Det är så härligt att laga en maträtt som man blir helt golvad av. Som blir så god att man efter sista tuggan genast känner en liten sorg, och direkt börjar längta efter morgondagens matlåda. Precis så kände jag när jag härom kvällen lagat följande: ugnsrostad blomkål med smör, kokt färskpotatis, lökringar, citron och dillmajonäs. Varje sak för sig: gott! Allt detta ihop: fantastiskt! Blomkålen som genom rostningen får en djup och mustig smak, lökringar med frasigt yttre och mjukt, sött inre, krämig majonäs med massor av dill och så en skvätt citron på. Mmmm är allt jag kan säga! Idén till denna briljanta måltid hittade jag på vegobloggen Tuvessonskan och jag har därefter gjort min egen variant. Och vad ni än gör, testa detta. Det här är sommarens mat, ni kommer att gilla det!
 
 
 
Rostad blomkål med färskpotatis, lökringar och dillmajonäs (4 port.)


Rostad blomkål

1 stort blomkålshuvud
smör
salt

Lökringar
1 gul lök
ca 2 msk vetemjöl

Dillmajonnäs
1 äggula
1/2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
1/2 dl finhackad färsk dill

salt oh peppar


Tillbehör
kokt färskpotatis

dill

citronklyftor

mangoldblad


Blomkål: SKär bort blasten på blomkålen och dela den i fyra "filéer". Lägg dem i en ugnsform och strö på salt och hyvla över smör så att bitarna täcks. Rosta i 200 grader i ca 20-30 min tills blomkålen är mjuk och fått fin färg. 


Lökringar: Skala och skär ringar av en gul lök. Doppa i ringarna i vetemjöl, skaka av och stek sedan i rikligt med olja på båda sidorna tills att de har fått färg.

Dillmajonnäs: Vispa ihop en (rumsvarm) äggula med vitvinsvinäger. Häll på (rumsvarm) rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du vispar tills majonäsen är tjock och fluffig. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.


Servera allt med kokt färskpotatis, dill, citronklyftor och mangold eller andra gröna blad.

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Hanna Christensen

Ser gott ut, trevligt med vegetariskt! Titta gärna in min blogg också. :)

2017-06-25 @ 15:55:34
URL: http://bakarmedhanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se