Nu hörni, nu kan vi äntligen säga hejdå till vinterns tråkiga, träiga grönsaker och välkomna massor av goda, färska grönsaker. Svenska tomater, sparris, färsk lök, späda morötter, gurka, rädisor och kanske inte minst färskpotatisen. Åh så gott! Mitt bästa sätt att äta färskpotatis på är nog ugnsrostad med mycket flingsalt. Det åt vi härom kvällen tillsammans med smörstekta majskolvar, guacamole och coleslaw. Lite som en grill-middag utan grill. Men exakt lika gott och väldigt somrigt ändå! Coleslawen blev extra god av min andra favorit bland sommarens grödor; den färska vitkålen! Den lite torra vintervarianten av vitkål är väl helt okej, men kan knappast mäta sig mot den krispiga, ljusgröna och saftiga färska vitkålen. Mums! Passa på att frossa i den nu i exempelvis coleslaw och pizzasallad.
 
 
 
Ugnsrostad färskpotatis med coleslaw (4 port.)
25-30 små färskpotatisar
olivolja
flingsalt
 
1 klyfta färsk vitkål, ca 200 g

1 morot

1/2 äpple

1/2 gul lök

1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonäs

2 msk äppelcidervinäger

salt

 

1 mogen avokado
1/2 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tomat
lite limesaft
ca 3 msk gräddfil
salt och svartpeppar
 
2 majskolvar
 
Ugnsrostad potatis
Välj så små potatisar som möjligt. Tvätta av dem och lägg dem sedan i en ren kökshandduk och torka av dem så att de blir helt torra. Det är viktigt fört att få ett krispigt och gott skal. Häll potatisarna i en långpanna och ringla över rejält med olivolja. Vänd runt så att potatisarna täcks av olja. Rosta i 200 grader i ca 20 min, beroende op storlek på potatisarna. Strö över flingsalt. 
 

Coleslaw

Strimla vitkål, gärna med osthyvel. Skala och riv morot och äpple och finstrimla löken. Blanda ihop allt och rör sen ihop yoghurt, majonäs, vinäger och salt. Blanda med rivet och låt gärna stå en stund så att coleslawen hinner safta ihop sig.

 
Guacamole
Skala och mosa avokadon nästan helt, lite bitar tycker jag är gott. Finhacka lök, vitlök och tomat. Blanda med avokadon och tillsätt limesaft, gräddfil, salt och peppar. Rör ihop och ställ kallt eller servera direkt!
 
Dela majskolvarna på mitten och stek i smör tills de blivit gyllenbruna. Strö över flingsalt.
 
Servera potatisen med majskolvar, coleslaw och guaccamole.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se