Jag vet inte vad som är roligast; att tänka ut en helt egen maträtt, testa det och upptäcka att det blev bra, eller ge sig på en befintlig rätt man aldrig testat som verkar lite klurig, och lyckas med det. Det sistnämnda gjorde jag i alla fall härom dagen när jag gav mig på den koreanska rätten bibimbap. En rätt som verkar, av mitt googlande att döma, kunna göras på en hel massa sätt, men rätten består framför allt av så kallat sushiris ris med olika grönsaker (stekta/råa/picklade) och någon form av ägg. I min bibimbap valde jag att ha vitlöksstekta champinjoner med japansk soja, stekt babyspenat med sesamolja och rostade sesamfrön, ingefärspicklad gurka och böngroddar, tärnad avokado, strimlad vårlök, rostad lök, stekt ägg och srirachamajonäs. Smakmässig är det lite som en stor skål med vegetarisk sushi med lite varma inslag. Det kanske låter lite märkligt med det var så himla gott. Salt, syrligt, sött, hett, milt, krispigt och ja, riktigt, riktigt gott. 
 
Som synes en rätt som kräver en hel del ingredienser, tid och pyssel, men det var så himla gott att det är värt det alla gånger! Servera rätten antingen färdig och upplagd i skålar, eller låt var och en plocka ihop sin egen bibimbap.
 
 
Bibimbap på Julias vis (4 port.)
4  dl sushiris 
4 dl vatten
0,75 dl risvinäger
3 msk strösocker
1,5 msk mirin
1,5 tsk salt
 
1 dm gurka
200 g färska böngroddar
1 tsk färsk, riven ingefära
1/2 msk strösocker
1 msk risvinäger
1/2 tsk salt
 
200 g champinjoner
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
 
100 g babyspenat
1 msk sesamolja
1/2 dl sesamfrön
 
1 avokado, tärnad
1-2 salladslökar strimlade
ca 1 dl rostad lök
4 ägg
srirachamajonäs
 

Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt. Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil. Koka riset i vatten utan salt på låg medelvärme i 18 minuter. Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål. Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till sockerkristallerna löst sig. Häll över riset och blanda försiktigt med en träslev eller slickepott.

 

Koka böngroddarna i en minut, häll av och skölj i kallt vatten och låt rinna av. Strimla gurkan och blanda med böngroddarna. Blanda ingefära, socke, vinäger och salt och häll blandingen över. Blanda runt och ställ kallt.

 

Skiva svampen tunt och stek tills den vätskat ur sig helt. Stek edan med olja, rinriven vitlök och soja tills svmaåen fått fin färg. Håll varmt.


Rosta sesamfrön i en torr, het stekpanna. Ställ åt sidan. Stek babyspenaten i sesamolja tills den mjuknat och krympt något. Håll varmt.


Tärna avokadon, stirmla salladslöken och stek äggen.


Lägg riset i mitten i fyra skålar och fördela de andra ingredienserna i små högar runt om riset. Avsluta med att strö sesamfrön över spenaten och ringla över srirachamajonäs.

 

Risvinäger och mirin till riset. Finns på "asiatiska hyllan" i de flesta matbutiker.
 
Avokado, picklade böngroddar och gurka, vårlök, rostad lök och rostade sesamfrön.
 
Spenat, campinjoner och stekt ägg hålls varmt fram till uppläggning.
 
Färgglatt, fint och väldigt gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se