Hörni, passa på att äta sparris nu när den äntligen är i säsong. För under vintern när sparrisen inte alls har sin högtidsstund är den träig och smaklös (och dyr!), medan den nu under våren och försommaren är krispig, mjäll och helt ljuvlig. Gnocchipanna med sparris och quinoasallad med sparris är två favoriter sen tidigare, och här kommer en tredje; ssparrispasta med vitlök och parmesan. Få ingredienser och minimalt med jobb men så himmelens gott. Ett knep när man gör pastarätter är att tillsätta en skvätt av pastavattnet i såsen. Stärkelsen i pastavattnet gör nämligen såsen extra krämig!
 
 
Krämig sparrispasta (4 port.)
4 port. tagliatelle
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
1 knippe sparris
2 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 dl pastavatten
salt och svartpeppar
parmesan
 
Koka pastan. Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i smör. Halvera sparrisen på längden och skär sedan i mindre bitar. Stek med löken några minuter. Strö över mjöl och slå på grädde. Låt koka ihop och häll på pastavatten. Låt småputtra till krämig konsistens och smaka av med salt och peppar. Vänd ner den färdigkokta pastan i pannan och blanda runt. Avsluta med att hyvla över parmesan.
 


Fish and chips har alltid varit en av mina favoriträtter när det kommer til street food. Det och langos. Mmm, det är svårslaget! Det är ju något med det friterade som i alla fall jag har svårt att motstå. På senare tid har jag dock gått och klurat på om det skulle gå att göra en vegetarisk variant på det, och det gick minsann alldeles utmärkt! Det här var det godaste jag ätit på länge. Fisken bytte jag ut mot halloumi som panerades i panko och stektes frasig i mycket olja. Till det krispig klyftpotatis. Men inte vilken klyftpotatis som helst utan slungad i parmesan, dill och flingsalt. Så-å gott. Och så en klassisk remouadsås till det. Välkommen till mathimlen säger jag bara! Riktigt lyxigt god helgmat som kanske kan verka krånglig men som jag lovar att vem som helst fixar. Det här måste ni testa!
 
 
Vegetarisk, och extra lyxig, fish and chips (4 port.)
ca 10 stora potatisar
olja
flingsalt
0,75 dl riven parmesan
0,75 dl fryst dill
 
1,5 pkt (à 200 g) halloumi
1 dl vetemjöl
ca 0,5 dl vatten
ca 2 dl panko
rapsolja att steka i
 
Remouladsås
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 dl smörgåsgurka
persilja, fryst eller färsk
salt och peppar
 
Tvätta ev potatisen men låt skalet vara kvar. Skär i klyftor och torka klyftorna torra med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Lägg i en långpanna med olja och kör i ugnen i 200 grader i ca 30 min tills potatisen fått fin färg och är mjuk. Vänd potatisen en gång under tiden. Lägg potatisen i en stor bunke och strö över flingsalt, parmesan och dill och vänd runt.
 
Skär halloumin i skivor. Blanda mjöl och vatten till en trögflytande smet. Doppa varje halloumiskiva i mjölsmeten och sedan i panko så att det täcker. Stek ganska snabbt i mycket olja tills pankot är frasigt och gyllene. Vänd om stek på andra sidan.
 
Blanda alla ingredienser till remouladsåsen och ställ kallt i minst 10 min innan servering.
 
 
 
 


Nu när picknicksäsongen verkligen kommit igång på allvar så vill jag gärna ha frysen full av gott fikabröd. För det är ju så deppigt att, en solig och ledig dag perfekt för picknick, inte ha något gott fika att packa med utan vara hänvisad till mataffärens bake off-bullar eller plastiga gifflar med oändligt sista förbrukningsdatum. Mjuka kakor bakade i långpanna är lätta att baka och perfekta att fylla frysen med. Här är en riktigt god variant; mjuk och saftig chokladsockerkaka med ett krispigt toscatäcke med mörk choklad och hackad mandel. Som en lite lyxigare och lite godare mockaruta/snoddas/kärleksmums.
 
 
Chokladtoscarutor med mandel (ca 24 små rutor)
150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
 
Toscasmet
100 g mörk choklad (70 % kakao)
200 g smör
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
200 g mandel
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjölk. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Rör slätt. Häll smeten i en liten långpanna/ugnsform (ca 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 15 min. 
 
Hacka chokladen, Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Låt koka upp under omrörning och dra sedan kastrullen från plattan. Rör ner chokladen och rör tills den smält. Hacka mandeln och rör ner i smeten. Häll smeten över kakan och bred ut. Grädda kakan ytterligare 8-10 min, passa så att kakan inte bränns. Låt svalna och skär sedan i rutor.
 
Kakan har gräddats.
 
På med toscasmet för att sedan gräddas ytterligare en gång.
 
Och så uppskuren i bitar!


Jag har sagt det förut och säger det igen; enkla och goda pastarecept kan man bara inte få för många av. Få saker går så snabbt som pasta och finns det någon som inte gillar det? Knappt. I den här rätten samsas i princip tre ingredienser; spagetti, purjolök och ädelost. Och så lite rostade solrosfrön på toppen för extra crunch. Det är för övrigt ett av mina bästa tips; rosta några deciliter solrosfrön i en torr, het stekpanna och salta lätt. Häll upp i en burk och servera till ja, allt. Nästan i alla fall. Det mesta blir nämligen godare av en näve knapriga och salta solrosfrön. Sallader, pasta, grytor. Dessutom är det det perfekta snackset att tugga på medan du lagar mat!
 
 
Purjopasta med ädelost (4 port.)
4 port. spagetti
1/2 purjolök
4 dl mjölk
3 msk mjöl
1 msk smör
ca 100 g ädelost 
salt & peppar
solrosfrön
 
Skölj och strimla purjolöken. Fräs i lite smör eller eolja i en stekpanna på medelvärme tills löken blivit mjuk och fått lite färg. Ställ åt sidan. Koka pastan. Vispa ner mjölet i hälften av mjölken i en kastrull och vispa slätt. Vispa ner resten av mjölken och klicka ner smöret. Låt koka upp och koka några minuter tills såsen tjocknar. Dra kastrullen av plattan och smula ner ädelosten. Vänd ner purjon. Smaka av med salt och peppar. Servera med spagettin.
 


Förra helgen var vi på släktträff och förutom det trevliga sällskapet så nog var allt gott vi åt det bästa med helgen. Mat i stora lass och oändligt med fika. Och inte vilket fika som helst utan min svär-farmors hembakade småkakor och bullar. Finns det något godare än farmödrars bakverk som utarbetats till perfektion under flera decennier? Jag tror inte det. Och godast av allt detta var en spröd mördegskaka med mandel, fylld med len vaniljsmakande smörkräm. Så gott så att man nästan tappar andan. Jag bad om receptet och bakade omedelbart en sats hemma och jodå, de blev faktiskt precis lika goda! Jag utser nu denna kaka till världens godaste småkaka för jag har på riktigt aldrig ätit något så gott i den kategorin. Så det här måste i bara testa!
 
Och namnet på dessa godingar då? Jo, på receptet som jag fick står det kort och gott "Pappas dubbla". Dubbla är ju kakorna, men vem pappa är i sammanhanget har jag inte lyckats klura ut än. Men vi kör på det!
 
 
Pappas dubbla (ca 30 dubbla kakor)
1 dl sötmandel
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g smör
 
Smörkräm
75 g smör
1 1/2 florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
 
Skålla mandeln och mal till ett fint mjöl, antingen i mandelkvarn eller i matberedare. Blanda mandeln med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och mixa sedan med smöret till en deg. Enklast är att göra det i matberedare men det funkar såklart även förhand. Forma degen till en rulle och vira in i plastfolie/bakplåtspapper och lägg i kylen tills den är hård.
 
Rör ihop alla ingredienser till smörkrämen, enklast i matberedare eller med elvisp. Rör slätt och ställ åt sidan (ej i kyl). 
 
Ta fram degrullen och skär i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Lägg på bakplåtspappersklädd plåtar och grädda i 175 grader i ca10 min. Håll koll så att de inte bränns, de ska bara få en ljus, ljus brun färg. Ta ut och låt svalna på galler.
 
Klicka eller spritsa på smörkrämen på hälften av kakorna. (En enkel sprits: lägg smörkrämen i en plast/fryspåse och klipp ett hål i ena hörnet.) Lägg på resten av kakorna och tryck ihop lätt. 
 
 
Mina kakor blev något tjocka tycker jag, nästa gång ska jag göra dem ännu tunnare. Så våga skära degen riktigt tunt, max 3 mm tjockt.


Pad thai är en thailändsk klassiker till maträtt. Sägs det alltså, jag har aldrig varit i Thailand. Men med tanke på hur otroligt gott detta var förstår jag att det är en ofta förekommande rätt. Det är en slags nudelwok med ägg och en jordnötsdresssing och den har allt man kan önska av en maträtt; krämig, knaprig och krispig och både salt, lite stark och lite syrlig. Det krävs en del förberedelser i form av hackande och mixande inför tillagningen av den är rätten, men när allt väl är förberett så tar det inte mer än 5 minuter innan maten är klar. Hur bra som helst!
 
Originalreceptet kommer från vegobloggen Jävligt gott, men jag har ändrat lite här och var.
 
 
Vegetarisk pad thai

250 g äggnudlar
ca 2 msk riven färsk ingefära

2 msk vitvinsvinäger
4 ½ msk japansk soja
3 msk flytande honung
2 tsk sambal olek
1 lime, saften

1+2 vitlöksklyftor

1 paprika

250 g pak choi
1 rödlök

1 burk böngroddar

150 g salta jordnötter


Koka nudlarna enligt recept på påsen. Ställ åt sidan.


Rör ihop finriven ingefära, 1 finriven vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice och 100 g jordnötter och mixa med stavmixer till en slät dressing. Ställ åt sidan.


Strimla rödlök, pak choi och paprika tunt. Finhacka 2 vitlöksklyftor. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och ställ åt sidan.


Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlök, paprika och vitlök. Ta stekpannan från värmen och tillsätt därefter äggen och rör så att de blandas om. Rör runt i ca 30 sekunder och ställ sedan tillbaka på plattan. Rör ner pak choi, böngroddar och jordnötsdressing och rör runt så allt blandas och blir varmt. Avsluta med att röra ner nudlarna. Servera direkt med de grovhackade jordnötterna. 

 

 


Jag är högst medveten om att den rätt jag ska tipsa om nu inte alls är något nytt eller något som jag kommit på själv. Men jag hade fram till härom dagen aldrig testat det och känner mig nu tvungen att tipsa vidare om det, så att ingen missar det! För det här var så gott så gott och dessutom enklast möjliga. Så vad är det då jag pratar om? Jo, tortillapizza, dvs pizza gjord på tortillabröd. Med färdig tomatsås till så blir pizzorna klara på nolltid och dessutom är det himla trevligt med små pizzor som det ju blir med tortillabröd. På dessa pizzor ligger oliver, fetaost, kronärtskocka och efter grädding en kall vitlökssås. Någon slags grekisk variant alltså- urgott! Så, här kommer alltså italiensk pizza gjord på spanskt bröd med grekisk topping. Smaklig måltid!
 
 
Grekisk tortillapizza (8 små pizzor/4 port.)
8 tortillabröd
ca 3 dl färdig tomatsås 
3 dl riven ost
1,5 paket fetaost
1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
ca 2 dl oliver
 
Vitlökssås 
1,5 dl creme fraiche
0,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, finriven
salt & svartpeppar
 
Kärna ev ur och dela oliverna i bitar och skär kronärtskockorna i bitar. Bred tomatsås på tortillabröden. Strö över ost och toppa med kronärtskocka och oliver. Smula över fetaosten. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter tills osten fått fin färg.
 
Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt. Ringla över de färdiggräddade pizzorna.
 
 


Den italienska efterrätten tiramisu är en av mina absoluta favoriter bland desserter. Krämigt och makalöst gott med söta, kaffedränkta kex varvade med gräddig mascarponekräm. Men vad händer om man byter ut kaffet mot en citrussockerlag och toppar hela härligheten med färska hallon? Jo, man får en urgod citrontiramisu som är både söt, syrlig, fluffig och smakar som en sommardag. Så det tycker jag ni ska göra nästa gång det vaknas dessert. Ni kommer inte att bli besvikna! Och viktigt, gör desseren dagen innan den ska ätas så att kexen och krämen riktigt hinner gotta ihop sig.
 
 
 
Citrontiramisu (6 port.)
1 citron
1 lime
1/2 dl florsocker
 
2 ägg
1/2 dl florsocker
250 g mascarpone
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
 
100 g savoiardkex
 
färska hallon
 
Riv av skalet på citronen och limen. Pressa ut saften. Blanda skal och saft med florsocker. Ställ åt sidan. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor och florsocker fluffigt i en annan bunke. Vispa ner mascarpone och vaniljsocker. Vispa grädden fast i en tredje bunke. Vänd ner grädden i mascarponesmeten och vänd till sist ner äggvitorna.
 
Doppa kexen i citron/limeblandingen så att de är helt dränkta och lägg hälften av dem i en liten form. Bred över hälften av mascarponekrämen och lägg på resterande kex. Bred över resten av krämen och plasta. Ställ i kylen över natten. Ta fram och dekorera med hallon och pudrat florsocker.
 
Kex doppade i sockerlag, varvade med mascarponekräm.
 
 


Nu när våren är i full gång börjar ju också fest-säsongen. Långhelger, bröllop, skolavslutningar, nationaldag och andra kalas som brukar dyka upp såhär dags. Och vad är då den ultimata kalasmaten om inte den klassiska smörgåstårtan? Jag vet inte hur ni känner för denna märkliga rätt, men jag älskar det! Bland det godaste jag vet faktiskt. Och dessutom så himla roligt att göra! För att göra egen smörgåstårta är verkligen inte svårt, även om det såklart är lite pyssel med det. Men ett roligt sådant! Så våga testa. För förutom att smörgårta är festligt, urgott och kul att göra, så går den att (och bör) förberedas dagen innan och är enkel att göra till många. Bara fördelar alltså!
 
Jag har testat alla möjliga varianter på smörgåstårta men har nu kommit fram till den, i mitt tycke, allra bästa varianten. Den består av tre lager fyllning; ägg/dill, ost/purjolök och mimosasallad (vilken jag burkar köpa färdig). Och såklart en massa godsaker på toppen. Där brukar jag variera lite efter vad jag känner för och hittar i affären. Den här gången blev det ostrullar, kruksallad, vindruvor, passionsfrukt och ärtskott. Gott och fint!
 
 
Smörgåstårta (ca 8 bitar)
24 skivor formbröd
 
4 dl vispgrädde
5 dl creme fraiche
1,5 dl majonäs
 
2 ägg
1/2 dl dill
salt & peppar
 
ca 1 dm purjolök
1,5 dl riven ost
salt & peppar
 
1 ask mimosasallad (ca 400 g)
 
Dekoration, t ex: ostrullar, brieost, kokt ägg i klyftor, gurka, tomat, fin sallad, vindruvor, rädisor, ärtskott, dill, persilja, avokado, jordgubbar, physalis...
 
Gör såhär:
Kantskär brödet. Vispa grädden och blanda med creme fraiche och majonäs. 
 
Hårdkoka äggen och låt svalna. Finhacka och blanda med dill och en tredjedel av majonäsröran. Smaka av med salt och peppar.
 
Finstrimla purjolöken och blanda med riven ost och en tredjedel av majonäsröran. Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg ut sex (3x2) brödskivor på ett stort fat och bred på röran med ägg/dill. Lägg på sex brödskivor och bred på röran med purjo/ost. Lägg på sex brödskivor och bred på mimosasalladen. Avsluta med sex brödskivor och bred sedan resten av majonäsröran runt hela smörgåstårtan. Plasta in och ställ i kylen över natten.
 
Ta fram smörgåstårtan, ta av plasten och dekorera fint, max några timmar innan den ska serveras.
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se