


Skär i tunna skivor, ca 0,5 cm, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min. Håll koll, de ska få lite färg men inte för mycket. Låt svalna lite på plåten (de är sköra när de är varma) och låt sedan svalna helt på galler.

 

 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se