Jag har gjort många olika varianter på vegetariska hamburgare senaste åren, dels vad det gäller pålägg och tillbehör och dels själva burgaren. Jag har testat quinoaburgare, grön sojaburgare, linsburgare, panerad aubergineburgare, halloumiburgare, bönburgare och portabelloburgare. Alla är väldigt goda på olika sätt, men det de har gemensamt är ju att de inte liknar kött det minsta. Och oftast tycker jag att det är det bästa, jag saknar nästan aldrig smaken av kött. Men just när det gäller hamburgare så kan jag verkligen bli sugen på en riktig hamburgare som liksom bara smakar just det, hamburgare. Inte bönor eller grönsaker utan en klassisk hamburgare med ost, ketchup och dressing. Maffigt och rejält och inte det minsta nyttigt eller piffigt. Och då har jag hittat det allra bästa receptet, nämligen burgare gjorda på sojafärs. Receptet kommer ursprungligen från mästaren av vegoburgare, Jävligt gott, men jag har ändrat lite här och var. Dessa burgare får en riktigt bra konsistens och en god "neutral" smak, perfekt för att ösa på med goda tillbehör.
 
Typiskt nog hann osten smälta så mycket att burgaren knappt syntes på bild. Men ni kan nog ana den fina färgen på den och hur gott den smakar!
 

Vegoburgare på sojafärs (8-10 st)

300 g sojafärs (Anammas färs är min favorit)
1 gul lök
smör att steka i
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
1 tärning umamibuljong
1.5 dl ströbröd
2 ägg 
1 msk potatismjöl
salt och svartpeppar

 

Skala och hacka löken fint. Stek den i smör tills den mjuknat och tillsätt därefter färsen, finriven vitlök och tomatpuré. Stek tills färsen fått lite färg. Blanda ihop vatten, smulad buljongtärning och soja och slå över färsen. Låt steka ett par minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat.


Blanda ihop ägg, ströbröd och potatismjöl i en bunke och låt stå 1 minut tills det tjocknat. Blanda ner färsblandningen och blanda rejält så att inga brödklumpar är kvar. Smaka av med  salt och peppar.


Forma, med blöta händer, till ca 8-1o burgare beroende på hur stora du vill ha dem. Stek först på hög värme i smör på båda sidor tills burgarna fått fin färg. Sänk värmen och stek några minuter till tills de är genomstekta.

 

Servera med goda tillbehör!

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se