Det var länge sedan jag delade med mig av något sött, så vad passar väl bättre såhär en fredag än ett riktigt gott kakrecept? Mjuk chokladsockerkaka med krämig chokladfrosting med kaffesmak tackar man ju knappast nej till. Så gott! Receptet kommer från Underbara Clara och hon toppade kakan med mandelspån, men eftersom jag tycker att mandelspån gör bakverk 100 % sämre så hyvlade jag istället över lite mörk choklad. Men det där gör man ju som man vill! Ett förslag är ju att göra den till påsk och pynta kakan med godisägg och marsipankycklingar. Fint!
 
 
Chokladsockerkaka med kaffefrosting 

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

50 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk starkt kaffe

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt svalna och häll ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Häll i smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter (känn med en sticka så att kakan inte är kladdig). Låt kakan svalna.


Vispa ihop alla ingredienser till frosingen till en jämn kräm. Bred på kakan och toppa med något fint och gott. 

 
 
 


Jag har haft operation rensa kyl, frys och skafferi på slutet. Laga, äta upp och göra slut på diverse rester och småslattar av saker för att få en bättre översikt av vad vi har och få börja om lite. Det känns skönt att veta att inget ligger och blir gammalt och dessutom är det ju lika bra att äta av den mat man har istället för att fylla på hela tiden. Senast ut att bli uppätet var ett paket arborioris och en skvätt matlagningsvin som stod övergivna i skafferiet tillsammans med ett halvt paket fryst dill från frysen. Detta resulterade i en riktigt god risotto! Dill och citron är ju bra smakkompisar, så lite citronskal fick vara med och smaksätta den och istället för den klassiska parmesanen så hade jag i riven prästost. Som tillbehör till denna krämiga ljuvlighet så stekte jag ett paket halloumi i tärningar och tärnade upp nåra avokados.
 
Denna rensar-middag blev helt enkelt succégod och jag tycker verkligen att ni ska testa det. Det kändes så piggt och vårigt med citron, dill och avokado ihop!
 
 
Dillrisotto med citron, halloumi och avokado (4 port.)
1 gul lök
1 msk smör
4 dl arborioris
1,5 dl vitt matlagningsvin
ca 8 dl varm grönsaksbuljong (vatten + två tärningar)
1/2-1 dl fryst dill
skalet från 1 citron
1,5 dl riven prästost
salt & peppar
 
1 paket halloumi (ca 200 g)
2 avokados
 
Skala och finhacka löken. Stek mjuk i smör i en gryta. Rör ner riset och fräs någon minut. Slå på vinet och låt koka in. Häll på lite buljong och låt koka in. Pysta på lite allt eftersom det kokar in tills riset är mjukt med en liten kärna i, tänk typ al dente. Det tar ca 20 min. Rör ner dill efter smak, citron och riven ost. Smaka av med salt och peppar. 
 
Tärna halloumin och stek gyllenbrun. Tärna avokadon. Servera till risotton. 
 
 


Jag blir aldrig sugen på att äta kött längre, men ibland kan jag bli så sugen på smaker som är starkt förknippade med kötträtter, senast kyckling i currysås med ris. En riktig gammal barndomsklassiker för mig. Men då är det ju inte själva kycklingen jag blir sugen på utan snarare riset och curryn. Så jag pytsade ihop en gryta med massor av gul curry och serverade med ris. Och istället för kycklingen? Sötpotatis och vita bönor. Jättegott! Den lite söta kokosmjölken och sötpotatisen passar fint ihop med kryddiga smaker av curry, chili och vitlök. Även åttamånaderspersonen här hemma uppskattade den. Men det kanske inte säger så mycket när det gäller någon som i vanliga fall föredrar att äta tandborste eller bordsskiva.
 
 
Currygryta med bönor och sötpotatis (4 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 sötpotatisar
2 msk gul curry
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver 
1 burk kokosmjölk
2-3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp. kokta vita bönor (t ex cannelinibönor)
ca 1 dl hackad färsk persilja
salt och peppar
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt och glansigt i en gryta. Skala och tärna sötpotatisen. Stek med löken och tillsätt kryddorna. Låt fräsa någon minut. Slå på kokosmjölken och vatten, så mycket att det täcker ungefär. Smula i buljongen och låt koka tills sötpotatisen är mjuk, ca 10 min. Rör ner bönor och persilja. Späd ev med mer vatten om grytan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
 
 


Jag gar aldrig ätit färdig pesto eftersom att jag är allergisk mot pinjenötter, så jag kanske inte är helt objektiv när jag säger att egengjord pesto är den allra godaste. Men med tanke på hur gott det är så har jag svårt att tro att en köpt pesto ens är i närheten så smarrig. Men vad vet jag? Det jag vet är i alla fall att det är superenkelt att göra sin egen pesto. Traditionell pesto görs ju på basilika, men det går faktiskt att byta ut den mot lite vad dom hels som är gott, till exempel ruccola eller broccoli. Eller det jag testade härom dagen- grönkål! Det blev riktigt, riktigt gott. Grönkål är ju dessutom oerhört mycket billigare än basilika, så passa på att göra en rejäl sats och frys in. Perfekt att plocka fram som ett gott pålägg eller till en snabb pastalunch. 

Förresten, eftersom jag bttte ut den italiensks basilikan mot svensk grönkål gjorde jag även ett ostbyte; parmesanen byttes mot lagrad prästost. Urgott!
 
 
Grönkålspesto (ca 3,5 dl)
5 dl hackad, färsk grönkål
2 vitlöksklyftor
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl riven prästost 
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vatten
salt och svartpeppar 
 
Kör grönkål, vitlök, solroskärnor och ost i en matberedare till en jämn smet. Tillsätt oljan och lite vatten i taget tills det blir en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
 
 


Varje gång jag är hos mina föräldrar och hälsar på så åker jag därifrån med en stor påse potatis. De får nämligen köpa den allra godaste, och helt obesprutade, potatisen man kan tänka sig av en bonde i byn. Och gratis, god och giftfri potatis har väl ingen någonsin tackat nej till? Senast fick potatisen dyka ner i en god pytt tillsammans med morötter, lök och babyspenat. För att piffa till anrättningen toppade jag med frasiga krutonger gjorda på torrt bröd och serverade rödbetor och en kall sås med smak av äpple och senap till. Enkelt, budgetsmart och jättegott! Vill man förnekla det hela så går det fint att förbereda i princip allting dagen före: gör krutongerna och lägg i en burk. Rör ihop såsen och ställ i kylen. Skala och skär potatis, morötter och lök i små tärningar och lägg i en bruk i kylskåpet. Sedan är det bara att ösa ner pytten i en långpanna med lite olja och köra in i ugnen. Smidigt!
 
 
Vegopytt med krutonger, rödbetor och senapskräm (4 port.)
ca 10 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
olja att steka i
salt & peppar
2 nävar babyspenat
 
ca 4 skivor torrt bröd
2 msk olja
salt
 
1 dl creme fraiche
1 dl matyoghurt
1/2 äpple
2 tsk grov senap
salt & peppar
 
Skala och skär potatis, morötter och lök i små tärningar. Lägg i en oljad långpanna och salta och peppra. Kör i ugnen på 200 grader i ca 20-30 min tills allt är mjukt. Vänd ner babyspenaten.
 
Skär brödet i tärnigar och vänd runt med olja och salt i en bunke. Stek frasigt i stekpanna. 
 
Tärna äpplet fint och blanda med creme fraiche, yoghurt och senap. Smaka av med salt och peppar.
 


Jag minns när jag åt halloumi första gången för kanske tio år sen. Jag tyckte det var en så märklig ost som inte smakade speciellt mycket och som hade en läskig gummikonsistens och förstod mig inte riktigt på den. Vad skulle man använda den till? Tio år senare har jag ändrat mig helt; smaken är urgod, konsistensen är härlig och halloumi går ju att använda till precis allt. Nästan i alla fall. Steka och ha i sallad eller gryta, panera och servera som hamburgare eller i tacos, eller som jag gjorde härom dagen; riva och blanda med morötter och göra biffar på. Superenkelt och jättegott! Biffarna håller ihop fint tack vare ägg, ströbröd och potatismjöl och osten som smälter vid stekning.
 
Jag serverade biffarna med klyftpotatis och en enkel men ack så god sås gjord på matyoghurt, färsk persilja och en halv ask vitlöksost som stod övergiven i kylskåpet. 
 
 
Morots- och halloumibiffar (8-10 st/4 port.)
1 paket (200-250 g halloumi)
3 morötter (ca 250 g)
2 ägg
3/4 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
salt & peppar
olja att steka i
 
Riv halloumin. Skala och riv morötterna grovt och blanda med osten. Rör ner äggen och sedan ströbröd och potatismjöl. Smaksätt med salt och peppar. Låt vila i kylen (minst) 15 min. Forma till 8-10 biffar och stek i olja på medelvärme i några minuter på varje sida tills biffarna fått fin färg.
 
Servera förslagsvis med klyftpotatis och en vitlöks- och örtsås.
 


Jag tycker att det känns som att den klassiska småkakan har fallit i glömska. Det vimlar av recept på godisfyllda kladdkakor, bakverk med nutella, prinsessemlor och jag vet inte allt. Gott och kul förvisso, men den blygsamma lilla småkakan har liksom försvunnit bland alla dessa sepxiga bakverk. Och det finns ju något som är himla trevligt med en kakburk fylld med små godbitar, gärna så små att man kan äta många! Dessutom är ju småkakan den perfekta ha-på-lut-i-frysen-kakan när kaksuget sätter in eller fikagästerna knackar på dörren. Här har ni, som sig bör, sju sorters kakor!
 
Både fina och goda är dessa mördegskakor med både sylt och glasyr. Gillar man inte blåbär (vem gör inte det?) så går det förstås bra att byta ut blåbärssylten mot någon annan sylt.
 
Små pinnar fullproppade med mandelmassa och därmed ljuvligt goda. Toppa kakorna med flagad mandel, pärlsocker eller något fint strössel.
 
Jag är väldigt förtjust i allt som smakar körsbär, såväl godis och kakor som paj och glass. Dessa små godbitar består av god vaniljsmakande mördeg och söt körsbärssylt. Mums!
 
Tänk att tre ingredienser kan ge så goda kakor! Riktiga tantkakor som är superenkla att göra och hur goda som helst.
 
Drömmar är gott och choklad är gott, så varför inte kombinera dem? Superspröda och ljuvligt goda.
 
I denna kaka med sitt märkliga namn samsas två riktiga godsaker; mördeg och maräng. Lite pyssliga att baka men väl värt besväret.
 
Denna superklassiker till kaka som är lite lagom seg och full av grovhackad mandel. Min bästa småkaka!


När man testar en ny maträtt eller ett nytt recept så vet man ju oftast ungefär hur det ska smaka med tanke på ingredinser och tillagningssätt. Men man vet ju inte exakt hur gott det kommer bli och det kan vara svårt att avgöra på förhand om det kommer bli sådär, helt okej gott eller en succé. Igår gjorde jag en slags tacotårta som jag inte alls hade förutspått skulle bli så god. Alltså, jag trodde såklart att det skulle bli gott, annars hade jag ju inte gjort den, men att den skulle bli så himmelens god anade jag inte. Helt klart en ny favoriträtt som jag gärna gör igen, och det ska ni veta händer inte allt för ofta. Jag tycker det är så kul att testa nya recept att jag sällan lagar samma mat två gånger, men den här rätten förtjänar att ätas igen.
 
Vad består då tacotårtan av? Jo, tortillabröd som varvas med ost och en smarrig linssås smaksatt med tacoskryddor som spiskummin, oregano, vitlök, cayennepeppar och andra godsaker. Belugalinserna är så goda då de, till skillnad från exempelvis röda och gröna linser, inte blir mosiga utan behåller sin konsistens och ger en god "tuggighet". Testa detta och ni kommer vilja äta tacotårta vareviga dag. En sallad med avokado och finstrimlad rödlök är nästan ett måste till!
 
OBS! Har ni inte alla kryddor hemma så går det säkert bra att ersätta dem med ungefär en påse tacokrydda.
 
 
Tacotårta med belugalinser (4-5 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1/2 tsk torkad koriander
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar 
3 msk tomatpuré
2 dl belugalinser
2 förp. krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
en gnutta socker
salt & peppar
 
8 tortillabröd
2 dl riven ost
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en gryta. Fräs med kryddorna och tomatpurén någon minut. Rör ner linser och tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka tills linserna är mjuka, ca 20 min. Rör ner creme fraiche och smaksätt med socker, salt och peppar.
 
Varva tortillabröd, linssås och riven ost i en ugnssäker form och grädda i ca 20 min i 200 grader tills tårtan är genomvarm och fått fin färg.
 
Färdig att gräddas. Jag ställde min tårta i en springform med löstagbar kant, men vilken ugnssäker form som helst funkar.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se