När man testar en ny maträtt eller ett nytt recept så vet man ju oftast ungefär hur det ska smaka med tanke på ingredinser och tillagningssätt. Men man vet ju inte exakt hur gott det kommer bli och det kan vara svårt att avgöra på förhand om det kommer bli sådär, helt okej gott eller en succé. Igår gjorde jag en slags tacotårta som jag inte alls hade förutspått skulle bli så god. Alltså, jag trodde såklart att det skulle bli gott, annars hade jag ju inte gjort den, men att den skulle bli så himmelens god anade jag inte. Helt klart en ny favoriträtt som jag gärna gör igen, och det ska ni veta händer inte allt för ofta. Jag tycker det är så kul att testa nya recept att jag sällan lagar samma mat två gånger, men den här rätten förtjänar att ätas igen.
 
Vad består då tacotårtan av? Jo, tortillabröd som varvas med ost och en smarrig linssås smaksatt med tacoskryddor som spiskummin, oregano, vitlök, cayennepeppar och andra godsaker. Belugalinserna är så goda då de, till skillnad från exempelvis röda och gröna linser, inte blir mosiga utan behåller sin konsistens och ger en god "tuggighet". Testa detta och ni kommer vilja äta tacotårta vareviga dag. En sallad med avokado och finstrimlad rödlök är nästan ett måste till!
 
OBS! Har ni inte alla kryddor hemma så går det säkert bra att ersätta dem med ungefär en påse tacokrydda.
 
 
Tacotårta med belugalinser (4-5 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1/2 tsk torkad koriander
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar 
3 msk tomatpuré
2 dl belugalinser
2 förp. krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
en gnutta socker
salt & peppar
 
8 tortillabröd
2 dl riven ost
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en gryta. Fräs med kryddorna och tomatpurén någon minut. Rör ner linser och tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka tills linserna är mjuka, ca 20 min. Rör ner creme fraiche och smaksätt med socker, salt och peppar.
 
Varva tortillabröd, linssås och riven ost i en ugnssäker form och grädda i ca 20 min i 200 grader tills tårtan är genomvarm och fått fin färg.
 
Färdig att gräddas. Jag ställde min tårta i en springform med löstagbar kant, men vilken ugnssäker form som helst funkar.
 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Mumsigt! Enkelt men ändå lite lyxigt! :)

2017-03-01 @ 19:16:50
URL: http://imarginalerna.webblogg.se/
Postat av: AngelicasVärld

Men så gott det ser ut å roligare än vanlig Tacos!

2017-03-01 @ 19:27:58
URL: http://angelicasvarld.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se