Visst kan man inte ha för många recept på rabarberpaj? Jag tror inte det. Det är ju så gott och jag tror att det blir lite extra gott just för att det är säsongens första frukt/bärpaj. Sen kommer ju paj med jordgubbar, kanske med hallon, sensommarens blåbärspaj och höstens äppelpaj. Men just den där allra första rabarberpajen som skvallrar om att sommaren är på intåg, den är det något speciellt med! Jag gjorde och åt min första, men absolut inte sista, rabarberpaj förra helgen och det var en riktigt superpaj med extra allt. Lyssna här; både spröd, smörig mördegsbotten och kardemummadoftande knaprigt havretäcke. Makalöst gott! 
 
Vaniljsås är ju ett måste till paj och mittt bästa recept på det finns HÄR.
 
 
 

Rabarberpaj med kardemummakrisp

Mördeg
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
1 st ägg
1/2 dl florsocker
2 tsk kallt vatten

Fyllning
700 g rabarber
1,5 dl strösocker

3 msk majsstärkelse/maizena

Kardemummakrisp
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
1 nypa flingsalt

Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och finfördela alltsammans med fingrarna. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg, knåda inte för mycket, bara tills den gått ihop. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt minst 30 min. Gör kardemummakrispet under tiden: Mixa snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare till en smulig deg. Utan matberedare: blanda alla torra ingredienser och nyp sedan ihop med smöret. Ställ kallt.

Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Skär rabarbern i små bitar och blanda med socker och maizena och häll i pajskalet. Smula över kardemummakrispet och grädda i  20-25 min, eller tills pajen har fått fin färg. Låt svalna och servera med mängder av vaniljsås.


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se